Pořadatelé nechali umělcům naprostou volnost, aby mohli vytvořit cokoli je napadne. Bulhar Krasamir Mitov už dofinišoval. Materiál má uklizený a podle slov jednoho z organizátorů se nudí. Na konci jeho několikatýdenního snažení stojí plastika Brána. Češka Zuzana Kačerová (na snímku) již od začátku přesně věděla, co tvoří: „Ideu mám velice minimalistickou. Inspirovala jsem se v islámské architektuře. Pracuji bez modelu pouze na základě kreseb." Světlo světa tak spatřila Arabeska. To Peter Yarwood z Walesu o názvu, který svému výtvoru přiřkne, zatím jasno nemá. Konečné rozhodnutí prý padne až v samotném závěru.

Duše přírody
Přírodní motivy učarovaly Bhupatu Ramovi z Indie a staly se tématem jeho Duše přírody. Vzhledem k tomu, že se ve všech případech jedná o abstraktní díla, musí si o tom, co skutečně zobrazují, udělat každý pozorovatel obrázek sám. Stejné je to i se Zátiším pro Arsaena Pohribného. Nedávno zesnulý historik a kritik umění se dočkal pocty z rukou českého sochaře Štěpána Málka.

Pětice se ke zdárnému konci blíží i přesto, že ji práci komplikovalo deštivé počasí. „Snášeli to dobře, nikdo si nestěžoval. Když jim vítr sebral střechu nad hlavou, prostě ji zase připevnili zpátky," přibližuje jeden z hlavních pořadatelů Martin Samohrd. Spokojenost se sympoziem vyjádřil i Bhupat Ram. „Je tady krásná příroda a dobré podmínky. Přes den pracuji v lomu a večer se rád napiji českého piva, které je opravdu dobré," říká.


Odhalení


Sochy hořické prostory opustí tento víkend. „V sobotu ráno přijedou auta a díla naloží. To zabere celé dopoledne," nastiňuje harmonogram prací Martin Samohrd. Z lomu U svatého Josefa práce zamíří do Hradce Králové. V neděli se pak i s účastí samotných tvůrců na Nábřeží sochařů uskuteční slavnostní odhalení hotových skulptur. Tady zůstanou minimálně rok, některá možná i déle. Závěrečný akt vypukne ve 21 hodin.