„Loni jsme nakoupili pár laviček, letos necháme Sobotecké, ať si sami odhlasují, na co by peníze chtěli použít," objasnila jedna z pořadatelek Barbora Stašková.

Tématem letošní „Šrámkovky" byla Lyrika dnes. Návštěvníci se také mohli zúčastnit například BarCampu, jehož tématem byla velmi diskutovaná inkluze ve školství. Právě na BarCampu bylo možné slyšet velmi zajímavé názory, ale také příběhy lidí, kteří k problematice inkluze mají velmi blízko.

ORÁČ A SMRT

Potkat jsme mohli řadu zajímavých osobností, mezi nimiž nechyběli Alfred Strejček, Jitka Molavcová nebo Hana Maciuchová. Na programu byly i tradiční učitelské dílny Exod nebo tvůrčí studentské dílny.

Z festivalových představení zanechala nezapomenutelný zážitek hlavně Jitka Molavcová a Alfred Strejček. Jejich Oráč a smrt bylo dech beroucí vystoupení. Vždyť otázky, které Oráč pokládal smrti, jsou ty, na které bychom se mnohdy rádi zeptali sami.

Možná právě kvůli těmto nezapomenutelným zážitkům se mnozí do Sobotky každý rok pravidelně vracejí.

URČITĚ SE VRÁTÍ

„Letos jsem tu byla popáté, a pokud to bude jen trošku možné, určitě přijedu i příští rok," prozradila nám Bára, která v Brně studuje český jazyk a literaturu.

Tento rok nebyl jen jubilejním pro Šrámkovu Sobotku. Své sté výročí také oslavila Šrámkova sbírka básní Splav. Nebyl to ale jen týden velkých čísel.

ŠRÁMKOVA JEDENÁCTKA

Svoje poprvé měla například Šrámkova jedenáctka. Tohoto jedenáctikilometrového závodu, který vedl přes malebnou krajinu Českého ráje se zúčastnilo dvacet osm běžců. Nejmladší účastnici bylo přitom pouhých jedenáct let.

Výsledky Šrámkovy jedenáctky:
muži - 1. Rudolf Cogan 44.18,
2.Tomáš Zalaba 45.18,
3. Antonín Jurečka 49.20 (účastník festivalu).
ženy - 1. Gabriela Veigertová 45.10,
2. Tereza Havelková 54.37,
3. 
Markéta Klíčová 54.40.
Nejmladší běžkyní byla Aneta Kubánková ze Sobotky.

Nejrychlejší z žen pak byla Gabriela Viegertová ze Sobotky, která zaběhla s časem čtyřicet pět minut a deset sekund. Mezi muži exceloval Rudolf Cogan z Jičínska s časem čtyřicet čtyři minut a osmnáct sekund.

Šrámek teď sice na chvíli své brány zamkne, ale jistě se můžeme už těšit na ročník příští. Vždyť všichni přítomní se shodují na jedinečnosti a nenahraditelnosti této úžasné akce, jež nám každý rok připomíná krásy nejen českého jazyka, ale také bohatství, které nám zanechali básníci napříč stoletími.

„Těším na další ročník. Letos jsem se zúčastnila dílny rozhlasového dokumentu a doufám, že příští rok si opět vyzkouším něco nového," neskrývala nadšení asistentka Beáta z Brna.