V reprezentativním klenbovém sále hradu Pecka to stvrdili přípitkem šampaňským, předáním regionálních dárků a podpisem partnerské smlouvy.

Za českou stranu ji podepsala předsedkyně Lázeňského mikroregionu a zároveň starostka Pecky Hana Štěrbová, za polskou stranu starosta Marcinowic Władysław Gołębiowski.

Projekt Euroregion Glacensis, který už dvacátým rokem podporuje dobré vztahy a kulturní výměnu českých a polských příhraničních měst a městeček, totiž nabízí nové možnosti čerpání evropských dotací.

„Mikroprojekty do dotačních programů by se měly podávat na podzim a jednat se bude hlavně o společenské záležitosti, jako jsou výměnné pobyty dětí, seniorů nebo třeba hasičských jednotek. Podle pravidel můžeme čerpat až dvacet tisíc eur s tím, že Lázeňský mikroregion se bude podílet deseti procenty," přiblížila Hana Štěrbová.

Konkrétní plány se teprve rýsují a dojít by na ně mělo v příštím roce. Česká strana chce Marcinowické pozvat například na Harantovské slavnosti historického zpěvu na hradě Pecka a folklorní festival Pod Zvičinou, který se už tradičně ve stejném termínu koná v Lázních Bělohradě, nebo uspořádat pro polské i české děti sportovní olympiádu.

Poláci na oplátku zvou na oslavu velikonočních tradic s trhem tamějších regionálních produktů a na pochod dolnoslezskou krajinou. 

První vlaštovkou navázání přátelských vztahů s Marcinowicemi byla na Jičínsku obec Lužany, která s nimi spolupracuje už od poloviny loňského roku. Jak uvedl lužanský starosta Martin Mitlöhner, žádný společný projekt ale zatím neuskutečnili.

Lázeňský mikroregion tvoří celkem 22 obcí. Nabízí celoročně svým návštěvníkům mnoho možností k příjemnému trávení volného času. Oblast je ideálním místem pro turistiku a cykloturistiku, neboť je protkána hustou sítí značených turistických stezek a tras.