Expozice, jejíž autorkou je PhDr. Milada Ryšánková, představuje návštěvníkům Velikonoce, spojující v sobě největší křesťanské svátky spolu s oslavou přicházejícího jara.

Ve své úvodní řeči přiblížila doktorka Ryšánková historii velikonočních svátků, jejichž termín je pohyblivý a záleží na tom, na kdy připadne první úplněk po jarní rovnodennosti.

Historie
Svátkům, které připomínají umučení a oslavují zmrtvýchvstání Ježíše Krista, předchází čtyřicetidenní postní období, které začínalo Popeleční středou. Každá neděle, zbývající do vlastních Velikonoc, má svůj specifický název a vztahují se k ní náboženské i lidové rituály a obyčeje. Výstava zahrnuje veškeré informace o oslavě jarních svátků našimi předky i ukázky nejrůznějších atributů a symbolů Velikonoc – kraslice, pomlázky, typické pečivo, ale i obrazy Kristova ukřižování či Pietu.

Mnohé z toho, co dodržovaly generace před námi, už většina lidí úplně vypustila. V postu se nejen nepostíme, ale klidně se bavíme, křepčíme, Velký pátek vítáme jako další den volna a celé Velikonoce jsme zredukovali na pomlázku.

A tak díky výstavě v muzeu máme možnost alespoň si připomenout, jak byly tyto svátky prožívány v minulosti u nás a mnohde jsou podobně oslavovány dodnes. Výstava v hořickém muzeu potrvá do 15. dubna.     Jindra Váchová