Dopoledne se neslo v duchu hudebních a divadelních vystoupení v podání místních dětí, souborů a Marcely Klapilové. Během dne zazněly country i rock. Děti soutěžily, ověřily si svoje znalosti v připraveném vědomostním kvízu. Vyzkoušely si střelbu z luku i minibikeový stimulátor. Měly radost i ze živých zvířátek, která si mohly prohlédnout.

V prostorách středověké tvrze byla ke shlédnutí výstava prací hořických gymnazistů. Na zámeckém nádvoří na návštěvníky čekaly také řemeslné stánky. Dobrovolné vstupné bude využito ve prospěch hořického zámku a tvrze. „Během dne akci navštívilo mnoho lidí, povedla se i letos," říká za pořadatelský spolek historička Oldřiška Tomíčková.

Spolek Strozzi byl založen loni na jaře za účelem zachování kulturního dědictví a jeho důstojného využití pro kulturní potřeby města. „Sdružuje šedesát členů napříč generacemi i profesemi. Navíc s ním sympatizuje mnoho místních obyvatel," uvádí Tomíčková. Název odkazuje až do sedmáctého století, kdy žil poslední majitel místního panství a zámku hrabě Petr Strozzi. Ten si ve své závěti odkázal svůj majetek ke zřízení vojenské invalidní nadace.

Pod záštitou přátel hořického zámku se uskutečnila řada dalších zajímavých a úspěšných akcí. Od masopustu a dílen pro děti až po přednášky a autorská čtení.