Ocenění si do knihovny Václava Čtvrtka přijela převzít knihovnice Daniela Valentová společně se starostkou obce Lenkou Šedivou.

„Jsem neskutečně zaskočená. Myslím si, že ocenění a poděkování si zaslouží všichni knihovníci. Jsou to totiž většinou lidé, kteří se tomu věnují ve svém volném čase a často i zadarmo," neskrývala dojetí Daniela Valentová, která pracuje jako knihovnice už dlouhých deset let. „Když se u nás tehdy po volbách změnilo zastupitelstvo, nebyl nikdo, kdo by knihovnu vedl, a já nechtěla, aby tam knihy zůstaly ležet jen tak ladem a zapomenuty. Tak jsem se sama nabídla," vzpomíná na začátek svého působení v úhlejovské knihovně D. Valentová a pochvaluje si spolupráci nejen s okresní knihovnou, ale i se starostkou obce Lenkou Šedivou.

ZÁJEM O KNIHY
I když je Úhlejov malou obcí, která má kolem sto třiceti obyvatel, zkušená knihovnice si rozhodně nemůže stěžovat na nezájem ze strany obyvatel. „Za těch deset let, co tam jsem, se mi stalo možná dvakrát, že nikdo nepřišel. A zájem o knihy mají i malí čtenáři, kteří si k nám, když prší, chodí také hrát," pochvaluje si Valentová, která za obrovskou výhodu považuje výpůjční dobu.

„Dalo by se říct, že ji u nás nemáme. Kolikrát se mi stane, že někdo přijde a omlouvá se, že knihu nestihl vrátit včas. A já jim pokaždé říkám, že se nic neděje," usmívá se zkušená knihovnice.

Radost z ocenění má i starostka obce Lenka Šedivá. „Pro mě je to v první řadě šok, ale zároveň mám velkou radost. Jsem opravdu moc pyšná na to, že zrovna naše knihovna toto ocenění získala," neskrývá hrdost starostka.