Před publikem promluvila cechmistryně Cechu česko-moravských uměleckých dráteníků Hana Maříková (na snímku).

„Naše občanské sdružení shodou okolností slaví patnáct let od založení. I proto jsme rádi, že jeho práce můžeme představit v různých koutech České republiky," řekla.

Cech si nevybírá. Sdružuje jak amatérské, tak profesionální dráteníky. Dveře jsou otevřeny pro všechny věkové kategorie. Členstvo nyní čítá okolo padesáti lidí.

Ač se to nezdá, drát je pro tvorbu uměleckých děl vynikajícím materiálem. Jak sdělila v proslovu cechmistryně, když se „něco pokazí, uštípne se to a jede se dál". Tvůrce proto nesužuje žádný stres z toho, že stačí třeba jedno špatné máchnutí štětcem a problém je na světě.

Drátenictví se v současnosti posunulo spíše k umění. V minulých stoletích byla role tohoto řemesla velmi významná. Šikovné ruce dokázaly vyrobit řadu užitečných věcí do domácností nebo opravit kupříkladu poškozené nádobí.

Drátenická výstava bude v muzeu k vidění do začátku června. Na úterý je plánována přednáška Hany Maříkové a Dany Cerhanové, spojená s dílnou pro veřejnost. Uskuteční se v konferenční místnosti od 17 hodin.