„Akci pořádáme v rámci festivalu muzejních nocí. Chceme zájemcům nabídnout neobvyklou zábavu, která se každý rok nese v jiném duchu. Celý tým muzejních pracovníků je do programu zapojen a společně se podílí i na jeho vzniku," uvedla Alena Anna Kyselo.

Muzejní noc se skládá ze dvou částí, a to z komentované prohlídky a výstavy která k 29. květnu v galerii končí.
Rozloučení s výstavou

„Rozhodli jsme se rozloučit s expozicí reportážních fotografií Jana Šibíka, které představují různé pohnuté události po celém světě. Právě proto jsme na tento den připravili doslova maratón promítání filmových dokumentů, jejichž tématem jsou lidská práva," doplňuje ředitel muzea Michal Babík.

Snímků, z produkce společnosti Člověk v tísni, se promítalo celkem pět. Patřily mezi ně například Zemřít ukamenováním, Já, moje romská rodina a Woody Allen, Anna v přední linii a další.

Nechyběl ani samotný autor snímků fotograf Reflexu Jan Šibík, který poutavě vyprávěl o jeho výjezdních cestách například do arabských zemí a o dalších světových událostech, které zachytil.


Komentované prohlídky
„Letos jsou kromě té klasické noční komentované prohlídky připravené i dvě další, které ocení zejména rodiče s menšími dětmi," informuje pracovnice muzea Jana Kořínková. Holčičky a kluci byli v rámci programu pozvání do loutkového divadla. V představení se dozvěděli o tom, jak vznikl kopec Zebín.

Poté je jedna z průvodkyň Hana Fajstauerová zavedla do místností, kde se nachází stálá expozice. Ve výkladu je informovala o historickém vývoji Jičína. Aby byla přednáška pro prcky poutavější, byla proložena otázkami z historie. Za správnou odpověď získal výherce žeton.


Získané žetony jste poté mohli vsadit ve šnečích závodech. Ještě předtím se přítomní vydali do sklepení, kde jim Hana Fajstauerová vyprávěla o Elišce Smiřické, která vyhodila zdejší zámek do vzduchu. Není jasné, zda to udělala úmyslně nebo šlo pouze o nešťastnou náhodu.

Pokud některé z dětí nezískalo ani jeden žeton, mělo šanci ho vyhrát při kvízu. Muselo rozpoznat historické předměty a určit, k čemu sloužily.

„Líbilo se mně úplně všechno, jak komentovaná prohlídka, tak i návštěva sklepení," sdělil Jičínskému deníku Eliáš le Polotec.

Mimoto se příchozí mohli zúčastnit pozorování hvězdné oblohy. Muzeum se uzavřelo o půlnoci a návštěvnost byla více než dobrá. V červenci a srpnu se bude v muzeu konat noční prohlídka každý pátek.