Ještě než však převzal opětovnou vládu nad městem zdejší starosta Jan Malý, dělo se toho v Jičíně dost a dost. Sobotní den, který kromě pohádek a hraní, lákal i na vskutku počasí hodné babího léta, totiž kromě atrakcí nabídl i setkání s opravdovými personami pohádkového světa.

A nebyly to jen postavy z večerníčků – Bob a Bobek, maxipes Fík či Jů a Hele, ale i persony, které dostávaly a dostávají tyto věčné příběhy mezi lidi. Sobotní festivalové odpoledne například navštívila Jiřina Bohdalová, která do roku 2012 obohatila svým hlasem nebo postavou na 140 různých pohádkových epizod. Návštěvníkům festivalu se posléze svěřila, že pohádky, které považuje za věčné, milovala a miluje.

Spolu s dalším nestorem kouzelného světa, režisérem a scénáristou Václavem Vorlíčkem, pak Jiřina Bohdalová v útulných útrobách jičínské farské zahrady zavzpomínala na různé peripetie vzniku těchto věčných příběhů. A děti s rodiči visely takřka na každém jejich slovu. Sem tam se však ukázalo, že si hlas Rákosníčka občas vzpomene i na éru, kdy se známá česká kominda chtěla stát učitelkou.

„Prosím o klid, nebo neuslyšíte," umravnila přítomné herečka a rozpovídala se například o tom, jak si užila natáčení pokračování slavné pohádkové komedie Saxána, které neslo název Saxána a Lexikon kouzel. „Byla tam například scéna, kdy mám vypadnout z vlaku. Naštěstí se to točilo v ateliéru a nikdo neucukl s připravenými poduškami," řekla herečka.

Jiřina Bohdalová ještě v sobotu stačila předat čestný diplom za přínos pohádkám i samotnému jičínskému festivalu výtvarnici a laureátce cen Evropského kruhu umění Franze Kafky či Aliance Salvadora Dalí, výtvarnici Marii Zábranské.

Před samotným předávacím aktem, kdy z rukou purkmistryně převzal jičínský starosta Jan Malý zpět klíč od města a vládu nad ním, se ještě režisér Václav Vorlíček Deníku svěřil s myšlenkou, co pro něj osobně znamenají pohádky a i samotný jičínský festival, jehož je ostatně čestným občanem. „Pohádky pro mě znamenají opravdu hodně a neumím si bez nich svůj život ani představit.

Možná i díky nim se stále držím na tomto světě a mám stále chuť tvořit," řekl Deníku Václav Vorlíček a zavzpomínal na rok 1973, kdy se popasoval s vůbec první svoji pohádkou – Třech oříšcích pro Popelku. „Stalo se to asi rok po premiéře, kdy jsem procházel kolem pražského kina Sevastopol a koukám, že na vývěsce je napsáno: Tři oříšky pro Popelku již patnáctý týden," zavzpomínal režisér s tím, že se ihned vypravil k pokladně a uvaděče se zeptal, jak je to možné a kdo na představení této pohádky vlastně chodí.

„Řekl mi, že hrají třikrát denně. Odpoledne chodí školáci, v podvečer důchodci a večer rodiče. A prý je stále sál natřískaný. Tak jsem mu řekl, ať takto pokračují dál," řekl Václav Vorlíček, který má na kontě osm celovečerních pohádek a dva „jinosvětové" seriály. Tedy Létajícího Čestmíra, ale hlavně nestárnoucí Arabelu. A jak sám poznamenal, tak kromě pohádek má rád i samotný jičínský festival.

„To, že existuje Jičín, který pěstuje znalost pohádek, mě velmi těší a rozhodně je to dobrá investice do dalšího pokolení," poklonil se Václav Vorlíček pořadatelům a dodal, že i v jeho požehnaném věku, kdy má na hrbu již pětaosmdesátý křížek, se stále nechce s režisérskou, a vůbec tvůrčí činností, rozloučit.

„Sice jsou už s mým zdravím trošku problémy a k chůzi potřebuji třetí nohu v podobě hůlky, ale i přesto se mi snad v blízké době podaří dodělat další pohádku. Navíc teď píši scénář k bláznivé komedii, která by se měla rámcově pohybovat kolem tématu, či ve stejném duchu, jako mé filmy Jak utopit doktora Mráčka či Což takhle dát si špenát," dodal režisér a spěchal na pódium, aby společně s diváky sledoval, jak purkmistryně po čtyřdenní vládě předává klíč od města staronovému starostovi Janu Malému.

A spolu s přítomnými také vyslechl akt předávacího protokolu. Ještě předtím však Václav Vorlíček pobavil všechny přítomné svoji glosou na zaplněné Valdštejnovo náměstí. „Tady je lidí jak v listopadu. Snad se zas nechystá nějaká nová revoluce?" optal se místních a po burácejícím potlesku se již zaposlouchal do slov „exstarostky".

„Vážený pane starosto, vracím vám klíč a přeji si, aby se tu všem líbilo a hodně pohádek bylo zase prezentováno," řekla purkmistryně Pavla Smolíková a do rukou Jana Malého předala klíč od města. „Milá Pavlínko, myslím, že vaše vláda byla na na úžasné úrovni a vše bylo tak, jak má při správném vládnutí být," řekl starosta a vysekl poklonu jak pořadatelům, tak všem, kteří přispěli svou rukou k dílu. „Hlavně se mi líbily dětské dílničky a enormní zájem o ně," řekl starosta a dodal: „Pohádka je věčná. Jedeme dál! Již nyní se s vámi těším na další ročník."

A slova Jedeme dál jako by předurčila jednu z posledních atrakcí sobotního večera, který taktéž orámoval ohňostroj, vystoupení skupiny Olympic. Ta publikum osvěžila starými známými hity. 

Další fotogalerie z hudebních vystoupení včetně videí budou přidána během dopoledne.