Naší první zastávkou byl zámek Žleby. Předpověď počasí sice slibovala den bez deště, ale Žleby nás deštěm přivítaly. Hodinová prohlídka žlebského zámku byla velmi zajímavá. Zámek totiž nabízí neopakovatelnou atmosféru s půvabným romantickým prostředím a jeho chloubou jsou bohatě vybavené historické interiéry. Snad právě proto se zde natáčejí pohádky. Vybrali jsme si okruh pod názvem Kouzlo romantického zámku a ten nás nezklamal. Viděli jsme reprezentační sály, zbrojnici, kapli a úžasně zachovalou prostornou kuchyni, ta se nám ženám moc líbila.

Tajně jsme všichni doufali, že venku už neprší, ale opak byl pravdou. Úkryt jsme však našli v nedaleké hospůdce, kde jsme se občerstvili. Déšť ustal, sluníčko se sice neukazovalo, ale my byli rádi, že deštníky můžeme nechat schované a vyrazili jsme zpět k zámku. Ten totiž obklopuje romantický anglický park, kterým protéká řeka Doubrava a procházka parkem nabízí jedinečné výhledy na žlebský zámek. Mají tu i oboru, kterou jsme nemohli vynechat. Jsou v ní krásní bílí jeleni a každý den ve 12 hodin probíhá jejich přikrmování, takže je možné je pozorovat na malou vzdálenost, a to jsme chtěli vidět.

Krmení jelenů
Po krmení jelenů následovaly sokolnické ukázky. Poutavý výklad o problematice a ochraně dravců s ukázkami letu byl velkým zážitkem pro všechny. Přistání malého raroha na mé hlavě bylo opravdu velmi nečekané, ale prý to s oblibou dělá. No a co teprve sup nebo krkavec, tomu se zase líbil pan Vávra z Holovous, který se s krkavcem Setem chtěl rozdělit o svačinu, ale bylo mu to zakázáno. Pan Vávra pochopil, ale krkavec byl stále zvědavý, co dobrého je v té tašce, kterou má na zádech. Nakonec chtěl ochutnat i deštník paní Bičišťové. Bylo mu teprve šest měsíců, a to jeho chování omlouvalo. Z obory se nám nechtělo a moc se nám tam líbilo. Mnozí z našich seniorů viděli takové „představení" poprvé.

Nadšeni a plni dojmů jsme spěchali k autobusu. Čekal nás přesun do Městce Králové na 13. ročník jiřinkových slavností. Od 14 hodin tady probíhal křest nové jiřinky, kterou křtil herec Jiří Krampol. Křest jsme sice nestihli, ale pana Krampola jsme viděli.


Z oblohy se na nás začínalo usmívat sluníčko, a tak jsme si prohlédli krásně rozkvetlé záhony jiřin; ani se nám nechtělo věřit, kolik druhů jich existuje. Jedna krásnější než druhá. K vidění i k nákupu byla spousta balkonových i pokojových rostlin. Zkrátka pastva pro oči. Prohlédli jsme si výstavu, poseděli a… nervozita začala vrcholit – sobota nebyla totiž výjimečná jen naším výletem, ale i tím, že se v Luhačovicích konalo vyhlášení celostátního kola soutěže Vesnice roku 2013. A tak jsme všichni mačkali pěsti a v duchu byli v Luhačovicích s naší paní starostkou Martinou Berdychovou.

Na závěr sobotního výletu nás čekala ještě večeře v objednané hospůdce v Městci Králové, kam jsme se z jiřinkových slavností přesunuli. No a pak to přišlo – vyzvánění mobilního telefonu – a… naprosto skvělá zpráva od Martiny – jsme DRUZÍ. Obrovský potlesk, nesmírná radost a hlavně velký úspěch pro naši obec.

Nasyceni, trošku unavení, ale spokojení jsme nasedli do autobusu. To už nás čekala jen cesta domů – do naší stříbrné obce.

Zhodnocení
Takže ještě krátké zhodnocení. Výlet se nám vydařil, krásný zámek Žleby, úžasní bílí jeleni, naprosto skvělí sokolníci a jejich ukázky dravců, rozkvetlé jiřinkové záhony, dobrá večeře no a ještě jako skvělý bonus k tomu krásné druhé místo v soutěži vesnice roku 2013. Zkrátka příjemně strávená sobota. Poděkování patří všem účastníkům zájezdu za skvělou atmosféru, obecnímu úřadu za jeho uspořádání, cestovní kanceláři Hoška tour a tím samozřejmě našemu osvědčenému průvodci Tomáši Horákovi za to, jak se o nás celý den skvěle staral, a v neposlední řadě si poděkování zaslouží i pan řidič Petera, který nás bezpečně celý den vozil. Tak nashle zase za rok.   Zlata Brádlová