Měl by chodit častěji. Jeho pohled na některé současné dění v Jičíně byl kritický. „Když je kasa prázdná, tak se musí šetřit.“ A hned uvedl příklad. Za jeho panování spravovalo ve třech kancelářích sedmadvacet úředníků celé frýdlantské vévodství. „A vy máte úřadníků kolik?“ Tak se uvedl vévoda.

A teď k expozici. Ta je součástí celkového projektu Jičín – Valdštejnovo město. Vévodovi a přítomným divákům ji představil architekt Nicolo Sebregondi v podání hlavního tvůrce, Roberta Smolíka. Na expozici spolupracoval s J. Gottliebem, manžely Lhotákovými, sochařem P. Doskočilem a dalšími. Část je instalována uvnitř lodžie, oživl i čestný dvůr. Celá výstava je koncipována v moderním duchu, interaktivně.

Mezi velké atrakce patří camera obscura v čestném dvoře, neboli dírková komora. Jednoduchý fyzikální princip, na kterém je založen fotoaparát, si může každý vyzkoušet, když se zavře do budky uvnitř dvora.

Na matnici je nádherně barevně zobrazena celá majestátná stavba – samozřejmě vzhůru nohama.

Návštěvníci Valdštejnského podvečera si mohli prohlédnout i jedinečnou jičínskou raritu – kameny, které symbolizují planety sluneční soustavy. Symbol Slunce je uprostřed čestného dvora, Saturn, Valdštejnův oblíbenec, na nádvoří zámku. Ostatní kameny planet budou rozmístěny v lipové aleji tak, aby poměr jejich vzdáleností od Slunce odpovídal skutečnosti.

Ostatní části expozice, uvnitř v lodžii, třeba prohlížet pečlivě, trpělivě. Mnoho poví, ale vyžadují si návštěvníkovu spolupráci. Myšlenkovou i skutečnou. Planety třeba uvést ručně do pohybu, nad zákonitostmi jejich pohybu třeba popřemýšlet.

Valdštejnský podvečer v lodžii se vydařil. I proto, že v čestném dvoře se dlouho povídalo o dalším dění v lodžii. Mnozí měli možnost se seznámit s novým kastelánem, který sice nastoupí patrně až v září, ale podívat se přijel předem. (Bohumír Procházka)

Více snímků Ivany Komárkové na www.jicinsky.denik.cz/vald