Rozhodně nebyl zklamaný, protože nezklamala ani Příchvojanka, která na sebe vzala nelehký úkol – zahájit 7. ročník Setkání s českou písničkou Samšina 2012. Ranní nervozita rychle pominula, jakmile úderem 14. hodiny kapela vyslala úvodní skladbou signál jak k divákům, tak také k tanečníkům. Ti na sebe nenechali dlouho čekat a vyzvali dámy k tanci.

První úkol však pro ně byl oříškem, vyzkoušeli nový taneční parket z koberce s umělým trávníkem. Ten jako jediný zklamal, protože i když byl jen krátce sestřižený, vyžadoval minimálně koženou nebo umělohmotnou podrážku. Náročnější taneční páry se brzy přemístily na okolní zámkovou dlažbu a na koberci zůstaly jen páry s volnějším projevem tance, ale nikomu to neubralo na dobré náladě.

Již v pozvání na letošní ročník jsme uvedli, že obec Samšina připravila další milé překvapení a k loňským úpravám přidala nový přístřešek, novou krytinu, kabát v podobě nové omítky laděné do žluté dostal také starý domeček. Vedle nového víceúčelového hřiště s umělým povrchem přibyl koutek pro malou drobotinu a mládež v podobě různých typů houpaček, prolézaček i skluzavek.

Celý areál svým vzhledem opět mile překvapil i stálé návštěvníky hudebních produkcí a nemohlo být jinak než slyšet ze všech úst údiv i chválu. Dík samozřejmě patří obci Samšina, ale hlavně partě nadšenců včele se starostou obce Jiřím Knížkem, kteří stačili brigádnicky zkrášlit celý areál i s terénními úpravami. První křest prodělal areál při oslavě jubilea Ládi Jedličky už v pátek, ale hlavní akce obce byl dětský den v sobotu 30. června. Aby se hlad po využití nového areálu ukojil docela, hned v neděli tedy nastoupila teď už tradiční akce – Setkání s českou písničkou.

Instrumentální skupina Příchvojanka – Příchvoj si letos připomene 43 let od svého založení v roce 1969. Pod vedením kapelníka Mirka Vody se skupina představila v tradiční sestavě: Láďa Drapák – bicí a zpěv, Láďa Drbohlav – alt saxofon, Michal Drapák – trumpeta (trombon), František Hrdý – B trumpeta, Tonda Tížek – baskytara, a nejvíce bylo slyšet klávesy pod hbitými prstíky Josefa Karbana. Aby kapelníkovi nezbylo moc času na rošťačiny, hrál na kytaru a samozřejmě zpíval. Opět jako loni se muzikantská parta skladbami spíše přizpůsobovala přáním přítomných, hlavně aktivních tanečních párů.

Tančete, prosím
Výmluvně o tom svědčí poznámka kapelníka – „začněte tancovat, my už se nějak chytíme," a k tomu není co dodat. Loňské vyučování lásky k české písničce ve škole v přírodě v Samšině tak mělo úspěšné pokračování hned od počátku letošního ročníku.

Lze si jen přát, aby bylo počasí umírněné a ohleduplné, hlavně k těm dříve narozeným. Pak možná nepřijde kouzelník, ale třeba Jirka Beneš s repertoárem pražské galerky, pro poděkování si jistě na vybranou kapelu přijde i starosta obce se svou partou nadšenců, nebo se dočkáme účasti některých sponzorů, bez jejichž finanční pomoci by se takové akce pořádaly jen těžko.

Aby vaše rozhodování bylo snadnější, připomínáme z celkového letošního programu pořadí nasazení hudeb:

Zítřejší neděli 8.7. přijede Podkrkonošská dechová hudba (Nová Paka), dále 15. 7. Regionální DH Jaroslava Kužela (Markvartice), 22. 7. DH Javorka (Horní Nová Ves), novinkou bude 29. 7. DH Vysočanka Ladislava Kloučka (Vysočany), 8. 8. oblíbená IS Srazilka (Drštěkryje), na 12. 8. táhlo pro diváky i tanečníky DH Táboranka (Košťálov), 19. 8. malá změna – IS Medikament (Jičín), a zlatým hřebem letošního ročníku bude 26. 8. DH Václava Kyziváta (Libáň). A když bude diváků hodně, tady možná přijde i kouzelník – Příchvojanka – na doplnění a rozloučení s letošním ročníkem.

Na poslech i tanec do Samšiny vás srdečně zve Klub přátel české písničky, o.s. Samšina, průběžně budeme i nadále informovat.    František Čermák