Jičínsko: Kopidlenský kvítek

Kopidlno – Dvacátý ročník výstavy Kopidlenský kvítek se uskuteční v zámeckém areálu Střední školy zahradnické v Kopidlně na Jičínsku v sobotu 12. a v neděli 13. října.
Výstava se těší velké oblibě. Přichází se na ni podívat vždy pět až šest tisíc návštěvníků. V sobotu 12. října je připravena od 9 do 17 hodin prodejní výstava zahradnických potřeb, výpěstků a výrobků. Součástí bude mimo jiné předvádění aranžování květin, přehlídka floristických kompozic, módní přehlídky, prohlídka zámeckých místností s květinovou výzdobou, prohlídka palmového skleníku či předvádění zahradnické mechanizace. Návštěvníci získají rovněž informace o možnostech studia na Střední škole zahradnické v Kopidlně.
V neděli 13. října si bude možné od 9 do 15 hodin prohlédnout pouze slavnostně vyzdobené místnosti v zámku a palmový skleník. Rovněž procházka zámeckým parkem se vzácnými dřevinami a rybníkem je překvapivým zážitkem.

Cesta do pravěku

Ostroměř – Cesta do pravěku aneb po stopách Eduarda Štorcha a Karla Zemana. Zveme všechny příznivce turistiky a patrioty obce Ostroměř na slavnostní otevření naučné stezky v sobotu 12. října od 14 hodin u vlakového nádraží ČD. Ve 13.30 hodin zahraje dechová hudba z Hořic, která po slavnostní ceremonii (od 14.30 hodin) zajistí hudební doprovod k průvodu po nově otevřené naučné stezce. Vystoupí i děti ze základní školy.

Přírodní rezervace slaví 80 let své existence

Jičín/Prachov – U příležitosti 80 let od vyhlášení přírodní rezervace Prachovské skály se uskuteční v Muzeu přírody Český ráj komentovaná prohlídka muzea a besedy s pracovníky Chráněné krajinné oblasti Český ráj. Tematicky různě zaměřené přednášky budou ze všech oborů souvisejících s ochranou přírody a turistikou v Prachovských skalách a okolí. To vše čeká zájemce v sobotu 12. října v Muzeu přírody Český ráj, Prachov 37. Muzeum si můžou návštěvníci projít už od 15 hodin, v 16 hodin bude slavnost zahájena a poté následují dva přednáškové bloky: 16.10 – 17.10 hodin - první přednáškový blok (3 přednášky) – Jan Mocek: Historie ochrany Prachovských skal, Vladimír Tekverk: Prachovské skály v posledních dvaceti letech, Zdeněk Mrkáček: Ptáci Českého ráje. Po přestávce je od 17.30 hodin připraven druhý přednáškový blok: Petr Kořínek: Aktuální problematika ochrany přírody v Českém ráji, Petr Lazurko: Letošní kulatá výročí v Prachovských skalách, možnost dalších tří přednášek a diskuse. Pro zájemce možnost večerní prohlídky muzea a zahrady muzea. Info a přihlášky: Martin Šandera, 731 060 253, m.sandera@seznam.cz, Marcela Šanderová, 732 858 380, mpcr@seznam.cz

Hradecko: Vzhůru na rozhlednu

Vysoká nad Labem: Jak vyplývá z místní kroniky, byla původní rozhledna stržena v roce 1948. Místním to nedalo a v roce 2005 začali uvažovat o nové stavbě. Nyní  se konečně dočkali. Nová rozhledna Milíř, která stála kolem pěti milionů korun, bude otevřena v sobotu ve 14 hodin. Jedná se o unikátní trojbokou stavbu ze dřeva a oceli, jedinou svého druhu v celé republice. Vysoká je 31 metrů, vyhlídková plošina je ve výšce 27 metrů, na schodišti jsou dvě odpočívadla, ve výšce 12 a 18 metrů. Samotná rozhledna váží 22 tun, do základů bylo zalito 300 tun betonu a přidáno sedm tun oceli. Při otevření nebude chybět ani komentovaná prohlídka a vstup bude celé odpoledne zadarmo.

Hradec Králové: Den lesní techniky se uskuteční  v sobotu od dvanácti do šestnácti hodin u Mazurovy chalupy a rybníku Výskyt.  Připravily jej Městské lesy  Hradec Králové. Zájemce čekají ukázky historické i moderní lesní techniky, řezbářských a kovářských dovedností či sokolnictví. Již v deset hodin se u pomníku sv. Huberta v lese za lesním hřbitovem bude sloužit  mše svatá k poctě svatého Huberta.

Náchodsko: Jarmareční rej

Josefov: Dům dětí a mládeže Klíč připravil v sobotu ve svých prostorách charitativní Jarmareční rej. Od 9 do 17 hodin si lze prohlédnout nebo zakoupit různé rukodělné výrobky, děti i dospělí si mohou vyzkoušet um ve výtvarných dílnách či zkusit štěstí v soutěžích o dárky. Připravena jsou taneční, hudební i zábavná vystoupení. Zakoupením jakéhokoliv výrobku přispějete na psí útulek Lesan z Kralup nad Vltavou.

Rychnovsko: Sokolníci mají sraz na zámku

Opočno: Čtyřicátý šestý ročník mezinárodního setkání sokolníků byl zahájen ve čtvrtek v 10 hodin na nádvoří zámku. Poté sokolníci vyrazili s jestřáby, sokoly či orly na lov do okolních lesů, aby mohli vystavit své úlovky při večerním výřadu. Návštěvníci se mohou těšit na sobotní program, kdy v deset hodin dopoledne na Vodětínském kopci za Opočnem uvidí výcvik a letové ukázky dravců.

Kostelec nad Orlicí: Nové album Discover Who We Are představí v zrcadlovém sále na zámku v Kostelci Robert Balzar Trio v nové sestavě. Většinu repertoáru tvoří vlastní skladby. Koncert se odehraje v sobotu od 20 hodin.

Sedloňov: V rámci Orlicko-kladského varhanního festivalu se rozezní varhany kostela v Sedloňově. Těšit se můžete na opravdového mistra, iniciátora vzniku festivalu Michala Novenka. Koncert se uskuteční v sobotu od 16 hodin.

Trutnovsko: Prase v kufru

Bílé Poličany: Do zdejšího zámku se v pátek po pauze vrací divadlo. Od 19 hodin tu trutnovské Ďyvadlo Neklid uvede hru svého režiséra Petra Vanžury Prase v kufru. Představení o tom, kam až může člověk dojít, nastavuje drsně a s nadhledem zrcadlo mezilidským vztahům v kolektivu.

Dvůr Králové: Drakiáda v Podharti se koná v neděli od 13 hodin na stadionu v Podharti. Připravena je nejen soutěž o nejzajímavějšího draka, ale i skákání na trampolíně. Startovným je hračka, se kterou si nehrajete, nebo knížka, kterou už máte přečtenou.