Jednou z prvních hudebních událostí tu bude 4. května MP3 Fest 2019, první ročník multižánrového hudebního festivalu. Nabídne osm kapel nejen z našeho regionu. Akce bude mírně netradiční, pořadatelé se ji rozhodli spojit s akcí sportovní. Samotné přehlídce skupin bude předcházet přespolní běh na tratích 5 a 10 kilometrů. Registrace závodníků bude od 13 hodin a startovné je 50 korun.

Kdy: v sobotu 4. května
Kde: v Boudě ve Velké Čermné
Za kolik: 150 korun, děti do 15 let zdarma

„Sportovci se mohou těšit na zajímavé ceny i následnou hudební produkci. Ta začne brzy poté. Hudební skupiny napříč spektrem rockové, alternativní i metalové scény budou hrát od 15 hodin. Můžete se těšit na Yellow Cab, dále na letohradskou formaci Bratrstvo kočičí pracky, IN4MATION. Netradiční název SNKCHRMR nese kapela z Liberce disponující lehčí psychedelickou melancholičností. DVA je uskupení, které lze zařadit do škatulky world music, ale spíše se svojí originalitou vymykají všem hudebním stylům,“ zve za pořadatele Josef Vejs.

Neméně originální vystoupení slibuje i Agata Kristi Vtoroj Front, revival vracející se na scénu po více než deseti letech. Na samý závěr pak na řadu přijdou hardcorové Radio Jerevan a metalisté z Kostelce Yethell. Na festivalu nebude chybět bohaté občerstvení. Akce je pořádaná pod patronátem obce Čermná nad Orlicí.

Pozor, přijíždí Čiperkové

Populární dětská kapela přijíždí do Jičína. V sobotu od 15 hodin ovládnou Masarykovo divadlo. Přijďte si s nimi zazpívat, zatancovat, zablbnout a taky se vyfotit. Vystoupení je vhodné i pro nejmenší, protože s Čiperky se nemusí jen sedět a mlčet. Právě naopak!

Výstava morčat

Přijďte se v sobotu od 9 hod. podívat na výstavu ušlechtilých morčat do Hradce Králové-Kuklen a udělat dobrou věc. Těšit se můžete na více než 100 morčat a bohatý doprovodný program. Vstupným 40 Kč pomůžete vzdělávání dětí v Kambodži.

Vojáci obsadili město. Své síly změřili v branném závodě.
Branný závod nabídne i skoky z Tyršova mostu

Dračí slavnosti aneb Už ho nesou

Slavnosti, které si v Trutnově vydobyly obrovskou oblibu obyvatel, připomínají legendu o založení města Trutnova. Letos se uskuteční jejich čtrnáctý ročník. Výjimečný je tím, že jeho podtextem je připomenutí trutnovských mlýnů. Vodním, větrným a i těm božským, které sice melou pomalu, ale spravedlivě a jistě.

Kdy: v pátek od 20.00 a v sobotu od 10.00
Kde: v Trutnově po celém městě
Proč přijít: Dračí slavnosti aneb Už ho nesou. To je tradiční trutnovská akce, jejíž už čtrnáctý ročník začne dnes ve 20 hodin na Malém náměstí.

„Letos začneme páteční program pouličním happeningem, při kterém roztočíme mlýny, abychom namleli dostatek mouky pro sobotní slavnost. Večer zakončí pojízdný barokní kabaret oživlých snů a obrazů před Starou radnicí,“ popisuje za pořadatele Oto Štemberka, předseda sdružení Trutnov město draka.

Trautenbergovu tvrz už pár dní zdobí větrný mlýn. Stane se hlavní kulisou sobotní hry pro statečné kluky a děvčata. Menší děti najdou pro svou celodenní hru vodní kola na nábřeží Václava Havla. Kuličková dráha bude na městské tržnici, ve Školní ulici najdete Aurouru, loď na kolečkách.Hudbu a divadla si zájemci užijí pouličně v okolí kašny, na pěší zóně, v městské tržnici a na Dolní promenádě. Nejmenší se mohou vydovádět na dětské scéně u Irské restaurace. Připraveny jsou oblíbené cyklokuriozity, soubor pouťových tureckých atrakcí Al Rašíd, střelnice, školy řemesel království Danar nebo výtvarné dílny a předvádění řemesel souborů Bezinky a Domu Pod jasanem. Ve 21 hodin vyrazí průvod s drakem od parkoviště pod Dračí uličkou a po své trase dojde na Krakonošovo náměstí, kde netvora vyzdvihnou muži v kápích na věž Staré radnice. Lidé mohou přijít se zvonky, píšťalami, bubny, rohy a jinými rachtadly. „Už ho nesou!“a „Už visí!“ zazní Trutnovem.

Rýzmburský voříšek

V neděli v 10 hodin vypukne v kynologickém areálu v Žernově-Rýzmburku 20. ročník výstavy pro všechny psy. Na programu budou soutěže, podoba pána a psa s vesmírnou tématikou, dítě a pes, agility, talentmanie, ukázky výcviku i divácká anketa Miss pes.

Vítání ptačího zpěvu u letiště

Rybník u letiště ve Vrchlabí se v sobotu stane dějištěm letošního druhého vítání ptačího zpěvu, který pořádá Správa Krkonošského národního parku. Pořadatelé doporučují účastníkům, aby si vzali holinky a dalekohled. Začátky vycházek jsou v 7.30, 9.00 a v 19.30 hodin.

Dračí slavnosti aneb Už ho nesou.
Dračí slavnosti aneb Už ho nesou začínají v pátek večer

Od sousedů: Hradní jarmark na Svojanově

Na hrad Svojanov o víkendu zamíří řemeslníci, tanečnice, divadelníci a šermíři. Uskuteční se tady totiž tradiční Hradní jarmark. Návštěvníci si vyberou z nabídky originálních ručně vyráběných šperků, svíček, dřevěných hraček a voňavých polštářků, skleněných vitráží a bytových doplňků. Nebudou chybět ani sýry, zeleninové hořčice a zavařeniny, nefalšované valašské frgále, kremrole a sušené ovoce nebo oříšky.

Kdy: 4. a 5. května od 10 hodin
Kde: Hrad Svojanov

O doprovodný program na nádvoří se postarají mladoňovské Perchty von Bladen, které rozvlní svoje sukně. Zahrají i příběh s benátskými maskami. Tanečnice Jahanara z Prostějovska dovezou orientální rytmy. Šermířsko divadelní podívanou předvede skupina Grál z Třebíčska a show i s prapory Bandiere e Spade – Prapory a meče z Brna. Pezinský Féder Teáter pobaví děti i dospělé hudebně loutkovým představením. Středověká hudba zazní v podání muzikantů z Liberecka, kteří si říkají Subulcus.

Program začíná v sobotui v neděli v 10 hodin slavnostním průvodem.

V sobotu v 17 hodin se navíc v opravených konírnách v předhradí otevře unikátní výstava vyšívaných kuchařek – nástěnek Petry Totuškové.

Hrad Svojanov je v květnu otevřený denně kromě pondělí, a to vždy od 9 do 17 hodin.

Páteční Deník s TV magazínem.Zdroj: Deník