Vloni v srpnu přijel v rámci oslav 450. výročí narození K. Haranta koncertovat sbor Collegium 419. Pecku dobře zná, účastnil se několika ročníků HSHZ. Sbormistr Čeněk Svoboda se tehdy nabídl, že rád pomůže s propagací slavností mezi sbory. Jak slíbil, tak se i stalo. I díky němu tak máme 11 sborů, které přijedou interpretovat historickou hudbu.

Na přetrženou nit je tedy navázáno. XI. ročník bude zahájen v pátek 19. června ve 20 hodin na hradě Pecka. Koncert s názvem Italia mia a podtitulem Láska zakletá do madrigalu bude v režii pana Čeňka Svobody a proběhne při svíčkách. Doufáme, že samotný název i atmosféra přilákají široké publikum.
V sobotu proběhne hodnocená přehlídka, na níž jednotlivé soubory předvedou své umění. Podle stanovených podmínek budou prezentovat vícehlasou hudbu renesance a raného baroka. Výkony bude posuzovat odborná porota, do níž přislíbili účast Martin Horyna, Lukáš Hurník a Vilém Valkoun. Všichni tři se našich slavností jako porotci účastnili.

Ani letos porota nebude udělovat 1., 2. nebo 3. místo, ale vyzdvihne, čím který sbor vyniká nad ostatními. Naše slavnosti jsou tím specifické, nemáme pevně dané kategorie, v kterých se vyhrává. Pokaždé je to trochu jinak.

Sobotní odpoledne vyplní seminář pro sbormistry, ve kterém se budou moci dozvědět, jak lze pracovat s renesanční hudbou. Večer pak proběhnou na hradě a v kostele volné koncerty jednotlivých sborů. Tam už žádné podmínky nejsou (tedy kromě časové dotace).

Nedělní mší Missa Osculetur me od Orlanda di Lassa slavnosti zakončíme.
Věříme, že sborům se u nás bude líbit a příjemně si užijí červnový víkend. A na netradiční koncerty srdečně zveme i veřejnost.   Šárka Kodymová