"Letošní nápad s částečně ukrajinským programem byl geniální. Povečeřel jsem výborné pirohy a závěrečná dámská grupa byla naprostá pecka," okomentoval letošní Worldfest pravidelný návštěvník Ladislav S.

Láďa na Worldfest jezdí každý rok až z Jablonce. Nejraději má prý večerní hudební produkci, která byla i letos velmi pestrá. Vystoupily stálice lodžiovské scény Rajtaraj a Mintenkér, ale také například skvělé překvapení ze strun hudebního počinu cimbalisty Eduarda Tomaštíka, post folkového tria Ponk. "Nikdy by mě nenapadlo, že mě bude cimbálová muzika tolik bavit. Kombinace tradičních strunných nástrojů s rapem a jazzovými prvky mě ale mile překvapila," dodal Láďa.

Lukáš Nečesaný u soudu.
Soud přiznal Nečesanému 1,7 milionu Kč za stíhání kvůli útoku na kadeřnici

Worldfest ale patří tradičně i divadlu. Návštěvníka Ondřeje nejvíc zaujalo venkovní performance kočovné divadelní skupiny Budenebude Kůň Cirkus Faust a představení Dinopera z dílny česko-rusko-německé skupiny Khwoshch. "Opery jsem se trochu bál, ale Lodžie mě opět nezklamala a loutková opera dinosaurů mě nadchla," dodal.

Podle kastelána Lodžie a šéfa Valdštejnského imaginária Jiřího Vydry je Worldfest každoročně pomyslným předělem mezi letní dramaturgickou sezónou a zimním "kreativním" obdobím programu v barokním letohrádku. Multižánrovým festivalem podzimní program teprve začíná. Každý pátek mohou lidé navštívit hudební nebo divadelní představení, už příští víkend, v sobotu 22. října je navíc čeká další typicky "lodžiovská" událost - Slavnost stromů. Fantaskní oslava světa stromů nabídne návštěvníkům dílny, divadla a představení o stromových bytostech.

V půlce listopadu se pak divadelní nadšenci mohou těsit na další třídenní festival, devátý ročník divadelní přehlídky Úplně Malá inventura. Festival nového malého divadla nabídne širokou škálu autorských a loutkových představení. Po Malé inventuře už do konce roku čeká Lodžii hlavně pořádání tradičních Divovánoc, letos ssnad už bez covidových omezení.

Největší zahradní trpaslík na světě bude měři 11 metrů. Čepici by měl dostat koncem října.
Obří trpaslík u Hořic neumrzne. Čepici dostane ještě před zimou. Podívejte se

Valdštejnská lodžie momentálně prochází rozsáhlou rekonstrukcí, která se kvůli technickým potížím protáhla. Začátkem nového roku by nicméně měli mít pořadatelé alespoň částečně k dispozici nové prostory včetně multifunkčního sálu, který mohou podle pravidel dotačního titulu využívat čtyři dny v měsíci. Po zbytek času budou nové otevřené prostory využívány pro projekt česko-polské spolupráce Cesta valdštejnských architektů.