Organizátoři celou akci pojali jako přehlídku různých modelářských aktivit a již podruhé akci uskutečnili v areálu kempu a koupaliště na Pecce.

Novopacký modelářský klub netvoří pouze plastikoví modeláři, ale také příznivci letectví, vojenství a motorismu. Klub dále spolupracuje s dalšími modelářskými kluby – automodeláři, modeláři s RC letadly, vrtulníky a loděmi. Díky takové spolupráci se mohla uskutečnit také tentokrát divácky atraktivní akce pro děti a dospělé umocněná bohatým doprovodným programem v podání historických vozidel, kol a motocyklů či v neposlední řadě účast Klubu vojenské historie. Po samotné soutěži ještě proběhlo slosování diváckých vstupenek s výherní cenou vyhlídkovým letem. V podvečerních hodinách jinak krásného slunného dne akci dovršilo vystoupení country skupiny Trosky.

V samotné soutěži se objevilo celkem 210 plastikových modelů, kterými byla letadla, vrtulníky, motorky, bojová technika, papírové stavby, figurky a dioramata v různém měřítku od domácích, ale také zahraničních modelářů. Tentokrát jimi byli pouze modeláři z Polska, zato ale v hojné účasti tří klubů – IPMS SILESIA, IPMS SWIDNICA a K.M. „SKORPION" S.P.U. SWIDNICA . Vůbec poprvé se akce zúčastnil modelář z nedalekého Košťálova Jan Kašpar a se svými sedmi papírovými modely – zejména s modelem Eiffelovy věže sklidil zasloužené vavříny. Výstavní plochy byly ještě doplněny obrazy s leteckou tematikou Radima Karla.


Cenou achát


Devět vítězů v jednotlivých kategoriích bylo oceněno výbrusem achátu – „novopackého šutráku" a pamětním diplomem. Zúčastnění žáci získali rovněž pamětní diplom a drobnou cenu. Náš místní klub získal dvě ocenění za pěkné modely – Petr Navrátil a Jiří Hodan. Pohár starosty města Nové Paky putoval tentokrát do polského klubu IPMS Šwidnica. Podrobné výsledky naleznete na internetu www.ipms-cz.com.

Jelikož se právě 19. května uskutečnila orientační rallye historických vozidel Horním Pojizeřím se startem v Železném Brodě, stal se také kemp na Pecce zastávkou na jejich spanilé jízdě. Celkem jich ze Železného Brodu vyrazilo úctyhodných registrovaných 92. K nim se připojilo ještě několik
neregistrovaných, a tak mohl divák na Pecce zhlédnout celkem přibližně 140 veteránů automobilů a motocyklů. Převládali tradiční českoslovenští výrobci automobilů – Škoda, Aero, Tatra. Poněvadž jsme byli „motocyklovou velmocí" ve výrobě motocyklů v období před II. světovou válkou a po ní, byly zde četně zastoupeny různé typy strojů ČZ a JAWA. Neméně pěknou podívanou tvořilo několik „tříkolek" Velorex televiznímu divákovi dobře známých z filmu Vrchní, prchni!, či dokonce americká limuzína Cadillac!

Prostředí kempu
Celá akce se vydařila v pěkném prostředí areálu koupaliště a kempu na Pecce za přispění slunného počasí a navštívilo ji přibližně 500 diváků v doprovodu svých dětí. Organizátoři všem děkují za jejich hojnou účast a již se těší na další ročník.

Upozornění pro přítomné:
V tombole byly vylosovány následující 3 čísla vstupenek (1 vítěz a 2 náhradníci) s výherní cenou vyhlídkového letu z letiště v Jaroměři dle dohody. Majitelé nechť se prosím přihlásí do 31. srpna 2012 na této emailové adrese: milanvechet@seznam.cz. V případě nepřihlášení vítěze do řádného termínu získává cenu za ním následující náhradník. Vítězný los – číslo vstupenky: 61 zelená černě podtržená
1. náhradník – číslo vstupenky: 57 zelená černě podtržená
2. náhradník – číslo vstupenky: 3 červená                   ⋌Za IPMS Czech Republic Nová Paka Radim Karel