Vzhledem k úkolům budoucím, asi budou muset lepit na strop. To zvládnou, jsou mladí. Někteří dělají festival vůbec poprvé.
Tak to je jedna z odlišností letošního, dosti se obměnila garnitura. Někteří odcházejí, či se alespoň jejich podíl značně zmenšil. Sluší se napsat, že děkujeme. Co je ale nejzajímavější, někteří ze zakladatelů se do pořadatelství vrací. Nehledejme zdůvodnění, pro JMP je to dobře.

Balbineum je skupina lidí, kteří usilují o oživení Jezuitské koleje. Jaromír Gottlieb, Honza Kindermann, Robert Smolík, Lhotákovi a další. Pro letošní festival si připravili na sobotu a neděli knihtiskařskou a knihvazačskou dílnu. Že to bude tvůrčí dílna rukodělná, že tam nebude žádný vikslajvant, snad není třeba zdůrazňovat. Tisknout se bude na takovém lisu, jaký používal v roce 1448 sám Johannes Gutenberg. Pak bude následovat knižní vazba.

V neděli představí manželé Lhotákovi a Robert Smolík svou novou knížku Jezdítko po všem. Knížka je o tom, jak se dělají hračky.

DIVADLO, DÍLNY
Další tým nazval svůj počin JINČÍ ČIN. S podtitulem divadlo – dílny – diskuze – hudba. Skupina půvabných dívek, absolventek gymnázia, vymyslela pět míst, která chtějí oživit. Méně známých míst, tím zajímavějších. Vedle nedělního výletu je to farská zahrada, stará hala SecoGroup, lom na Čeřovce, jezuitská kolej. Říkají tomu off program, chtějí se zaměřit na historii daného místa.

MYŠLENKY, NÁPADY
Tak o tomhle je festival, takové myšlenky a nápady byly u jeho vzniku. Přijde parta, předloží nápad a maká. Dík, Kristýno, Jíťo, Aničko, Pavlíno. Za skutek i příklad.

Pohádkové noviny povede letos Pavel Jonák. Základem redakce je parta z Nové Paky. Pavel nechce teď nic rozebírat. Zastává názor, ať novináři hodnotí až podle výsledku práce.

Tož, tohle je pár zajímavostí z letošního festivalu Jičín město pohádky. Začne sedmého září a potrvá do neděle.    Bohumír Procházka