„To je debakl a přirozený konec," domníval se ředitel Gymnázia a Střední odborné školy pedagogické Pavel Matějovský před pořádáním jednadvacátého ročníku. Nakonec se ale včera do novopackého gymnázia slétlo 240 slavíčků, což je druhá největší účast po loňském rekordním jubilejním ročníku. „Máme radost, zvládneme to. Letos k nám přijelo hodně nováčků, kteří dorazili třeba z Jesenice za Prahou, Kolína, Pardubic, Špindlerova Mlýna, takže se o nás ví," konstatoval ředitel školy.

„Přijeli jsme poprvé, jsme ze Základní umělecké školy Střezina Hradec Králové, zatím všechno sledujeme, i když jsme z toho trošku vykulení, ale věříme, že všechno dopadne dobře," říká pedagog Tomáš Bříza.

Prostředí hodnotí jako velice hezké, na akustiku v sále si prý také nemůže stěžovat, jen by pozměnil organizaci klavíru. Na celou školu jsou jen tři nástroje a je problém se rozezpívat. Tak to je prý jediná výtka na vrub pořadatelů.

S učitelem Břízou přijela sedmnáctiletá Tereza Mičiaková, která začala se zpíváním před dvěma roky, v Nové Pace soutěžila poprvé. „No, mám trochu trému," řekla nám před vystoupením.

Skupinka předškoláčků z Josefova byla na hudební přehlídku slavnostně obléknuta, holčičky vypadaly jako princezny. „Přijeli jsme vláčkem, každý si nachystal pěkné písničky, aby potěšil publikum a porotu. Minulý rok jsme tu byli poprvé, moc se nám tu líbí, má to tu užasnou atmosféru, perfektní organizace," chválí vyučující Jaroslava Reichertová z MŠ Josefov.

Každý z účastníků si z novopacké soutěže zpěváků, která je určena všem věkovým kategoriím, odvážel diplom a drobné dárky. Ti nejlepší se představí na koncertu Novopackých slavíčků, který vypukne 13. dubna v 17 hodin v aule gymnázia.

Výsledky najdete na www.novopacky. slavicek.cz