Átrium budovy bylo zaplněno do posledního místečka. Nejdříve se slova ujal starosta obce Tomáš Gabriel, aby všechny přítomné uvítal a prozradil jim něco z historie i současnosti Ostroměře. Ředitelka školy Gabriela Pospíšilová pak pohovořila o úspěšných projektech, do kterých se škola zapojila a které chystá. Zmínila, že i když zařízení nepatří mezi největší, ve všech třídách tu mají děti k dispozici interaktivní tabule. Pozvala návštěvníky do moderně zařízených učeben a přiblížila i projekt výuky cizích jazyků, který je zaměřen na zdokonalení angličtiny.

Ke slovu se dostali místní školáci, kteří si pro hosty připravili pestrý program včetně pohádky. Mezi řadami sedících se míhaly zdejší členky Klubu žen, aby nabídly ještě vlahé koláčky a obložené chlebíčky. Setkali se zde známí, ale mezi nominovanými nechyběly ani nové tváře.

Poté se už ujal slova hlavní organizátor akce Bohumír Procházka. Nejdříve pozval na pódium Evu Bílkovou, aby vzpomněla dvou významných osobností, které se nemalou měrou podílely na kulturním životě v regionu. Jednou z nich byl výtvarník Josef Bucek, který ve Vokšicích provozoval galerii J.B. Spektrum. Zemřel vloni v listopadu. V závěru roku nás opustil také Josef Hlaváč, dlouholetý ředitel jičínského kina.

Sto čtyřicet osm nominovaných se letos ucházelo o dřevěnou sošku za počin roku 2012. „Jivínský Štefan, to je o tom, dělat něco pro druhé. Přijímat nominace má svůj půvab. Nezapomenu na telefonický hovor s jedním kronikářem, kterému je už přes osmdesát let. Buďte blaženi," zakončil svůj vstup Bohumír Procházka a na pódium pozval loňskou laureátku Irenu Škodovou, aby vylosovala prvního oceněného.

Uznání
Jivínského Štefana za počin roku 2012 si převzala za pořádání Kopidlenských slavností starostka Kopidlna Hana Masáková.
Předsedkyně odborné poroty Martina Berdychová pak předala ceny za dlouhodobé počiny a zásluhy o kulturu. Mezi prvními k sobě pozvala knihovnici, neúnavnou organizátorku kulturních akcí v Malechovicích a Libošovicích, Alenu Pospíšilovou.

Další „medailistkou" je Marie Nosková, která vykonala velmi mnoho pro kulturní život v Lukavci.

Jako třetí převzala kytici a drobnou pozornost Blanka Splítková, a to za dlouhodobé vedení divadélka Matěj v Ostroměři.

Napětí vrcholí a Martina Berdychová se chystá předat Jivínského Štefana za dlouhodobé zásluhy Bohumíru Procházkovi, který získal pět nominací. Ten přebírá kytici a zve k sobě Miloslava Sádla, kronikáře z Ketně. Skromný senior je trošku zaskočen především v momentě, kdy mu Bohumír Procházka předává „svého" Štefana.

Ještě hudební tečka a židle v atriu zejí za chvíli prázdnotou.

Škoda, trošku se ztrácí hlavní smysl akce. Nemá být jen o udělení cen, ale především o setkání a vzpomínání.

Jivínský štefan:
Název se odvozuje ze jména jičínského spisovatele a pohádkáře Josefa Štefana Kubína, který ve svých dílech změnil jméno Jičína na Jivín. Cena se již sedmnáct let předává v týž den, a to 25. února, to je ve výroční den zavraždění Albrechta z Valdštejna. Ocenění se tradičně uděluje ve dvou kategoriích, a to za kulturní počin roku — zde se cena losuje. Druhá kategorie je za dlouhodobou činnost a zde o udělení rozhoduje porota. Štefanská komise přijala celkem 148 nominací za kulturní počin roku a 99 návrhů na ocenění dlouhodobé činnosti v oblasti kultury.
Dřevěná soška pochází z dílny manželů Lhotákových.

Video Naší televize můžete zhlédnout  ZDE: