Nadační fond Jičín – město pohádky je letos jediným organizátorem akce, která je určena dětem i dospělým.

Festival Jičín – město pohádky se nadechuje do třetí desítky. Koná se po jednadvacáté. Výkonnou ředitelkou letošního ročníku je Ludmila Tmějová, dramaturgyní Bára Tmějová.

Přinese festival nějaké novinky? Kdo k nám do Jičína zavítá a na co všechno se můžeme těšit? Tyto otázky jsme položili zástupkyni správní rady Věře Rychterové.

Každým ročníkem se prolíná nějaké motto. Co dostal do vínku letošní?

Taneční pohádkování, které se vine jako červená niť všemi dny. Tanec spatříte ve všech podobách, v tanečních dílnách, divadelních představeních, dětských vystoupeních. Každý den má své označení, symbol, který se opět váže k tanci. Ať už je to Maková panenka, víla Amálka. Navíc si letos připomínáme 100. výročí narození spisovatele Václava Čtvrtka, takže i festival vzpomene na našeho vynikajícího tvůrce pohádek. Konkrétně mu věnujeme symbolicky čtvrtek. Stejný den bude také pokřtěna nová kniha o Rumcajsovi.

Středa začíná klasicky průvodem?
Středa se probudí do klasického pohádkového dne s tvůrčími dílnami na náměstí, výstavami, pódiovým vystoupením. Odpoledne opět převezmou děti s Šejtročkem za asistence patrona pohádky Jiřího Lábuse klíče od města z rukou starosty Martina Puše. Středa je dnem pro Světlušku, kdy rozšiřujeme spolupráci se zrakově postiženými. V této součinnosti jsme vydali publikaci, která je určena právě zrakově hendikepovaným a popisuje a přibližuje zdejší krajinu včetně Prachovských skal. Křest průvodce se uskuteční za účasti patronky projektu Anety Langerové, která také v Jičíně zazpívá společně s nevidomými dětmi. Večer završí divadelní představení divadla Ungelt s Chantal Poullain a Pavlem Křížem. Průvod pohádkových bytostí vyrazí do ulic Jičína až ve čtvrtek, těšíme se, že tu bude plno postav, inspirovaných právě Čtvrtkovými pohádkami, vždyť kdo by neznal Rumcajse, Manku, Cipíska, vodníka Česílka, formana Šejtročka, vílu Amálku?

Na co se mohou těšit děti a dospělí ?
Určitě na všechna odpoledne s dílnami, pouličními divadly, výstavami, u kostela sv. Ignáce budou opět tvořit plzeňští umělci svá pohádková díla z písku. Aktivity jsou opět směřovány do zámeckého parku, jezuitské koleje i na Žižkovo náměstí. Promítáním videosnímku České televize chceme vzpomenout i Souboru písní a tanců Český ráj. Hitem se určitě stane promítání filmu Saxana 2, který bude poprvé představen veřejnosti za přítomnosti Petry Černocké, Nadi Konvalinkové a dalších herců. Kouzelný pátek doplní shodou okolností kouzlení Pavla Kožíška. Vyvrcholením bude opět sobotní galaprogram s řadou kapel různých žánrů, které vystoupí jak na náměstí, tak na rynečku. Koncertování opět doplní tanec, dokonce přijede hostovat i bulharský soubor, samozřejmě se zapojí také Jičíňáček. Před ohňostrojem zazpívá David Koller.

Koho ještě v pohádkovém Jičíně potkáme?

Určitě dceru Václava Čtvrtka, zveme Jiřinu Bohdalovou, pozvali jsme rodinu Pilařových, režiséra Vorlíčka, houslistu Pavla Šporcla a další osobnosti.

Překvapení nás čeká hned v úvodu, kdy pohádku neotevře průvod. Můžeme čekat ještě nějakou změnu?

Ano, letos trošku přeorganizujeme občerstvení, nebude už v jednom bodě, ale na více místech. Velké dílny vracíme zpět na náměstí, k původní verzi se vrací i trasa čtvrtečního průvodu. Jako v počátcích festivalu, i letos bude vypraven od Základní školy ve Smiřického ulici, směřovat bude kolem ARiSu rynečkem do centra. Opět bude přístupná kolej, zkrátka pohádkou bude žít celé centrum Jičína. Festival zakončí nedělní odpolední předání klíčů, doplněné tancem. Jičínem bude určitě projíždět pohádkový vláček, v sobotu vyvrcholí vyhlášení výtvarné a literární soutěže. To vše a ještě mnohem víc najdete na pohádkových stránkách www.pohadka.cz, kde je i podrobný program pětidenní akce.