Když konečně o Bílé sobotě půst skončil, podávala se jídla opravdu vydatná. Na svátečně prostřeném stole nesmělo chybět jehněčí maso a vynikající nádivka s mladými jarními kopřivami. Zkuste s námi připravit hostům takové menu, po němž budou paní domu dlouho chválit. Pro zaručený úspěch kuchařského snažení je důležitý především výběr kvalitních potravin.

A ty najdete v obalech, označených značkou kvality KLASA.

Jidášovy oči (polévka)

Ingredience:
10 vajec, 10 krajíčků bílé veky, petrželová nať, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 1/8 l masového vývaru, 1/8 l zakysané smetany, 3 lžíce oleje, mletý pepř a sůl

Postup:
Z veky nakrájíme silnější krajíčky. Vydlabeme střídku a oválky z kůrky po obou stranách opečeme v oleji dočervena. Do každého oválku opatrně rozklepneme vejce, posolíme, opepříme a posypeme nasekanou petrželkou.

Pečeme na mírném ohni, až se srazí bílky a ještě horké vložíme do talíře.

V zakysané smetaně rozmícháme mouku, přidáme vývar, povaříme, zjemníme máslem, osolíme, nalijeme na vejce a ihned podáváme.

Velikonoční hlavička (nádivka)

Ingredience:
250 g prorostlého uzeného a 200 g vepřového masa, 8 vajec, 4 žemle, trochu mléka, lžíce nasekané pažitky, talíř nasekaných kopřiv, mletý pepř a sůl, máslo na vymaštění pekáčku.

Postup:
Maso nameleme ve strojku společně s předem namočenými žemlemi, přidáme vejce, nasekanou pažitku, petrželku a kopřivy, ochutíme pepřem a podle potřeby dosolíme. Vložíme do máslem vymaštěného pekáčku a upečeme dočervena.

Jehněčí hřbet v těstíčku

Ingredience:
250 g pšeničné mouky, 250 g netučného tvarohu, 250 g másla, 2 kusy jehněčího hřbetu, 1 kg mangoldu, 250 g tence najených plátků prorostlé anglické slaniny, 4 středně velká masitá rajčata, sůl, pepř, provensálské bylinky, 3–4 stroužky česneku, 3 lžíce stolního oleje, 1 vejce, 1 lžíce mléka.

Na marinádu:
1–2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce vinného octa, 1 lžičku hořčice.

Postup:
Z mouky, tvarohu, soli a másla připravíme těsto: mouku prosijeme na vál. Tvaroh s částí mouky zpracujeme na hustší kaši. Máslo nakrájíme na kousky, vložíme na kaši, zakryjeme moukou a od středu všechny přísady prohněteme na hladké těsto. Na 2–3 hodiny (případně přes noc) uložíme do chladu.

Jehněčí hřbety vykostíme, odřízneme tuk, maso opláchneme pod tekoucí studenou vodou, osušíme a vždy dva kusy masa ovineme nití. Okořeníme solí, pepřem, provensálskými bylinkami. Oloupeme a prolisujeme 3–4 stroužky česneku a maso jím potřeme. Stolní olej rozehřejeme na pánvi a maso na něm ze všech stran 5–6 minut opékáme. Pak necháme vychladnout a odstraníme nit.

Z mangoldu vyřízneme řapíky, listy důkladně opereme, vložíme je do vody a přivedeme k varu. Vaříme asi 2–3 minuty, pak scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Řapíky mangoldu opláchneme, nakrájíme na 1/2 centimetru dlouhé nudličky, vložíme do slané vroucí vody a vaříme 2–3 minuty. Necháme okapat.

Oloupeme a prolisujeme 1–2 stroužky česneku, promícháme s olivovým olejem, vinným octem a hořčicí. Osolíme, opepříme, přidáme nudličky mangoldu a necháme uležet. Z poloviny těsta vyválíme čtverec 35x35 centimetrů, po stranách odřízneme 2–3 cm čiroký pruh (dáme ho stranou na zdobení).

Do středu těstového plátu rozdělíme plátky slaniny (asi čtvrtinu celkového množství), zakryjeme 4 listy mangoldu, na ně položíme 2 ze 4 kousků masa, opět zakryjeme 4 listy mangoldu a obložíme plátky slaniny.

Oddělíme zloutek od bílku (žloutek si schováme na potírání), bílek rozšleháme, potřeme jím okraje těsta, těsto přehneme přes maso a hladkou stranou dolů je položíme na plech vypláchnutý vodou. Na povrchu těsta vypíchneme 2 malé otvory, oříznuté proužky těsta spojíme, prohněteme, vyválíme, vykrojíme libovolné obrazce, potřeme je bílkem a nalepíme na povrch těsta. Druhou polovinu těsta zpracujeme stejným způsobem.

Žloutek rozšleháme s 1 lžící mléka, směsí potřeme bochníčky a plech vložíme do předehřáté trouby. Pečeme asi 40 minut. Hotový hřbet necháme vychladnout, vcelku upravíme na oválnou mísu a ozdobíme mangoldem. Zbylé listy mangoldu nakrájíme na nudličky a přidáme k marinovaným mangoldovým řapíkům.

Čtyři středně velká masitá rajčata opereme, osušíme, rozpůlíme, vnitřek vydlabeme a vnitřky poprášíme pepřem.

Marinovaný mangoldový salát dochutíme solí a pepřem, částí naplníme vydlabaná rajčata a upravíme na mísu s masem. Zbytek salátu vložíme do mísy.

Jehněčí kotlety na víně

Ingredience:
600 g jehněčí kotlety (s kostí), sůl, pepř, olivový olej, 1 lžíce pikantního kečupu, 150 ml červeného vína, máslo, 100 g žampionů, 1 větší cibule, 1 paprika kapie.

Postup:
Kotlety naporcujeme a opatrně je hřbetem ruky naklepeme, osolíme a opepříme. Pak zprudka opečeme na olivovém oleji. Takto připravené maso zalijeme červeným vínem (dále pak 100 ml) podléváme horkou vodou a dusíme doměkka.

Na pánvičce rozpustíme asi 2 lžíce másla, na kterém osmahneme na plátky nakrájené žampiony a na kolečka pokrájenou cibuli. Přidáme na proužky nakrájenou kapii, opět trochu přisolíme, přidáme pikantní kečup, polijeme zbylým vínem a ještě chvíli podusíme. Do směsi vložíme kotlety i s výpekem, podáváme s vařenými brambory.

Jarní cibulový salát s kuřecími prsíčky

Ingredience:
200 g kuřecích prsíček (bez kostí), 2 svazky jarních cibulek, 1 svazek ředkviček, 1 velkou cibuli, 2 lžíce stolního oleje, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce bylinkového octa, 1 kelímek (150 g) zakysané smetany, čerstvě namletý bílý pepř, cukr, sůl, 1–2 lžíce nasekaných zelených natí (například petrželka, pažitka, estragon).

Postup:
Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a poprášíme solí a pepřem. Rozehřejeme dvě lžíce stolního oleje, prsíčka na něm z každé strany asi tři minuty opékáme.

Poté necháme vychladnout a maso nakrájíme na plátky. Očistíme jarní cibulky, odřízneme z nich zelenou nať, nakrájíme na kolečka. Osolenou vodu přivedeme k varu, vložíme cibulky, vaříme asi 1 minutu, scedíme a přelijeme studenou vodou.

Zelenou nať z cibulek nakrájíme na tenká kolečka. Ředkvičky opereme, nakrájíme také na kolečka stejně jako jednu cibuli.

Zálivka:
Olivový olej promícháme s bylinkovým octem, solí, čerstvě namletým bílým pepřem a cukrem. Smícháme se zeleninou a necháme 30 minut rozležet. Pak znovu dochutíme solí a pepřem a přidáme plátky kuřecího masa. Smetanu smícháme s nasekanou zelenou natí, osolíme, opepříme a přidáme k salátu.