Fráňa Šrámek se narodil 19. 1. 1877 v Sobotce, zemřel 1. 7. 1952. Do rodného kraje se často vracel, v Sobotce můžete navštívit jeho rodný dům a nebo sem zavítat na festival českého jazyka a mluveného slova, nazvaný Šrámkova Sobotka, který byl poprvé uveden v roce 1957.

„Je to neuvěřitelné, když jsem pořádali jubilejní padesátý ročník, myslela jsem, že je to už poslední, ale o festival je stále velký zájem," říká za pořadatele Pavlína Havlová, vedoucí městského infocentra.

LYRIKA DNES

Šedesátý ročník festivalu Šrámkova Sobotka se uskuteční ve dnech 2. – 9. července a tématem mu bude Lyrika dnes. Během celého festivalového týdne mohou příchozí navštěvovat množství tvůrčích dílen, přednášky, poslechové hry, absolvovat záplavu kulturního programu, zúčastnit se BarCampu, věnovanému problematice inkluze a exkluze v českém školství, či jen prostě přijet do městečka Sobotka a nechat se volně inspirovat odkazem Fráni Šrámka a stoletého výročí prvního vydání jeho básnické sbírky Splav.

Letošní téma vyplynulo ze setkání přípravného výboru. Jinak na jubilejní šedesátý ročník zavítá patriot festivalu Alfréd Strejček, který přijede s Jitkou Molavcovou, pozván je Luděk Munzar a Petr Novotný, chybět nebude sobotecký rodák Miroslav Kejmar, ani rozhlasová režisérka Hana Kofránková. Autorské čtení se letos neobejde bez známé herečky Hany Maciuchové.

„Nezapomínáme ani na místní, ve středu je čeká představení Na slepičím zámku, ve čtvrtek kabaret Nahatý Shakespeare. Novinkou bude běh Šrámkova 11, závod po malebných lesních cestách Českého ráje pro okysličení kulturou znavených těl účastníků festivalu, otevřený také domácím soboteckým i přespolním běžcům. Délka trasy je 11 km. Start bude ve středu na koupališti, registrace je v 17 hodin," zve sportovce a nadšence Pavlína Havlová.

Připravena je také výstava k šedesáti letům festivalu. Týden plný nejen kulturních událostí zakončí sobotní Třešňový jarmark.

Více informací a celý program najdete na www.sramkovasobotka.cz

Historie festivalu
První ročník se uskutečnil v roce 1957.
Počátky myšlenky vzniku festivalu jsou spjaty jednak s předválečnými letními divadelními slavnostmi v Sobotce, jichž se Šrámek účastnil jako autor, a jednak s letní přehlídkou amatérských divadelních souborů pořádanou místním patriotem MUDr. Aloisem Kafkou v létě 1947. U příležitosti nedožitých 80. narozenin byl pak uspořádán první ročník festivalu v létě 1957. Na jeho uskutečnění se podíleli především Milka Hrdličková-Šrámková (Šrámkova družka), Marie a Václav Hejnovi (učitelé a správci archívu Fráni Šrámka), Drahomíra Bílková-Kyzivátová (předsedkyně MNV) a již zmiňovaný Alois Kafka. Festival se koná obvykle první prázdninový týden, aby plynule navázal na končící divadelní sezónu. (zdroj wikipedie)