Kvůli pohádkování se promění dokonce náměstí v úplné pohádkové království, kde k zámku vyrostl ještě hrad a strašidelný mlýn, na Rynečku Perníková chaloupka, přidalo se rytířské nádvoří a na vedlejší pekelníci… a kudy tudy všudy vedou cesty, po kterých se malí a velcí vydají hledat tu správnou cestu do pohádky. Najdete ji, pohádková zastavení na ní jsou označena královskou pečetí a provází ji úkoly s oříšky a také konání dobrých skutků. Festivalový program (www.pohadka.cz) se hemží divadelními pohádkami.¨

Některé hrají profesionálové, ale příležitost a výzvu k zapojení dostaly i školy všech tipů, spolky a stacionáře. Přijedou tak účinkující z Hradce Králové ZUŠ Habrmannova, ale i škola pro sluchově postižené, studenti z Mladé Boleslavi, gymnázium Praha, Jaroměř, Okna, handicapovaní ze Žamberku a Liberce, Proseč, Kunratice a úplně nejvzdálenějším místem, odkud jezdí každoročně a s velmi kvalitním programem ZŠ generála Pattona, je Plzeň. A na koho se můžeme těšit z těch, které jsou Pohádkovému městu nejblíže?

Uvidíme např.Fimfárum i Výtečníky K-klubu, Sněhurku a sedm trpaslíků ZŠ Jičín-Soudná, TS Destiny, Jičín, Setkání s tancem jičínské zušky, andělsky cvičit a čertovsky počítat přijedou děti ze „ základky" ve Staré Pace, a na svá vystoupení se těší děti ze železnické školy, Lužan, z mateřinky Milovice u Hořic, zastoupení má i Život bez bariér Nová Paka. Určitě se všichni těší a tak všechny zveme, ať se přijdou podívat.

Nenechte si ujít
Někdy se v listování programem stane, že často očima mineme nebo pro skromný název pořadu některý přehlédneme, aniž bychom tušili, co skrývá a čím nás může překvapit. Dovolím si na některé z nich upozornit. Určitě to nemusí být sobotní kapela Olympic ani New element či ohňostroj, ale když už jsme u té soboty, zajděte na Ryneček (nám. Svobody), kde je představení Studia Damúza, také slovenský písničkář Jano Majerčík a projekt Materska.com zpěvaček Lenky Jankovské a Báry Vaculíkové (známé z Yellow Sister) bude také stát zato.

Ve všedních dnech – v pátek 11. září. V Masarykově divadle dopoledne pro děti i dospělé upozorním na Stvoření tance, konzervatoře Praha, s úžasnou choreografií i scénou; – odpoledne se holčičky a kluci mohou přestrojit za princezny, prince a rytíře, protože v 16.00 na arkádovém nádvoří začne Bál princezen a princů – s moderátorem, předtančením, ale hlavně si všichni společně zatančí na melodie známých pohádkových písniček; – a ještě pátek v 18.00 zveme na setkání s oblíbeným spisovatelem Jiřím Žáčkem v Porotním sále jičínského zámku, chybět nebude autogramiáda i prodej knížek.
Od 19.00 zde zazpívá šansoniérka Renata Drössler, pokřtěno by mělo být její nové album Motýl něhy uletí se zhudebněnými texty Jiřího Žáčka. Poslední můj tip – máte-li se svými dětmi rádi pohádky, přijďte ve čtvrtek v 15 hodin do farské zahrady na autorské čtení mladého spisovatele Petra Březiny O hloupém království aneb Jak se rodí pohádky pod Vidoulí.

Zaujme poutavým vyprávěním a ilustrátor knihy výtvarník Petr Herold nadchne děti společným malováním. Oba dohromady pak napoví, jak je užitečné a potřebné dětem číst, předčítat, vyprávět a začít již od malička právě pohádkami, protože „Pohádka je vláha pro dětskou duši", jak praví spisovatel Zdeněk Svěrák . Tak Ať žijí pohádky! a nejen od 9. do 13. září a nejen v Jičíně.    Věra Rychterová