Jistě není snadné nastoupit po úspěšném předchůdci Janu Sezimovi, který za dobu více než dvaceti let, kdy stál v čele Koruny, pozdvihl kulturní dění ve městě na velmi dobrou úroveň.

Zajímaly nás tedy první pocity a dojmy nového ředitele.

„Má první zkušenost je velmi dobrá. Předávání funkce bylo ze strany mého předchůdce víc než vstřícné a i dnes, potřebuji-li něco, ochotně poradí. Je zde rovněž dobře fungující tým kolegů a také cítím podporu města," uvedl Tibor Gál, který je původem z Jičína, ale již od roku 1977 žije v Hořicích.

Ke kultuře má blízko již od mládí, a to takříkajíc z druhé strany. Dvacet let zpívá ve skupině Xantipa, kdysi hrával loutkové divadlo. Zájem o organizaci kultury ve městě měl již před čtvrt stoletím.

„Zúčastnil jsem se výběrového řízení před pětadvaceti lety, tehdy jsem postoupil do druhého kola spolu s Janem Sezimou, který byl v závěru úspěšnější. Tak jsem si chvíli počkal…" směje se ředitel Gál, kterému prý rozhodně nevadí časová náročnost této práce, naopak si pochvaluje její různorodost.

Program kulturního domu se musí plánovat dlouho dopředu, a tak mnohé nyní uváděné pořady zajišťoval ještě bývalý ředitel. Tento postupný náběh do kulturního kolotoče umožňuje Tiboru Gálovi seznámit se relativně v klidu s provozem budovy, pohlídat revize, smlouvy, plánovat náklady, např. na nové židle do lóží, přemýšlet o výhodnějších telefonních tarifech, pronájmu volných kanceláří a dalších praktických věcech, které tvoří možná více než polovinu jeho pracovní náplně.

Diváka však především zajímá, zda dojde k nějakým podstatným změnám v dramaturgii kulturního domu.
„Zásadní změny nyní nechystám. Rád bych pokračoval v dobrých a zavedených festivalech jako jsou JazzNights nebo Hořické hudební slavnosti. Navíc chci využít zájmu diváků a vedle již fungujícího Klubu přátel hudby a divadelního předplatného založit Jazzový klub, který umožní uspořádat jazzové koncerty i v průběhu roku," uvádí Gál.

Rozšíření nabídky
Kulturní nabídku by také rád rozšířil o žánry v Hořicích méně obvyklé a v době letních prázdnin uspořádal folkovou (v červenci) a country (v srpnu) noc na dachovském koupališti.

Přemýšlí i o větším využití lomu u sv.Josefa a chystá více pořadů pro mládež. V hlavě se mu rodí myšlenka na organizování pěvecké soutěže. Plesovou sezonu rozšíří o vánočních svátcích již podruhé rockový ples.

Při domě kultury pracuje šest hudebních a divadelních spolků, které chce ředitel Gál maximálně podporovat. Osobně se hodlá angažovat, aby pro ně vyjednal další vystoupení v širším okolí města.

A vzhledem k tomu, že se pustil do tvorby nových webových stránek DKK, počítá s tím, že zde spolky dostanou dostatečný prostor k vlastní prezentaci. Diváci zase ocení, že si rychle zjistí obsazenost sedadel na jednotlivé akce a budou si moci vstupenky objednat přes internet.

Momentálně ředitel kulturního domu shání nové sponzory, díky jejichž inzerátům bude možné dále vydávat klasický kulturní zpravodaj barevně.

A na co se ještě mohou diváci těšit do konce roku? Začnou oblíbené taneční pro pokročilé, bude jazzový festival a také vánoční koncert. Na něm letos vystoupí Lenka Filipová.

A tak nezbývá, než novému řediteli kulturního domu popřát, aby se mu práce dařila a ve zdraví se z ní mohl těšit nejen on, ale hlavně spokojení diváci.    Jindra Váchová