Na venkovním pódiu vystoupí kapely Komunál, Dymytry, Rimortis, Alibi rock a na závěr také slovenská kapela zpěváka Miro Šmajdy. Život bez bariér slaví letos 10 let od svého založení a u této příležitosti přichystalo pro návštěvníky festivalu bohatý doprovodný program. Skupina Historika z Rožnova pod Radhoštěm zajistí ohnivou show, připravena je DJ Party a soutěže o zajímavé ceny. Veřejnosti bude v průběhu festivalu zpřístupněna část bývalé klášterní budovy, včetně rajského dvora. Akci bude moderovat známá novopacká dvojice Broul a Dušánek, studenti místního gymnázia, kteří mimo jiné seznámí účastníky akce s činnostmi sdružení a jeho areálem.

Jednodenní festival si žádá několikaměsíční přípravu. Výběr kapel je nutné zajistit až rok dopředu a několik týdnů před akcí se začíná s úpravou venkovního prostranství. Veškerá práce se ovšem nedá zvládnout v jedné osobě, a proto sdružení s radostí přijalo pomocnou ruku od zástupců Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů, kteří pomohli s úpravou parku a přípravou venkovních prostor. Až 50 % prostranství bude zakryto a návštěvníci si tak budou moci akci užít i v případě deštivého počasí.

Jako každý rok, tak i letos bude sdružení pomáhat se zajištěním „pitného režimu" a posezení pro návštěvníky festivalu Novopacký pivovar a pochutiny pro jejich občerstvení zajistí restaurace U Sehnalů. Všichni se také mohou těšit na stánek s míchanými nápoji.

Klášter žije! se stal tradiční kulturní akcí, která obohacuje dění v Nové Pace. Čím dál tím více lidí z řad široké veřejnosti a hlavně mládež poznává areál sdružení a sleduje změny, které se zde uskutečnily v průběhu posledních osmi let. Život bez bariér poskytuje v areálu sociální a doplňkové služby pro lidi s různými druhy zdravotního postižení. Denně využívají těchto služeb desítky klientů. Dalších 40 lidí z Nové Paky a okolí je ve sdružení zaměstnáno. Pozvání na festival přijali i polští partneři, se kterými sdružení dlouhodobě spolupracuje.

Konání festivalu podpořily finančním příspěvkem i v letošním roce Královéhradecký kraj, město Nová Paka, Pila Hartman a nadace Život umělce a Umění pro zdraví. Bez této finanční podpory a bez pomoci řady dobrovolníků by sdružení nemohlo festival uskutečnit, a proto patří všem velký dík.

Veškeré novinky a informace o festivalu najdete na www.zbb.cz/stitky/klaster-zije. Srdečně jste všichni dnes zváni na kulturní zážitky, zábavu a dobré jídlo a pití. Všem účastníkům děkujeme předem za podporu dění na klášterním kopci.   Jitka Fučíková