Bude se věnovat baroku, barokní zbožnosti a komponované krajině, ale také současným podobám duchovnosti. Program je určený hlavně studentům středních a vysokých škol, přístupný je i veřejnosti.

Akce bude oficiálně zahájena dnes ve 14.30 hodin ve Valdštejnské lodžii, v 16 hodin zde bude promítán dokument Tmář a jeho rod aneb Slzavé údolí pyramid od Karla Vachka a od 20 hodin následuje beseda s autorem dokumentu. Na úterý se chystá od 9 hodin přednáška Pavla Hájka, autora knihy Česká krajina a baroko a řady dalších publikací. Místo konání: jičínské muzeum (v konferenčním salónku U císařů).

Výlet po barokních památkách tzv. Mariánské zahrady s literárním historikem a expertem na baroko Milošem Sládkem se chystá od 12.20, kdy je sraz na autobusovém nádraží. Odjezd autobusem do Dolního Lochova ve 12.34 hodin. Odtud se vydáme přes sv. Annu, sv. Trojici a Loretu na Veliš. Autobus zpět do Jičína odtud jede každou hodinu.

Středa patří setkání s Richardem Biegelem a povídání o Praze. Začátek v 9.30 hodin v lodžii. Od 15. hodiny začíná na stejném místě přednáška a diskuse s docentem Zdeňkem Vojtíškem o podobách duchovnosti v ateistické společnosti. Ve čtvrtek v 9 hodin dostane prostor historik a teolog, kněz, Miroslav Herold a jeho výklad o ignaciánské spiritualitě, o tom, jak jezuitský řád pohlíží na krajinu a místa lidského přebývání, na komunikace a dominanty v krajině, jak pracuje s fenoménem cestování – putování a jeho duchovním podtextem.

Další program ve čtvrtek:
12.00 – Společný oběd pro všechny účastníky, vyhlášení hry Místa města a následná společná reflexe workshopu.
19.00 – Quo vadis, Jičíne? Společné hledání budoucnosti Jičína v diskusi s místními občanskými sdruženími.
pátek 6.9. –
celý den – příprava divadelního představení
sobota 7.9. –
17.00 – divadelní představení, aukce a možná něco navíc …
19.30 – koncert – Lav-lav (Brno: acoustic rock),
Bar's Brothers (Jičín/Poděbrady/Praha: heavy soul) Pavel Rohlena blues (Brno: blues/reggae.