Jak avizovaly pozvánky , po oba dny měla být pro návštěvníky nachystána ochutnávka podkrkonošských a polských specialit. V pátek se ale nakonec podávala jen česká jídla z kuchyně střední školy gastronomie a služeb. Příchozí okusili podkrkonošské kyselo, hubník, bramborák nebo velikonoční nádivku.

Kulturní ochutnávka byla pestřejší. Dopoledne účinkovali kluci a děvčata ze ZŠ Komenského a místní soubor Daráček. Přicestoval folklorní soubor Horal z Vrchlabí s lidovou vypravěčkou poudaček a dětský soubor Krakonoš z Vysokého nad Jizerou.

Sobota patřila známému souboru Hořeňák, pěveckému ansámblu Hlas a prezentaci partnerských Pieszyc a Bohuslavic. A také polské kuchyni. Po guláši, zelných závitcích se jen zaprášilo, ale lidem chutnal i oblíbený bigos, žurek, pirohy a polské sladkosti. Pro porovnání tu byla opět nabídka českých krajových jídel. Jak chutnaly Pavlu Hruškovi, kuchařskému mistru z gastronomické školy dobroty od sousedů.

Hodnocení víkendové akce

„Všechno bylo moc dobré, obzvlášť mi chutnal žurek, je to něco jako kulajda. Vynikající byly pirohy, plněné zeleninou a polité smetanovou omáčkou, skvělé byly všechny zákusky," hodnotí odborník, který se nebrání vyzkoušet polskou kuchyni i ve škole.

„V pátek přišlo hodně dětí a seniorů, v sobotu bylo centrum zaplněné. Lidé měli možnost zdarma ochutnat jak jídlo, tak i packé pivo, navíc je čekal zajímavý program, nabídka regionálních produktů, děti se mohly zabavit v dílničkách," přibližuje program ředitelka MKS Romana Martincová.

Zda bude mít akce pokračování jak u nás, tak i za hranicemi, to byla otázka pro vedoucího kulturního odboru města Bohuslava Benče. „Ne, šlo o završení projektu Kultura a sport v polsko – českých barvách. Lidi přišli, pobavili se. Myslím, že to byla dobře postavená akce," hodnotí.

„Já byla naštvaná z toho, že v pátek byla ochutnávka pouze českého jídla. Byla jsem zvědavá na polské speciality, ale ty byly údajně k dispozici až v sobotu," svěřila se nám zklamaná seniorka Jarmila.