Celý minulý týden Kulturní imaginárium, jak se organizace okolo lodžie nazývá, hostilo návštěvníky z několika evropských zemí, namátkou třeba ze Španělska či Polska. Navštěvovali lokality v okolí Jičínska, ale především se seznamovali se základy takzvaného recyklingového umění, což je kreativní odvětví, během něhož ze zdánlivě nepoužitelných předmětů, určených k vyhození, vznikají umělecká díla. Návštěvníci si tuto činnost vyzkoušeli a v sobotu v prostorách lodžie své znalosti předali všem příchozím bez ohledu na věk. Haraburdění mělo úspěch.

„Je to nápad kastelána lodžie Jirky Vydry, který kamarádí s Jirkou Svobodou ze skupiny Traband. Zjistil, že Jarda není jen hudebník, ale rád se zabývá i tím, že vrací vyhozeným věcem život. To znamená, že se věnuje recyklingovému umění," vysvětlila Katarzyna Szajda. Dodala, že týdenní workshop se konal díky evropskému programu Erasmus+ a že se ho zúčastnilo 19 lidí z různých zemí kontinentu.


Sobotnímu programu Haraburdění předcházel páteční průvod, jenž vyšel z lodžie vstříc centru. Účastníci workshopu hráli na nástroje, které z haraburdí vyrobili a zvali právě na sobotu. Děti během ní předvedli svou šikovnost a podívali se na několik divadelních představení. Dospělí si také mohli dát kafíčko v útulné Café Loggie.