Můžete se těšit na představení dalších starohradských pohádkových bytostí, dračí oslavy, velký rytířský turnaj o ruku dračí princezny, pasování ochránců starohradských pohádek. A také na jarmark, soutěže, hry a písničky, zábavu a překvapení pro děti i dospělé po celý den.

Novinkou letošní sezony je otevření ČARODĚJNÉ DRAČÍ KRÁLOVSKÉ KOMNATY v prohlídkovém okruhu Hrad a zámek. Zde vládne moudrý dračí král Rozumbraďák XVI. se svojí dračí ženou královnou Starostlindou a svými třemi neposednými dcerkami, dračími princeznami Trajdalínou, Lajdalínou a Rozcaplínou. Dále pak poznáte královského dračího šaška Pobrkofrka, dračího kata Hupcuka, skalního draka Balvaňáka, ohnivého draka Fajrunďáka, vodního draka Hydranťáka, lesního draka Hejhuláka, nočního draka Záleťáka a jeho dračí ženu Avantýru, bahenního draka Čvachťáka, písečného draka Křemičáka, sněžného draka Laviňáka, hromového draka Bouřliváka, zlatého draka Karáťáka a spoustu dalších draků, dráčků, dračích princů a rytířů ze Starohradských pohádek nejvyššího pohádkového čaroděje Archibalda I.

V prohlídkovém okruhu také uvidíte Jak se žilo za císaře pána Františka Josefa I. a prohlédnete si ojedinělou expozici u nás – kupecké krámky, koloniál a obchod s kávou, jak vypadaly v dobách našich prababiček. Dále pak barokní kuchyni, velkou loveckou chodbu a unikátní ložnici a pracovnu, kde mnoho tisíc exponátů představuje život prostých lidí, měšťanů a šlechty v období vrcholu habsburské monarchie.

Nechte se unést atmosférou čarodějné pohádkové prohlídky. Nejvyšší pohádkový čaroděj Archibald I., čarodějové, čarodějnice, kouzlobabky a princezny, čerti a čertice, strašidýlka, skřítkové a další prapodivné pohádkové bytosti s ještě prapodivnějšími jmény na vás už netrpělivě čekají a je jich tu už na dvě stě padesát! Prohlídkovými okruhy Do pohádek čaroděje Archibalda I. provedou živé pohádkové bytosti. A nudit se s nimi rozhodně nebudete. Kromě spousty pohádkových kamarádů, hádanek, soutěží a her tu na vás čeká pytel pekelně dobrých bonbonů a možná i něco jiného!

V prohlídkovém okruhu Zámecké pohádkové sklepení – Pohádka I. uvidíte lesní a ledové království, rodinku starohradského obra, vodníky, čertovskou domácnost, pohádkovou hladomornu, velkého ochočeného draka, palác plný skřítků a mnoho dalších překvapení.

V prohlídkovém okruhu Hradní pohádková půda – Pohádka II. vás čeká hradní půda plná krásných věcí, opředených letitými pavučinami. Zabydlely ji čarodějnice různých kategorií, kouzlobabky, pravá starohradská strašidla, strašidýlka a také pěkně vykutálení skřítkové. Časostroj vás vezme zpátky do pohádky, navštívíte strašidláckou kuchyni, čarodějnou prádelnu a mydlírnu a na zámku si pak prohlédnete i komůrku kuchařky Magdaleny Háty.
V Čarodějné Bestyjole starohradské čarodějnice a kouzlobabky s láskou pečují o své živé miláčky, zvířátka, havěť a potvůrky.

Letní prázdniny pak budou v duchu pohádek, středověku a templářů. Každou sobotu v červenci a srpnu se konají STŘEDOVĚKÉ SOBOTY a TEMPLÁŘI NA HRADĚ. Ochutnejte všemi smysly atmosféru dne na středověkém hradě. Každý víkend od června do září a o prázdninách i každou středu starohradské pohádkové bytosti ožívají a vtáhnou vás do svých her a ra dovánek na akci POHÁDKOVÉ REJDIŠTĚ.

Otevřeno je tu celoročně a vstupné i pro letošní rok zůstává stejné. Staré Hrady – výlet pro děti i dospělé. Informace na tel. 602 302 265. Celou nabídku, všechny připravované akce a mnoho dalšího najdete na www.starehrady.cz.