Důvodem k sešlosti byl i fakt, že se podařilo získat dotace na opravu kapličky Anděla Strážce, která byla v roce 2011 obecním zastupitelstvem vyhlášena za kulturní dědictví místního významu. A tak se po delší odmlce rozezněl nad zdejším údolíčkem hlas zvonu.

I když bylo v sobotu nepříjemné dusno a z každého se doslova lil pot, návštěvníků přišlo hodně a vzácné setkání si nenechala ujít ani známá sportovkyně Blanka Paulů, která na Tužíně chalupaří. „Tužín je moje srdeční záležitost, je to druhý domov. Je tu nádherná příroda," přiznává žena, který si svůj život bez sportu a zdejší vísky nedokáže představit. Dostavil se i známý skaut Stanislav Hylmar, který tu měl chalupu, mezi místními poseděla i nejstarší občanka Anna Frýbová (89 let).

Akci zahájila dopolední výstava v radimské restauraci, kde Jiří Frýba přiblížil novotou vonící publikaci Šest století u nás. Odpolední program se odehrával u kapličky v srdci Tužína. Hosty uvítal kronikář Miroslav Říha. Přiblížil historii vísky a vysvětlil, proč se oslava koná právě nyní. „Podařilo se získat peníze na opravu kapličky. V archivech jsme zjistili, že první zmínka o obci pochází z roku 1406. "

„Sbor dobrovolných hasičů byl založen v roce 1926, takže další šestka. Je tady stříkačka, která byla v tomto roce pořízena a je dosud funkční. Šestky ještě proto, že Jirka Frýba a já letos slavíme šestašedesáté narozeniny," sčítá všechny důvody komentátor Miroslav Říha.

Starostka Zdeňka Brixová připomněla, že opravy kaple prováděl Ondřej Sklenář z Lužan, který stavbě vrátil původní podobu. Jiří Vojtíšek ji věnoval dva obrazy.

Ještě než zdi kapličky pokropila svěcená voda, Tužínští do ní ukryli dokumenty pro budoucí pokolení. Vedle písemného poselství byla do schránky zatavena publikace Šest století u nás, rovněž obecní zpravodaj z letošního roku.

Pak už oficiální část akce ukončil hlas zvonku. Ke slovu přišlo Řehečské kvarteto. Krojovaná obsluha podávala vynikající zákusky a koláčky od místních žen, rozproudila se zábava. Maličký Tužín s Podhájí se svými 66 obyvateli zvládl oslavy na jedničku. U večerní zábavy v sále hospody U Růže jsme už nebyli.