Náruživého sportovce a cyklistického nezmara motivoval k psaní zájem o jeho prvotinu Prapodivné cesty Nezmarů, kterou uvedl v roce 2014. Tehdy představil sportovně založenou rodinu Nezmarových z podkrkonošského města Nová Paka. Svoji druhou publikaci uvádí pohádkou o chodící panence. „Je to trochu horor pro malé. Dále Nezmarovi navštíví například sněhovou říši a tamní obyvatelé naučí lyžovat nebo svět skal. Tam zase učí lidi lézt po skalách. Ke konci knihy se dostanou i do supermoderního světa, kde získají takzvané teleprojektory,“ přibližuje část obsahu půvabné knížky, kterou opět ilustrovala packá výtvarnice Jana Soběslavová. Publikace byla pokřtěna za velkého zájmu malých i velkých v sále novopackého kina.

První kniha Prapodivné cesty Nezmarů byla plná mnoha neobvyklých a zajímavých příběhů. Našla si řadu příznivců a byla postupně rozprodána. Volným pokračováním příběhů sportovně založené rodiny Nezmarových je druhá kniha.

„K té mě kromě mé potřeby nějak ventilovat bujnou fantazii přiměli především čtenáři první pohádky, kteří si žádali pokračování. To člověka potěší,“ přiznává jinak skromný sportovec a šéfredaktor, který vytvořil tandem s výtvarnicí Janou Soběslavovou.

„Oba na knížce děláme pro radost. Doufám, že to z ní čtenáři ucítí,“ věří autoři. Jana Soběslavová také vyrobila krásné loutky dvou hlavních hrdinů knihy – Darka a Agnes.

Při křtu Daniel předvedl s dcerami představení na motivy jedné z pohádek. „Holky mimo jiné i tančily a moc si to užily. Vidět je na pódiu byl pro mě nezapomenutelný moment,“ přiznává otec dvou dcer, který většinu pohádek vymyslel na kole a napsal v autobuse, také doma v pracovně a tři vznikly v letadle.

Čím nová kniha překvapí? „Více věcmi, ale nechci úplně vše prozrazovat. Po prvním dílu mě hodně potěšili rodiče, kteří mi říkali, že podle knížky plánovali i výlety s dětmi. Pokud podobně zapůsobí i nové příběhy, tak si udělají například výlet ke stále více zapomenutému křídlu na Staropackých horách, které zbylo po zřícené stíhačce. A když už jsem u toho prozrazování – tak hlavní hrdinové si najdou také nové kamarády – vozíčkáře Arnieho a pejska Kafiho,“ prozrazuje autor sportovní pohádky, který by chtěl poděkovat všem, kteří na křest přišli, protože to je pro lidi, nacvičující několik dní program, tou největší odměnou.