Seminář připravil Státní okresní archiv Jičín ve spolupráci s Regionálním muzeem a galerií v Jičíně.

Hlavní téma
Hojně navštívené setkání přítomné zaujalo, což potvrdila bohatá debata po přednesení hlavního tématu a připomínkách a zkušenostech z práce kronikářů na okrese ředitele Státního okresního archivu (SOA) Jičín Karla Chutného. Ten se zhostil se ctí moderování náročného odpoledního programu.

Hlavní téma bylo zvoleno v souvislosti s předchozí výzvou k obohacení kronik a jejich příloh o fakta, doklady, fotografie týkající se 1. světové války. Jde o dokumenty, které jsou schopny přiblížit život v obcích v tomto těžkém období našich dějin. Pozvání na seminář přijal lékař Vilém Hofman, jenž na základě vlastního výzkumu dobových pramenů (válečné korespondence, svědectví spolubojovníků, osobních deníků) přiblížil pozorně naslouchajícím kronikářům život svých předků a seznámil je s osudy dvou bratrů – důstojníků rakousko-uherské armády a francouzské cizinecké legie. Téma kronikáře silně zaujalo svým obsahem, ale i velmi přesvědčivým přednesem, doprovázeným dobovými fotografiemi a dalšími dokumenty.

Výzva k pátrání
Ředitel Chutný vyzval kronikáře k usilovnému pátrání po pamětnících a v rodinách odložených dokumentech, které by mohly obohatit místní kroniky a zároveň rozšířit již zpracované materiály státního archivu.

Ve druhé části semináře proběhla živá beseda účastníků nad problematikou vedení kronik, shromažďování a evidencí příloh ke kronice, o digitalizaci kronik a jejich textových příloh. Kronikářka Jičína Eva Bílková a ředitelem SOA Jičín pak zodpověděli řadu dotazů. Slíbili zorganizovat na podzim tohoto roku zvláštní seminář pro poměrně početnou skupinu začínajících kronikářů. Ostatní pozvou k podobnému semináři, jako byl ten květnový, v závěru letošního kalendářního roku.   Oldřich Suchoradský