Letos vyučující mile překvapila a potěšila hojná účast dětí. Na prvním stupni se školního kola zúčastnilo padesát recitátorů, na druhém stupni před porotou vystoupilo šestnáct dětí ze šestých a osmých tříd. Paní učitelky věnovaly čas a práci výběru textů i nácviku přednesu dětí.

Práce poroty
Porota vyslechla hodnotné texty, laděné humorně i vážně, veršované i prozaické. Obě poetická odpoledne probíhala ve velmi příjemné atmosféře. Své žáky přišly podpořit i jejich učitelky a spolužáci recitujících.

Děti na prvním i druhém stupni soutěžily ve dvou kategoriích (mladší a starší ročníky). Konkurence byla opravdu veliká. Mezi recitátory se také objevili i úplní nováčci, kteří byli však důstojnými soupeři. Rozhodování poroty bylo dost těžké díky neklesající úrovni.

A jak celá soutěž dopadla? Z prvního stupně se do okresního kola probojovali za 2. a 3. ročník Beáta Zrůstová, Barbora Kupcová a Sabina Draslarová, za 4. a 5. ročník Simona Beranová, Ema Dobiášovská a Jiří Čech. Uznání za skvělý přednes dostali za 2. a 3. ročník Alžběta Krejcarová a Nikola Součková, za 4. a 5. ročník Viktorie Kesselgruberová, Eliška Charvátová, Barbora Koláčná a Anděla Šemberová.

I na druhém stupni porota měla tentokrát velmi těžké rozhodování a snad poprvé v historii naší přehlídky se rozhodla udělit i několik čestných uznání za kvalitní přednes, a to Ondřeji Svobodovi, Marku Pažoutovi a Matěji Ženatému, Silvii Horčičkové, Natálii Fučíkové a Anně Lojdové.

Do okresního kola postupují Kristina Neuwirthová a Tadeáš Trýzubský v kategorii 6. a 7. tříd a Kateřina Charvátová a Alexandr Jenček v kategorii 8. a 9. tříd.

Všem děvčatům a chlapcům děkujeme za účast a těšíme se na příští setkání s uměleckou poezií i prózou. Postupujícím držíme palce a přejeme hodně štěstí, málo trémy a úspěch v kole okresním.   vyučující českého jazyka ZŠ Jičín, Železnická 460