Vrchlabský zámek vítal návštěvníky u vchodu do Kongresového centra a chvílemi byla miniatura z Krkonoš v obležení zvídavých hostů. „Loni jsme vystavovali jilemnický zámek. Řekli jsem si, že na jubilejní ročník patří model z partnerského města Kowar, a tak jsme přivezli zámek z Vrchlabí. Jsem velmi rád, že počet českých návštěvníků Parku každý rok roste. Loni jich bylo už víc jak dvacet tisíc," říká Marian Piasecki, tvůrce a majitel Parku miniatur památek Dolního Slezska v Kowarech.

Pomoc na veletrhu

Službu u miniatury z Krkonoš vykonávali během veletrhu žáci studijního oboru cestovní ruch ze Střední školy z Lomnice nad Popelkou. Návštěvníkům odpovídali na všetečné otázky, poradili nejlepší cestu do Kowar nebo jim představili další miniatury, které v Kowarech uvidí.

„Loni na podzim se nám po několika letech vyjednávání podařilo získat plány hradu a zámku Frýdlantu. Nic už nabrání začít stavět třetí model z Česka. Frýdlant se zařadí mezi největší v Parku. Velikostí se bude rovnat zámku Czocha, který už v naší expozici máme. Pokud se nestane nic neočekávaného, tak by návštěvníci mohli spatřit zmenšeninu třetí české stavby už za jeden a půl roku. Možná se to někomu zdá dlouho, ale vytvořit tak rozsáhlý model dá hodně práce," doplňuje Marian Piasecki.

Nejnovější model – zámek Moszna z opolského vojvodství – cestoval začátkem března do Německa na jeden z největších veletrhů cestovního ruchu na světě ITB Berlín. Miniatura měla úspěch a mezi návštěvníky se stala velice populární. Vždyť model s 99 věžičkami a miniaturní oranžérií hned tak nikde neuvidí.

„Příští týden začínáme v Parku sázet macešky a připravujeme se na novou sezónu. Vystavíme všech 44 miniatur a nabídneme i další novinky," uzavírá Marian Piasecki.   Jana Tauchmanová