Uspořádaly ji Kulturní zařízení města Jičína a jejich ředitel Pavel Nožička sdělil, že jde o jednu z nejtradičnějších akcí v pohádkovém městě vůbec. Koná se už po několik desetiletí. Od letošního roku má ale jedno nové přízvisko.

Počínaje tímto ročníkem se totiž jedná o memoriál kulturní činitelky Jany Zacharové. „Byla naší oblíbenou pracovnicí, která měla desetiletí na starosti záležitosti okolo tance. Věnovala tomu velký kus života. Bohužel nás opustila, odešla o několik pater výše," řekl Pavel Nožička.

Tanečníci, kterých bylo několik set, si jičínský parket a prostředí pochvalovali. „V Jičíně jsem poprvé. Moc se mi tu líbí, je to super. Ve standardních tancích začínáme, latina nás ale baví více, hlavně jive. To je energický tanec. Latině se věnuji tři roky, standardu jenom jeden," svěřila se třináctiletá Denisa Bláhová, která přicestovala z Jihlavy.

Své dojmy sdělil i třináctiletý Adam Kout z Pardubic. „Jsem tu potřetí, nebo počtvrté, teď nevím jistě. A moc se mi tu líbí. Jednou jsme po městě trochu zabloudili, takže jsem měl možnost ho i trochu poznat. Tanci se věnuji šest let, rok soutěžím. Mám rád úplně všechny tance."

Názor připojila i jedenáctiletá tanečnice z Litoměřic vystupující pod přezdívkou Audrey: „Jsem tu už potřetí a parket se mi líbí. Jednou jsem se podívala i po městě, ale málokdy je dost času."

Podařilo se nám vůbec narazit na nějakého domácího tanečníka? Ale ano. „Účastním se popáté. Já si myslím, že jičínská soutěže je jedna z nejlepších, protože tu jsou velmi dobré prostory. To není tak časté. Nejvíce si užívám quick step," řekl třináctiletý Samuel. Jak vidno, co účastník, to jiný oblíbený tanec.