…uvědomil jsem si, že nositeli těchto ocenění jsou konkrétní lidé různých profesí, kteří za sebou zanechali dílo.

Cituji prezidenta Zemana: „Dílo, za kterým, pokud se ohlédnou, něco zůstává jako trvalá vyrytá stopa v dějinách naší společnosti ..... „ Mezi těmi 29 vyznamenanými rezonují dvě jména, která souzní s libáňskou kulturou. Především světově proslulý chirurg prof. Pavel Pafko. Zajisté se každému vybavuje chirurgický zákrok na záchranu exprezidenta Václava Havla; v roce 1997 v Čechách první provedl transplantaci plic.

Vzácné setkání
Dodnes nás neopustily vzpomínky na jedinečné setkání s prof. Pafkem, který v loňském roce usednul na Křeslo pro hosta v libáňské cukrárně Karolínka. Jedna židle nezůstala volná, posluchače zaujal svým vystupováním, svými názory a postojem k životu.

Mezi umělci, kterým prezident Zeman připínal do klopy smokingu medaili Za zásluhy v oblasti umění, byl Lubomír Brabec. Nejbrilantnější kytarista světa, kvalita jeho výkonů přitahuje široké koncertní pódium, strhující výkony, přirozená virtuozita, umělec vybraného vkusu, tónu a techniky. Mimořádnou interpretační úroveň i zajímavou programovou průbojnost Lubomíra Brabce ocení publikum na sólovém koncertě 14. ročníku hudebního festivalu Foerstrovy dny v sobotu 24. května 2014 v Domě kultury v Libáni.

Kdybych se měl zatoulat do nedávné doby podobných ceremoniálů ve Vladislavském sále, musím namátkově jmenovat nositele státních vyznamenání Gabrielu Beňačkovou, Václava Hudečka, Štefana Margitu, a tak bych mohl pokračovat dál. Ti všichni a ještě další svým uměním, ověnčeným poctami, se zasloužili o novou tvář hudební kultury v Libáni, především hudební festival Foerstrovy dny, který svou účastí bezesporu povýšili na významnou událost v Jičínském regionu.   Zdeněk Vokurka