Pestrá směsice tvrdých kapel z celého světa i letos zaplní na pět dní trutnovský areál Bojiště. Festival Obscene Extreme se tu koná již od roku 1999 a přízeň si našel u posluchačů tohoto hudebního žánru napříč celou Evropou. Letos nabídne svou produkci skoro sedmdesát kapel.

Extrémní hudební styly okoření i oblíbené discipliny. Proslulé je například pojídání pálivých papriček, závody v kontejnerech, depilace, skákání z pódia do davu. Neopakovatelné jsou nejrůznější převleky fanoušků, kteří se pohybují nejen po areálu, ale i po městě. Hned první večer patřil wrestlingovým zápasům v ringu, které rozproudily krev. Wrestling je bojový sport, kde jsou zápasy předem domluvené. Obsahuje prvky souboje, sportu i divadla a na Obscene Extreme v Trutnově má neodmyslitelné místo. Součástí festivalového dění bývá také charita.

„Za čtyři roky naší charitativní akce jsme Lékařům bez Hranic předali 339 tisíc korun," připomínají pořadatelé v čele s Miloslavem „Čurby" Urbancem.

Festival Obscene Extreme 
na pět dní ovládne Bojiště

Charitativní akcí pořadatelé podpoří Lékaře bez hranic i v letošním roce. Letos spojili síly s americkou kapelou Insect Warfare. Muzikanti dodali design na trička a vzdali se honoráře. „Počet triček je tradičně limitovaný na 200 kusů a základní cena je 400 korun, ale zájemci mohou věnovat mnohem více. Lékaři bez hranic od nás obdrží vše co vybereme," deklarují pořadatelé. Ačkoliv by obyvatelé Trutnova mohli předjímat, že se město na pět dní oblékne do děsivého hávu, opak je pravdou. To, koneckonců potvrzují i trutnovští ochránci zákona.  

„V průběhu loňského konání festivalu nedošlo k žádnému vážnému narušení pořádku," potvrdila policejní mluvčí Šárka Pižlová. Podle očekávání se do trutnovského areálu na Bojišti sjede letos zhruba 6 tisíc lidí. Podle informací organizátorů na osmnáctém ročníku akce vystoupí 69 kapel. „Policisté chystají zvýšený dohled jak v místě konání festivalu, tak i v blízkém okolí, zejména při příjezdu a odjezdu účastníků," informovala Šárka Pižlová. Na zajištění hladkého průběhu se budou podílet policisté z řad dopravní, pořádkové i kriminální služby. Hlídky dopravní policie mají zejména monitorovat oboustrannou příjezdovou trasu na Bojiště.

„V ulici Královédvorská a Hradecká bude dopravními značkami v převážné části zákaz zastavení a snížená nejvyšší dovolená rychlost na 30 km/h. Policisté v těchto místech upozorňují řidiče na zvýšený pohyb chodců, kteří zde mají vymezen koridor pro přesun," dodala Šárka Pižlová. Policie se zaměří na kontroly řidičů především z hlediska užívání alkoholu nebo omamných látek před jízdou.