Historické centrum se změnilo na jedno velké šapitó, kde byli k vidění žongléři, mimové, akrobati, ale také klauni, a to i ti „speciální", tedy zdravotní, kteří si po dobu konání festivalu otevřeli na náměstí svou ambulanci. Léčili zde každého, kdo do pohádkového města zamířil se špatnou náladou.

Všechno ale jednou musí skončit a nebylo tomu jinak ani u pohádkového festivalu. A jaký že ten letošní byl? Josef Kyselo, purkmistr dětské rady hodnotí letošní ročník velmi dobře. „Moc se mi líbilo téma, které organizátoři zvolili. Je takové veselé a hravé. Myslím si, že příští rok by mohlo být něco podobného," chválí Kyselo všechny, kteří letošní cirkusovou pohádku připravili a přichází se zajímavým nápadem na roky příští.

„Moc by se mi líbilo, kdyby třeba před bránou byla umístěna vitrína, ve které by byl po dobu konání festivalu uložen klíč od města. Tu by hlídala speciální dětská stráž. Na noc by samozřejmě bylo asi lepší klíč uložit někam do bezpečí, aby ho někdo neukradl, ale přes den by měl být vidět," popisuje svůj zajímavý nápad Kyselo. A co ho na letošním ročníku zklamalo?

„Vadilo mi, že docela dost lidí porušovalo pohádkové zákony. Hodně návštěvníků například na Valdštejnově náměstí kouřilo, což se po dobu festivalu nesmí. No a nechyběla ani sprostá slova, jež jsou taky zakázaná," posteskl si nad neukázněností některých osob Kyselo.

I jeden z hlavních pořadatelů Dominik Malý je spokojený. „Po organizační stránce se vše vydařilo, tak jak jsme si přáli," hodnotí s úsměvem Malý.

Dominik Malý, jeden z hlavních pořadatelů si letošní pohádku pochvaluje. „Máme vesměs pozitivní ohlasy od návštěvníků, což je pro nás nejdůležitější. Moc se jim například líbila pestrá nabídka dílniček, ale i možnost alternativních programů, které jsme letos měli připravené. Také nám přálo počasí, i když vedro bylo extrémní, rozhodně to bylo lepší než kdyby pršelo," pochvaluje si Malý slunečné počasí posledních dní a prozrazuje hrubý odhad sobotních návštěvníků. „V sobotu přišlo odhadem přibližně patnáct tisíc lidí, což je, podle mě, krásné číslo."

I lidé, kteří festival v Jičíně navštívili, více méně nešetřili chválou. Ti letošní ročník hodnotí vesměs kladně. Jak řekla Iva Vacková, každý si tu našel své. „Myslím si, že program je pestrý a všichni si něco vyberou. Téma organizátoři zvolili celkem pěkné," chválí Vacková, ale zároveň přidává i malinko kritiky. „Musím přiznat, že mě zklamal začátek festivalu. Průvod byl chaotický a výběr soutěžních masek byl špatný. Letošním tématem je cirkus, takže si myslím, že na jevišti měly být pouze cirkusové masky. Celkově si s výběrem mohli dát větší práci," posteskla si Vacková.

Spokojená byla i Anna Skrbková z Vrchoviny. „Původně jsem nechtěla jet vůbec. Nějak mě to nezaujalo, ale pak jsem se se svým synem náhodou dostala do průvodu. No a on tu byl ve svém živlu, tak jsme si návštěvu zopakovali,," chválí Skrbková, která rovněž oceňuje program na farní zahradě.
„To vymysleli moc dobře. Řekla bych, že to tam bylo celkově takové klidnější, takže když už měl člověk plné zuby davu lidí, mohl utéct tam a chvíli relaxovat a Pepík, můj syn, se tu mohl volně proběhnout," hodnotí. Ale i Skrbková sype trochu popela na hlavu pořadatelů. „Ano, program byl moc pěkný, ale mě osobně zklamal výběr hlavní sobotní kapely. Monkey Business nebyly šťastnou volbou. Anglicky zpívající kapela na festival, který je hlavně pro děti, prostě nepatří."

Letošní pohádkový Jičín hodnotí kladně i zpěvák Michal Malátný. „Každý rok je důležité něco vymyslet. A tohle tu ještě nebylo. Cirkus k dětství patří, dokonce bych řekl, že v určitém věku je zásadní," chválí zaměření Malátný, který na festivalu nejen zazpíval, ale také přečetl dětem pohádku z knížky Ludvíka Aškenazy Osamělý talíř.

„Vím, že tato pohádka není zrovna moc pro malé děti, a že se v ní objevují výrazy, kterým ještě nerozumí, ale mě ta knížka uchvátila hned na poprvé," vysvětlil svou netypickou volbu Malátný.