První bude tvořit jeho volná tvorba, prezentovaná současnou skleněnou tavenou plastikou. Druhou rovinu výstavy budou pak představovat Říhovy interiérové návrhy.

Vernisáž výstavy proběhne ve čtvrtek 29. ledna od 16.30 v zámecké galerii. Výstavu uvede Jan Luštinec. Hudbou doprovodí houslové duo Jitka a Ondřej Koláčných.

O autorovi
Miloslav Říha se narodil v roce 1944 v podkrkonošských Martinicích. Je absolventem Střední průmyslové školy nábytkářské v Bystřici pod Hostýnem. Své vzdělání si dále rozšířil na Fakultě architektury ČVUT u profesorky Benešové v oboru estetiky a docenta Kybiceho v oboru dějin umění a architektury.
„Nejvíce mě však ovlivnilo studium oboru interiéru u docenta Partyla. To mě i později dovedlo k založení mé firmy," říká Miloslav Říha.

Během svého profesního života navrhl a zrealizoval řadu hotelů, restaurací, reprezentačních prostorů společností, ale i interiérů regionálních poboček peněžních ústavů.

Za ty nejvýznamnější lze jmenovat například některé části hotelu Energetik v Peci pod Sněžkou, horský hotel Černá hora, hotely Sněžka, Lomnice ve Špindlerově Mlýně, Prom v Maršově, Krakonoš, Sportclub ve Vrchlabí, Keltskou restauraci v Rokytnici nad Jizerou a mnoho dalších.

Zrealizoval také vstupní halu bývalého nakladatelství Melantrich v Praze nebo zotavovny ministerstva spravedlnosti na Přední Labské. S dílem architekta Miloslava Říhy se tak můžete setkat po celých Krkonoších, ale i v našem hlavním městě Praze.

Skleněné čarování
Jako volné tvorbě se věnuje tento vrchlabský architekt tavené skleněné plastice, ve které kombinuje v poslední době převážně sklo s různými druhy žuly nebo s dřevěnými a kovanými prvky. „Ušlechtilé materiály, překvapivé kompozice, preciznost zpracování – to jsou základní atributy tvorby Miloslava Říhy. Ať kámen, kov, sklo, dřevo, téměř vždy lze vysledovat úsilí o netradiční spojení, buď už přímo v rovině myšlenky a námětu, anebo finálního tvaru," píše Eliška Pilařová z Českého rozhlasu.

Miloslav Říha vystavoval své návrhy interiérů i skleněné tavené plastiky již na mnoha místech v České republice, ale také například v Japonsku v Kanazawě v roce 1992. Jičínská výstava je pak souhrnem toho nejlepšího z obou rovin jeho tvorby.

Expozice Miloslav Říha – skleněná tavená plastika a návrhy interiérů bude otevřena od 30. ledna do 1. března. Pozor na změnu otevírací doby, a to na denně od 10 do 16 hodin mimo pondělí, která v zimní sezóně platí pro všechny prostory muzea a galerie v Jičíně.    (mp, kov)