První den, tedy v úterý, byli pasováni frekventanti Základní školy 17. listopadu. Vřelými slovy je počastovali místostarosta Vlastislav Matucha, ředitel školy Ivan Truhlička, jenž se ujal i samotného pasování, vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy Miroslav Kazda a ředitelka knihovny Jana Benešová.

Místostarosta dětem a přítomným rodičům, kteří neváhali a z domovů si přinesli fotoaparáty, kamery a další záznamové přístroje, sdělil, jak moc je čtení důležité. Jenom sečtělý, vzdělaný člověk prý může odolávat jednoduchým sdělením, bulváru a primitivní zábavě.

Všichni by prý měli usilovat o to, aby budoucí společnost byla složena převážně z lidí s kritickým myšlením.

Ředitel Ivan Truhlička zase připojil ujištění, že cestu ke čtení si každý člověk musí najít sám. Někdo už v dětském věku pochopí, že nad knihu není, jiní na to potřebují trochu více času. Tedy, rodiče by neměli zoufat.

Třídy si připravily krátké vystoupení pro zabavení publika. 

Bedlivě naslouchající rodiče se tak od svých ratolestí například dozvěděli, že každé písmenko má v abecedě svou důležitost a žádné si nezaslouží být opomíjeno.

Chcete-li přesnou statistiku, pak vězte, že ze Základní školy 17. listopadu se do knihovny přišlo podívat 62 dětí (tři třídy), ze Základní školy Husova 55 (dvě třídy), ze Základní školy Poděbradova 44 (dvě třídy), ze Základní školy Železnická 64 (tři třídy) a konečně Speciální školu v Soudné reprezentovalo 8 žáků.