Provázel mě celým dětstvím, přes střední školu a divadlo jsem nevynechala ani na vysoké. Proto, když přišla možnost zakládání kroužků na hořické ZŠ Komenského, „dramaťák" byl jasnou volbou.

Pravdou je, že vést dramatický kroužek není zrovna lehká záležitost, a byla jsem si toho také od počátku patřičně vědoma. Ovšem když má člověk báječné a spolehlivé parťáky, může se pustit do čehokoliv. A tak jsme s velkým očekáváním založily, spolu s kolegyněmi Soňou Žaloudkovou a Michaelou Kirchhofovou, na naší škole amatérský divadelní soubor s patřičným názvem „DrÁmos".

Po vyhlášení našeho záměru se přihlásilo značné množství dětí z celého druhého stupně, ze kterých se nakonec utvořila parta čtrnáctičlenného souboru, složená ze žáků 6. – 8. třídy. Jsme velmi rádi, že mezi sebe můžeme počítat i žáky, kteří se starají o hudební doprovod (Jakub Klíma, 6. tř. – varhany, klavír; a Dominik Pípal, 9. tř. – klarinet).

Poslední věc, která nám zbývala, bylo logo, protože každý správný soubor se musí přece prezentovat. Do tohoto úkolu jsme zapojili celý 2. stupeň naší školy a vyhlásili soutěž o nejoriginálnější logo. Žáci nakonec pomocí hlasovacích lístků vybrali práci Dominiky Fikarové (9. třída), která se postarala i o zvětšeninu loga pro veřejná vystoupení.

A jaké byly naše začátky? Potkávat se každý den ve třídě jako spolužáci je věc jedna, ale začít spolupracovat jako herci, je věc zcela jiná. Ovšem žáci se své nové role chopili s naprostou profesionalitou, nadšením a zájmem, takže nic nebránilo tomu, abychom se pustili do práce.

Cíle party
Cílem našeho snažení je všestranně rozvíjet dětskou osobnost, tudíž pracujeme výhradně na bázi kooperace. Žáci se aktivně podílejí na scénářích, výrobě kulis, kostýmů, učí se řídit prováděnou činnost. A díky tomu, že se sešla opravdu dobrá a hlavně kreativní parta, nenechal na sebe první výsledek dlouho čekat.

„DrÁmos" si svou premiéru odbyl 29. listopadu, kdy jsme se aktivně účastnili tradičních Adventních trhů a s nimi spojeného doprovodného programu v Hořicích. Žáci všem dokázali, že i přes to, že soubor existuje teprve dva měsíce, lze za tak krátkou dobu udělat obdivuhodný kus dobré práce. Důkazem toho je i další představení, které proběhlo tentokrát v Domově důchodců v Hořicích, kde žáci přišli svým vystoupením zpříjemnit místním obyvatelům předvánoční adventní čas. Pomyslnou třešničkou na dortu v letošním kalendářním roce pak bude vánoční besídka na naší domovské základní škole, na kterou se moc těšíme.

A jaké jsou naše ambice do budoucna? Řídíme se heslem: „Kdo si hraje, nezlobí.", takže už teď žáci vymýšlí další dramatické nápady, které budeme realizovat v novém roce.

Po hlavě se pouštíme do další práce, protože víme, že se můžeme spolehnout. Spolehnout se na naše žáky, kteří jsou těmi nejlepšími členy týmu, jaké jsme si mohli přát. Protože mít spolehlivé, cílevědomé, hravé a tvořivé žáky, kteří jsou ještě navíc ukáznění a disciplinovaní, je snem každého pedagoga.
Děkuji tímto Míše, Soně a našim dětem za bezvadnou spolupráci, která přináší velmi dobré výsledky, je pro nás motivací a důvodem, proč se těšit do práce.   za divadelní soubor „DrÁmos" Zuzana Culková