Socha se zítra přesune z hořických ateliérů do budovy Senátu ČR a odtud v závěru srpna do Vatikánu. Desátého září má být slavnostně odhalena.

Skulptura vznikla podle návrhu absolventky školy Aleny Kubcové. Během pěti týdnů se zrodila pod rukama studentů Františky Hausdorfové, Davida Šupola a Jakuba Teimera a pod odborným dohledem akademické sochařky Dagmar Štěpánkové.

RUCE A TECHNIKA

„Na zhotovení sochy jsme měli málo času a použitý vyhnánovský pískovec je ďábelský tvrdý, proto jsme pro základní zpracování využili robota. Naše škola má nejmodernější robotické pracoviště v Evropě. Tělo je obrobeno strojně, pak nastoupili sochaři, kteří vytvořili obličej, vysekali reliéfy a upravili povrch," popisuje zrod dárku ředitel školy Josef Moravec.

Socha pro Vatikán je 160 centimetrů vysoká, podstavec měří 32 centimetrů. Váha skulptury je přibližně 300 kilogramů. Tělo tvoří trojúhelníkový hranol a z něho vyčnívá hlava a ruce sepjaté k modlitbě.

„Na dolní části jsou vysekány erby Zemí Koruny České. To znamená český lev, moravská orlice a slezská orlice. Takže socha sama říká, odkud pochází," uvedl ředitel k výběru modelu, který čerpal z nabídky 16 školních prací na téma Svatá Anežka. Ty vznikly před čtyřmi lety k 800. výročí narození světice z podnětu bývalého ministra kultury Petra Piťhy.

„Tuto zakázku děláme pro budoucnost, že Češi umí přivést do Evropy něco, co zdůrazňuje naši kulturu," podotýká Josef Moravec. 

„Socha nemá prostor k ústnímu nebo písemnému vyjádření, ta na sebe musí s odpuštěním všechno vykecat sama. Studenti vytvořili několik modelů z hlíny, sešla se skupina lidí, která nejzdařilejší vybrala, získali jsme podporu kraje. Vzniklo několik soch, které najdete například v Arcibiskupském paláci Pražského hradu, v nemocnici sv. Františka Boromejského, v Lázních Bělohradu," popisuje celou analogii Josef Moravec s tím, že zakázku pro Vatikán iniciovala senátorka Miluše Horská.

CESTA DO VATIKÁNU

„Oslovila mě místopředsedkyně Senátu ČR Miluše Horská, která se ve Vatikánu setkala s papežem Františkem, který vyhlašoval svatý rok milosrdenství a Anežka Přemyslovna je rozhodně nejvhodnějším objektem. Zrodila se spolupráce a úkolem školy bude sochu také nainstalovat. Já ji prostě z ruky nedám," prohlašuje tvrdošíjně Moravec.

BÍLÁ SVĚTICE

„Typickým kamenem pro Vatikán je bílý mramor. Proto jsme hledali pískovec podobné barvy a padla volba na Vyhnánov, který má světlejší barvu, jiný druh pojiva, je tvrdší. A protože ve Vatikánu jsou všechny sochy bíle, chtěli jsme, aby tam Anežka byla doma alespoň barvou," podotýká ředitel k volbě materiálu.

Vlastní sochu financoval sponzor, Královéhradecký kraj se zavázal, že uhradí náklady, vzniklé s dopravou a instalací. Po formální stránce půjde o dar Královéhradeckého kraje.

„Bude to nádherná vzpomínka, doma jsem to ještě neříkal, ale rodiče budou asi pyšní," říká k zajímavé zkušenosti student třetího ročníku David Šupol.

Jeho kolegyně Františka Hausdorfová se svěřila: „Sekala jsem zatím do jiného materiálu, rozhodně to pro mne byla zkušenost i zodpovědnost. Je to prestižní věc, která se mi dostala pod ruku a děkuji za to. Baví mě hořický pískovec, moji největší prací je zatím Anežka Česká, ale také jsem se podílela na soše Jana Husa. Kameni chci zůstat věrna i nadále. Vždycky jsem ráda, že ho zdolám a dám mu tvář," říká mladá umělkyně.

Princezna Anežka Česká, která působila jako abatyše kláštera Na Františku a byla také výraznou osobností politického, kulturního a společenského života, není zdaleka prvním dílem hořických kameníků, které osloví svět. Vloni zdejší studenti například vytvářeli plastiku Jana Husa pro německou Kostnici.

Do fotogalerie jsou připojeny také snímky z Vatikánu, především zahrady, kam bude socha umístěna.