Osud Kryštofa Haranta sice zpečetil kat Mydlář na Staroměstském náměstí v červnu 1621, Pecka však na důležitého šlechtice nezapomněla. Hrad někdejšího politika a podporovatele stavovského povstání proti Habsburkům si prohlédly sbory z celé České republiky. Přijel například i soubor z Brna nebo Českých Budějovic.

Všechny během sobotní soutěže dostaly přesně deset minut, aby sudím předvedly, co umí. Připravily si několik skladeb, které vznikly v období renesance. Porotu přesvědčovali pouze zpěvem, nemohli se spolehnout na žádné hudební nástroje. Skladby byly limitovány rokem 1670 a alespoň dvě z nich musely být od českého skladatele.

„Jeden přítomný sbor se chlubí tím, že používá dobové nástroje. Po šesté hodině se uskuteční koncerty. Chrámové sbory vystoupí v kostele sv. Bartoloměje a ty ostatní zazpívají nebo zahrají zde na hradě. Koncert už bude mít volná pravidla," uvedl v sobotu Jaromír Kuliha, který soutěž moderoval.

Jako poslední vystoupil sbor Vocalissimo z Prahy. Členové se rekrutují ze studenstva Gymnázia Jana Keplera, i když většina již odešla na vysoké školy.

„Konkurence je zde velmi těžká. Jsou zde sbory, které se zabývají specificky renesančním druhem hudby," uvedl sbormistr formace Vocalissimo Petr Stratil krátce po soutěžním vystoupení. „Toto prostředí je opravdu kouzelné. Není to planá lichotka, je tu opravdu skvělá akustika a lokalita je zkrátka malebná. Jsem rád, že jsme tu byli," řekl dále.

Dodal, že toto seskupení studentů se vlastně moc časově nevymezuje. V repertoáru má skladby z počátku dvacátého století i kusy ze století patnáctého. Nyní se připravuje na velký koncert ve Švýcarsku, který bude připomínkou 600. výročí upálení Jana Husa.