Jivínský Štefan je ocenění za pozoruhodný kulturní počin na okrese Jičín. Uděluje ze ve dvou kategoriích: za rok 2012 a za zásluhy dlouhodobé. Dne 25. února v 16 hodin budou v ZŠ v Ostroměři vyhlášení výsledků už 17. ročníku.

Číslo - Nominovaný - Počin 
1 Anička Pseudonym klientky Péče o duševní zdraví v Jičíně, která své životní zážitky literárně ztvárnila. Próza „Příběh Aničky" je místy až drsné čtení, ale skvěle popisuje její osudy a pocity.

2 Apropo Jičín Za otevření cvičného bytu v Hofmanově ulici. Tahle vernisáž nebyla jen předvedením, ale i společenskou a kulturní událostí.

3 Apropo Jičín Skvěle dovedou udělat svou výroční zprávu. Ta za rok 2011 zase měla svoje téma – příběh.
28. prosince byli v Praze převzít první cenu v celostátní soutěži.

4 Bažantová Marcela, Víchová Jitka Učitelky z 1. ZŠ v Jičíně. Připravily projekt týkající se generála Stanislava Krause. Záměrem bylo, aby žáci sami z různých zdrojů získávali a zpracovávali informace o absolventu jejich školy. Výsledkem byla dokumentární výstava a prezentace se zajímavým programem.

5 Beranovi Dana a Hynek + Kejval J. Neboli hudební formace Ze šuplíku. Za to, že píší a zpívají krásné písničky, které dokážou rozesmát i rozplakat, za vystoupení při akcích v hořickém muzeu a v galerii i v knihovně. Skupina se jmenuje Ze šuplíku.

6 Beranovi Dana a Hynek, Burešová Irena Za krásnou písničku „Legenda o hořické trubičce" a Irena Burešová za vytvoření půvabného komiksu, aby písnička mohla být předváděna po vzoru kramářských písní.

7 Bernardová Barbora Za aktivní cvičitelskou činnost s dětmi i dospělými a za organizaci dalších akcí pro děti (výlety, zábavné programy, aj.). V roce 2012 jsme jich napočítali přes třicet.

8 Bílek Karol, Jindra Josef Nejen za knížku „Sobotecký hřbitov", vytvořenou s láskou, ale také za skvělý program při jejím křtu. Sobotečtí vlastenci žijí a konají.

9 Bílková Eva Za pozoruhodnou bohatou kulturní činnost v OS Jičínská beseda i OS Lodžie.

10 Bílková Eva, Benešová Jana Pracovnice Státního okresního archivu Jičín a ředitelka Knihovny Václava Čtvrtka v Jičíně. Nominovány jsou za zorganizování konference o Václavu Čtvrtkovi a jejich další aktivity.

11 Bohuňovská Blažena Vyznamenala se jako vůdčí osobnost pořádání oslav 150 let Sokola v Jičíně (včetně přípravy na slet, shánění financí a přímé účasti v regionu a Praze).

12 Bosáková Jana Za její reálné vedení Literáků Jitčín a organizování všech literáckých akcí (v letošním roce např. ostruženský a jičínský masopust nebo Veliká Noce) a její neutuchající snahu a kroky vedené k záchraně historických varhan v kostele ve Veliši a Ostružně.

13 Bukač Václav Zdařile textově i graficky připravil publikaci „Příběh hořických trubiček" k 200.výročí jejich výroby. Byl to příspěvek k oslavám, které k začátku výroby trubiček v Hořicích proběhly.

14 Bystřice – Obecní úřad Pořádali mnoho úspěšných akcí. Sjezd rodáků a přátel školy, Drakiáda, Paraplíčková zábava, slavnostní otevření a vysvěcení kostela, koncerty klasické a populární hudby.

15 Čermák Karel Badatel, autor knih a kalendářů. Vychází ze starých dokumentů, zejména pohlednic. Mezi skvělé přednášky patří „Les Řáholec", pronesená 25. 5.2012 v cyklu přednášek organizovaných Jičínskou besedou.

16 Domov důchodců Mlázovice Senioři sehráli v rámci vánoční výstavy 7. až 9. prosince hru „Vánoční příběh". Do vyprávění hezky zakomponovali nejznámější koledy, které si s nimi diváci s chutí zazpívali.

17 Dramaťáček K-klubu Jičín V červnu měli skvělé vystoupení, na kterém předvedli, co se už naučili. Hravé, veselé, ale ne laciné. Už jsou tu základy kumštu. A radost z toho, jak hrají.

18 Dubinová Tereza V Knihovně Václava Čtvrtka měla skvělou přednášku o holokaustu. A nemluvila jen o něm, ve všech přednáškách mají její slova širší dopad. Na toto téma vydala i užitečnou knihu na internetu „Jak učit o holocaustu".

19- 20 Erben Antonín 2x Už tři roky pořádá v Běcharech Léčení hudbou. Největší radost z příjemných večerů mají starší a invalidní občané, ale tance a muziky si užívají lidé všech generací. Vystupují známé dechovky, propagují se národní písně

21 Erben Antonín Za Léčení hudbou, akci, kterou si oblíbili nejen Běcharští, ale také za výrazný podíl na zřízení Bradáčovy síně a za práci s dětmi ve včelařském kroužku.

22 Exit Jičín Nízkoprahový klub má i herecký soubor. Když je málo herců, pomohou rodiče a sourozenci. Tak se povedl 5. května muzikál „Popelka".

23 Filsak Miroslav Uspořádal v roce 2012 několik hudebních vystoupení, včetně posledního Adventního koncertu v objektu Domova seniorů v ulici Přátelství v Jičíně, čímž přispěl ke zlepšení mysli obyvatel tohoto zařízení.

24 Foerster – smíšený pěvecký sbor, Jičín Za organizačně odvážné a zároveň nádherné provedení Vánoční kantáty v kostele sv. Jakuba v Jičíně dne 15.12.2012.

25 Gardiánová Pavlína Paní malířka připravila ve Staré Pace výstavu svých posledních obrazů. Abstrakce i portréty reálné. I prvky kubismu. Na vernisáži skvělý Jaroslav Krček.

26 Gregorová Jarmila Podílela se na přípravách a organizaci akcí jako Hořice - město mlsounů, Příběh hořických trubiček - výstava a první muzejní noc v Hořicích, Betlémy - první výstava betlémů v hořickém muzeu.

27, 28 Hamanová Naďa, Pavel Petr 2x Za „Peckovské pohádky dědečka Aloise". Je to překrásná knížka s regionálními motivy vhodná nejen pro děti, seznamuje mládež se zvyky na malém městečku, zároveň je doplněna pohádkami a postavičkami z Pecky a okolí. Text výborně doprovázejí ilustrace Petra Pavla.

29 Hanáčková Martina Za uspořádání přednášky Jiřiny Prekopové v Jičíně.

30 Havlíčková Markéta Dlouholetá pěstounka dospívajících dětí, členka hořického občanského sdružení Děti patří domů. Nominována za přednášku „Pěstounská péče - mýty a skutečnost".

31 Hochman Vladimír, Žemličková Jana V dubnu měli koncert v kostele (někdo říká kaple) v Bukvici. Příjemné zpívání, ke kterému se přidávali i návštěvníci.

32 Holovouští a Chodovičtí V prosinci uspořádali ne jeden, ale čtyři adventní koncerty. Program sestavují z vlastních zdrojů – z orchestrů a sborů z nejbližšího okolí. Výtěžek ze vstupného jde hořickému Klokánku.

33 Horáček Zdeněk Pan malíř ze Semil vystavoval v Galerii J. B. Spektrum ve Vokšicích. Mistr několika žánrů, ale nejskvělejší jsou jeho „figury", zejména náměty sociální.

34 Horák Tomáš Výtvarný redaktor vlastivědné čítanky Pod Zvičinou. Fotografuje, stále vylepšuje a vymýšlí něco nového. V Ostroměři, se každoročně podílí na organizaci turistického pochodu Krajem Eduarda Štorcha. Je oblíbeným průvodcem při turistických zájezdech.

35 Hořické krajkářky Naďa Marešová, Hana Žabokrtská a přibližně další dvě desítky žen, které se ve volném čase věnují paličkování krajek. Uskutečnily krásnou výstavu svých prací v hořickém muzeu na jaře 2012.

36 Hospicové občanské sdružení Duha Hořice Nejen za kvalitní službu těžce nemocným pacientům a pomoc jejich rodinám, ale i za další akce pro popularizaci hospiců i pro obohacení kulturního života ve městě. Od ministerstva zdravotnictví byli oceněni cenou MAKROPULOS.

37 Hospicové občanské sdružení Duha Hořice a hořičtí skauti Za přivezení betlémského světla a nastudování a předvedení živého betlému. U hořického kostela se sešlo velké množství lidí, kteří si odnesli betlémský plamínek a jako každoročně si spolu se skauty zazpívali vánoční koledy.

38 Hrnčíř Vlastimil Za sepsání historie obce Lány, při němž vycházel z pečlivého studia archivních pramenů a odborné literatury. (Vyšlo jako příloha Bělohradských listů v roce 2011.)

39 Hykyšovi - rodina Na své chalupě ve Velešicích vytvořili malé muzeum zemědělského nářadí a vůbec věcí, které se na vsi používaly. Spolu s výstavou betlémů obohatili tím letošní putování po Stezce Češov – Veselí.

40 Chodějovská Eva Za březnovou přednášku o životních osudech Diany Marie Hippollity da Gazoldo. Přednáška se konala ve Šrámkově domě pro občanské sdružení "Humprecht".

41 Islová Denisa Studentka sexty gymnázia v Turnově. V listopadu měla v jičínské knihovně výstavu svých obrazů. Skrze figury líčí své životní postoje dívky. Vedle realismu dotýká se i surrealismu.

42 Janoušek Jan Člen OS Literácy Jitčín. Hlavní organizátor letošní Noci kostelů v Jičíně. Pestrý program z různých žánrů, přesto vysoké umělecké i duchovní úrovně.

43 Jičínská beseda, Jičínská farnost římskokatolická, pracovníci památkové péče Za to, jak se starají o kostel Všech Svatých pod Zebínem. Nejen Den otevřených dveří a koncert a recitace. Především se jim podařilo sehnat prostředky na nutnou opravu střechy.

44 Jičínský masopust - organizátoři OS Lodžie a OS Literácy Jitčín spolu s OS Divozemí vyzvaly ke spolupráci mnoho jičínských institucí, jako ZUŠ, kapely a další a společně připravily v zámku skvělý masopust. Jitrnice padaly přímo do úst, víno teklo … Je skvělé, jak se všichni dali dohromady pro dobrou věc.

45 Jirásková Kateřina, Badová Zdenka Za zorganizování tanečních pro dospělé v Libošovicích a za všechnu snahu po společných kulturních zážitcích občanů soboteckých.

46, 47 Kandrdas – studentský soubor Hořice 2x 13 studentů, odrostlých ZUŠ, nastudovalo Moliérova Lakomce. Hráli ho v Hořicích, Ostroměři, Nové Pace. Náročný kus zvládli na jedničku s mnoha hvězdičkami, herecké výkony byly skvělé.

48 Kandrdas – studentský soubor Hořice Studentský soubor natočil videospot k 200. výročí výroby hořických trubiček a k 650. výročí Hořic. Vyrobili si krásné kostýmy a sehráli vtipnou a přitom milou scénku.

49 Kaprasová Pavlína Starostka obce Bačalky. Za zorganizování sjezdu rodáků obcí Bačalky a Lično. Na programu bylo vítání občánků, pokřtění mladé lípy, jmenování čestných občanů, výstava o historii obcí, hudba a taneční zábava.

50 Katalpa, OS – Hořice Za nabídku workshopů, kde si zájemci mohou vyzkoušet různé výtvarné techniky a vyrobit něco pro radost, ale i za seznámení s obřadem vaření a pití čaje a především za výstavu prací svých členů v hořické Galerii plastik v září 2012.

51 Kavan Petr a agentura Nahoru dolů V květnu otevřeli na Valdické bráně výstavu Kavanových loutek. Vernisáž byla spojena i s programem, při němž se diváci něco dozvěděli o Indii.

52 Kazda Miroslav, Kazda Jakub Otec a syn hrají a zpívají spolu. Podílejí se na různých beneficích, vystoupeních, všude. Třeba při Svátku hudby v Jičíně 21. 6. 2012.

53 Knihovna Václava Čtvrtka v Jičíně Kromě různých besed je pro KVČ důležitá i vydavatelská činnost a právě za počin vydání knihy Vladimíra Úlehly „Procházka jičínským hřbitovem" je knihovna nominována.

54 - 56 Koláční Jitka a Ondřej 3x Houslisté manželé Koláční v tomto roce (a nejen v tomto) uspořádali cyklus koncertů klasické hudby v Jičíně a okolí. Hráli sami i se svými hosty a vytvořili mimořádně příjemnou atmosféru. Vystupovali také na jiných akcích (Masopust, Noc kostelů aj.).

57 Komárková Ivana, proChor Za rozhodující podíl na uspořádání dokumentární výstavy na nádvoří jičínského zámku 1. května, která přiblížila činnost spolků a sdružení.

58 Komárková Romana Je několik let po sobě hlavní organizátorkou Kopidlenských slavností. V knihovně pořádá besedy, spravuje elektronické stránky knihovny a on-line katalog knih, pořádá řadu akcí v rámci Týdne knihoven. Významně se zasloužila o rozvoj kultury v Kopidlně.

59 Kopecká Věra Sice od Broumova, ale v Knihovně Václava Čtvrtka měla pěknou výstavu fotografií a večer pak zajímavé autorské čtení. Věra spojuje své básně s citlivě pořízenými záběry z přírody.

60 Kopidlenské slavnosti 2012 – organizátoři Největší společenská a kulturní akce v Kopidlně. Doprovodila ji výstava dokumentů z historie města v přízemí MěÚ, kde byla instalována prezentace místních spolků a organizací i výstava výrobků keramického kroužku při ZŠ. Ve městě proběhl pestrý kulturní program.

61 Korálka Dětenice Uspořádali 1. Divadlování – přehlídku divadelních souborů. Byla založena nová tradice, která nese spoustu práce. Zúčastnilo se 100 účinkujících, konalo se dva dny.

62 Kořínková Jana a rodina Krausova Historička muzea, její kolegyně, a rodina pana generála Stanislava Krause připravily v Regionálním muzeu a galerii v Jičíně výstavu o životě hrdiny od Tobruku a jeho přátel. Dobrá byla i vernisáž, se spoustou vzpomínek.

63 Koulová Zuzana Ve svých internetových novinách www.mojejicinko.cz se úspěšně snaží podávat rozličné informace bez ohledu na to, jestli se to někomu líbí nebo ne. Tak vypadá nezávislá novinařina.

64 Kozderkovi Dagmar a František Příkladné zapojení chalupářů do venkovské komunity v Malechovicích. František je zvoník. Jako mácholog uspořádal večer o K. H. Máchovi s jazzovým doprovodem.

65 Kracík Pavel 2x Probouzí zájem o historii a památky. Organizuje činnost Jičínské besedy, ale i sám přednáší. Například „Tajemství petroglyfů v prachovská Fortně" 13. 1.2012. Podílel se i na Noci kostelů.

66, 67 Krupka Jiří Krajinný ekolog, předseda ZO ČSOP Prachovské skály. Připravil další cyklus víkendových vlastivědných výletů po Českém ráji (např. Hamštejnský hřeben, Suché skály, Prachovské skálly aj.) Účastníci se s místy nejen seznámili, ale vyslechli spoustu zajímavých informací.

68 Kvaček Robert Za publikační a přednáškovou činnost. Za to, že i tam, kde sám nepřednáší, přispěje k tématu v diskusi.

69 Kvaček Robert, Bílková Eva Oslavu osmdesátin pana profesora dne 23. 11. nazvali „Diskuse s minulostí". Eva se promyšleně ptala, Robert Kvaček moudře odpovídal. Žádné předvádění, životní zkušenost jako zdroj poučení.

70 Lodžie team Zvláštní uskupení převážně studentů, matek na mateřské a jednoho starce, které dal dohromady kastelán Lodžie Jiří Vydra. Bez nich by pestré dění v Lodžii nebylo.

71 Lojdová Ludmila + rodina + KVČ Za výstavu obrazů v jičínské knihovně, spojenou s úžasným vyprávěním o životě i době. Paní výtvarnice umí nejen obrazy, scénografii, ale i píše.

72 Mlázovičtí Pokračují v tradici a připravili vánoční výstavu, kde bylo vše, co k adventu patří: betlémy, divadlo, tvůrčí dílna, květinové aranžmá, ale i sochy Libora Šimůnka i obrazy Gabriely Čapounové.

73 MŠ Valdice - paní učitelky Za uspořádání hravého maškarního bálu v KD Valdice. Paní učitelky nejen bál uspořádaly, ale pro děti měly zábavný program, a hlavně jim nekazily hudební vkus, něčím tak odporným, jako je „hudba" třech tlustých podivných chlápků.

74 Muzeum Železnice Za všechny výstavy, které v roce 2012 udělalo. Za to, že vernisáž je vždycky i společenská událost, a hlavně – kulturní program vždy z vlastních zdrojů.

75 Mužíček Vlastimil Novopacký malíř – krajinář. Jeho výstava ve Vokšicích v Galerii J. B. Spektrum měla úspěch. Mistr nemusí chodit daleko. Své náměty nachází v nejbližším okolí svého bydliště.

76 Najmanová Jaroslava V sobotu 11. srpna 2012 uspořádala paní Jaroslava Najmanová, kronikářka z Rovně, již po čtvrté velmi pěknou výstavu kronik a dalších zajímavých dokumentů. Na panelech byla historie školy, hasičů, Semtinské lípy a další.

77 Najmanová Stanislava a hořické knihovnice Pomáhala s přípravou a organizací akce Hořice - město mlsounů. (Projekt k výročí 200 let výroby trubiček - soutěže v kategorii výtvarné a reklamní. Soutěžní práce byly vystaveny v září ve foyeru radnice, vyhodnocení proběhlo v rámci slavnostního večera.)

78 Noc kostelů v Hořicích - organizátoři 1. června 2012 v římskokatolickém kostele Narození Panny Marie (vystoupení místních hudebních a pěveckých souborů) a v bývalé synagoze, která slouží Církvi československé husitské (prezentace o historii synagogy, pásmo židovských písní a humoru, workshop pro děti).

79 Obec Markvartice a OS Labská stezka Obec (Markvartice, Příchvoj) + OS Labská stezka připravily příjemný víkend Slavnosti Mrliny s bohatým programem, ale i s výstavou o říčce a jejím okolí. Konáno 28. až 30. září.

80 OPS Foerstrovy dny Libáň a cukrárna Karolínka Za pořádání poetických podvečerů s významnými osobnostmi (J. Krček, V. Harapes, E. Hudečková, A. Strejček, M. Retková, E. Fučíková, F. Novotný). I dnes jsou mezi námi lidé, kteří nemyslí jen na svůj prospěch, ale snaží se povznést náš národ.

81 OS Malechovice a RMaG Jičín Po vernisáži výstavy Václava Ševčíka uspořádali besedu o výtvarném kumštu, i o tom, jak sousedské vztahy dovedou oživit genius loci krásného místa v Českém ráji.

82 OS Péče o duševní zdraví Jičín V knihovně uspořádali výstavu, na které představili svou práci i své poslaní. Na výstavě spojili písemné dokumenty s příjemným výtvarným provedením.

83 Pluhařová Ilona 2x Učitelka na ZŠ v Kopidlně. Vede na škole seminář, kde se žáky mapuje historii města Kopidlna a učí je psát různé literární žánry. Je aktivní členkou Literárního spolku při jičínské knihovně, reprezentuje okres i Královéhradecký kraj v soutěžích a na kulturních festivalech. Nominována je i za přednášku „Rodina Kraftova a Jičín", pronesenou 8. 6. 2012 v cyklu přednášek organizovaných Jičínskou besedou.

84, 85 Pod Zvičinou – redakce časopisu na hořickém gymnáziu Za další ročník oblíbeného vlastivědného čtení, za to, že je neopouštějí dobré nápady a chuť věnovat této činnosti mnoho hodin svého volného času, za to, že připomínají místním i krajanům bohatou historii a tradice tohoto kraje.

86 Pomoc Emoc aneb Tři pohledy moře – autorky výstavy Výstava Elli Alžběty Militké, Martiny Kekule a Marie Smolej, absolventek hořické ZUŠky, pro kterou čerpaly inspiraci při jarním plenéru v Itálii, zahřála návštěvníky foyeru hořické radnice v čase adventu.

87 Pospíšil Michal se skupinou Literácy Jitčín Za rozmanitou koncertní činnost: koncert ke sv. Cecílii, Pastorale - půlnoční mše sv. v Ostružně, Hudební doprovod - Masopust Jičín, Masopust Ostružno, Pouť k Panně Marii Rušánské Jičín, Veliké Noce (kostel sv. Petra a Pavla v Konecchlumí)

88, 89 Pospíšilová Alena, Pantlíková Eva 2x Knihovnice z Libošovic. Pořádají výstavy, setkání se zajímavými lidmi, kupříkladu s L. Ježkovou, L. Špačkem, Z. Mrkáčkem, J. Pírkovou, K. Bílkem, N. a J. Kubů, M. Kolcem a V. Žmolíkem. Rozšířily nabídky knih, vzorně aktualizují stránky knihovny.

90, 91 Pour Martin 2x Nejen za záchranu historické kruhové cihelny v Šárovcově Lhotě, ale i za její zpřístupnění veřejnosti a oživení netradičními akcemi (Den evropského dědictví, Strašidelně pohádková cihelna).

92 Prodloužený víkend, Umění v ulicích - organizátoři Skvělé nápady: dokonale výtvarně a informačně přehledně zpracované do snadno dostupného „Zápisníčku". Poděkování za důmyslné a vtipné propagování města Jičína patří MěÚ, KZMJ, RMaG v Jičíně, kastelánovi v Lodžii a OS Lodžie, VOKO.

93 Ratibor, Vesna – sbory Hořice Za další rok jejich úspěšné činnosti, za jubilejní koncert ke 150. výročí založení Ratibora, za úspěšný pěvecký zájezd do Frohburgu v Německu, za účinkování při oslavách 650 let města Hořice i za několik zdařilých koncertů v čase adventu.

94 Rejmanová Dana Nadšená spoluorganizátorka řady kulturních akcí a především nesmírně talentovaná recitátorka. Připravila u příležitosti 70. výročí vypálení obce Lidice působivou vzpomínku na peckovského rodáka a lidického faráře P. Josefa Štemberku a mnoho dalších recitací.

95 Rejmanová Dana Za podíl na činnosti Jičínské besedy, za propagaci koncertů a za starost o církevní památky.

96 Rozmluvy s krajinou – organizátoři Parta mladých (P. Pekárková, B. Tmějová, S. Synek) připravila v Lodžii týdenní workshop. Přednášky, malování, sochání. Putování krajinou s hledáním pozitivního a negativního. Na závěr dražba výtvarných děl.

97, 98 Řehečské kvarteto 2x Kvarteto, které tvoří Liboslav Kučera, Oldřich Němec, Zdeněk Němec a Kateřina Kučerová, vystupuje na různých akcích tu i v okolí. Například na Prodlouženém víkendu v Jičíně. Ale nominace je zejména za propagaci české písničky až v Izraeli a za vydání druhého CD.

99 Samšiňák Jan Majitel Šolcova statku v Sobotce. Spolu s přáteli uspořádal tu řadu hudebních vystoupení a vyprávění. Pořádá výstavy výtvarných umělců. Finančně zajistil generální opravu statku a přestavbu maštale na galerii.

100 Sběř – Obecní úřad a občané Za akci Rozsvícení vánočního stromu. 1. prosince nejprve v kostele hrála a zpívala Schola. Pak průvod od kostela dolů s lampionky, tady rozsvícení, svařák, pohoda. 70 roků se nic obdobného nekonalo.

101 Sbor dobrovolných hasičů a občané Psinic Za již sedmý ročník Loučení s prázdninami, letos na téma Vzhůru na palubu. Celé odpoledne bylo věnováno 160 dětem, které odcházely velmi spokojené.

102 Sekerová Marie Předsedkyně kulturní komise v Sobotce, organizátorka Šrámkových Sobotek. Zasloužila se o vydání knihy ruské bohemistky Ludmily Budagové „O literatuře a kultuře", kde byly shrnuty její přednášky.

103 Skautské středisko Brána Jičín Za skvělý tábor v Netolicích. Bez elektriky, ale všechno zařídili svépomocí. Píšou zajímavou kroniku. I společenský tanec byl mezi stany. Hudba? Umíme na kytaru, umíme zpívat.

104 Sobotecká obec baráčníků V roce 2012 měla řadu vystoupení, zejména na Humprechtě s výkladem o smyslu krajiny. Účastní se soboteckých jarmarků, podílí se na jesličkách pod vánočním stromem. Kroje si tetičky šijí samy.

105, 106 Stezka Češov – Veselí, OS 2x Za mnoho aktivit i v roce 2012 – workcamp a podobně. Hlavně ale za vysázení aleje dubů u Velešic. Zájemci si mohli strom „adoptovat", dát mu jméno a pečovat o něj. Také v roce 2012 uspořádali putování po naučné stezce a rozšířili ho i na Hradišťko, kde byl varhanní koncert.

107 Stillerová Lucie Za uspořádání netradiční módní přehlídky Módes Róbes Plenkovec v K-Klubu v Jičíně, kde se mohly setkat nejen maminky, jejichž děti používají látkové plenky.

108 Strejček Alfred, Rak Štěpán, Rak Jan -Matěj V červenci byl Hudebně-literární festival v Galerii J. B. Spektrum ve Vokšicích jako každý rok. Slovo, kytara, kytara. Pořady o J. J. Rouseaovi, Karlu IV., Tomáši Baťovi, kytarové recitály. Skvělé. Odtud umělci jeli vystupovat do valdické věznice.

109 Studenti hořického gymnázia Za udržování dobrých tradic školy - Pestrého zábavného večera, Zobáckého bálu i za vydávání studentského časopisu Tempus.

110 Subito Pražský sbor, který jezdí do Lodžie. Udělá si soustředění a pak se za něj odmění koncertem. Tak bylo v březnu, ale i na Divovánocích.

111 Suk Jan Měl hlavní roli v masopustním veselí v Jičíně 19. 2. 2012, kde ztvárnil postavu Masopusta. Podílel se na mnoha dalších aktivitách v Lodžii.

112 Šafler Milan Vychoval v letecko-modelářském kroužku mnoho přeborníků republiky. Navázal na činnost svého otce, vedoucího letního tábora TJ Sokol Kopidlno pro děti v Ledcích, který se koná začátkem prázdnin a má již víc než 60tiletou tradici. Blíže na webu: http://www.ledce-kopidlno.wz.cz/.

113 Šinkmanová Eva Novopacká malířka. Uskutečnila 3 výstavy. V Lomnici n. Popelkou, v Železnici společně s Vladimírem Janatou a ve Vítkově na Moravě. Organizuje mezinárodní plenér „Novopacké veduty".

114 Šrámkova Sobotka – pořadatelé Mnohogenerační skupina pořadatelů stále drží vysokou úroveň festivalu, i když setkání generací není bez problémů. Užitečným novým bodem programu letos bylo setkání při hodnocení programu, kde si to starší s mladšími trochu prodiskutovali.

115 Štefek Karel Pro Kopidlenské listy se věnuje zpracování textů o významných místních rodácích. Například o malíři a hudebníku Václavu Kořínkovi, archiváři Jaroslavu Hammerbauerovi, Jiříkovi Kopidlanském a dalších. Psal i o místních trzích v Kopidlně.

116 Šulc Jiří Předseda spolu rodáků a přátel města Hořice v Praze – za obětavou práci pro tento spolek, za stmelování krajanů v hlavním městě a především za úžasnou přednášku „Co daly Hořice Praze a světu".

117 TJ Sokol Jičín Jejich Šibřinky nejsou jen tancovačka, ale i společenská událost plná dobré legrace. Příklad, jak tělovýchovná organizace vstupuje do kulturního dění ve městě. Skvělá byla i výstava (uspořádaná spolu s muzeem) a akademie.

118 TJ Sokol Sobotka – věrná garda Konkrétně Jana Sedmidubská, Milka Vránová, Marta Kunstová. Za udržování tradice tříkrálového gratulování v Sobotce.

119 TJ Sokol Vysoké Veselí V areálu sportovišť vybudovali dětské hřiště, aby se sportu mohly věnovat celé rodiny a tak být pohromadě.

120 Tomíček Jan, Rolfová Věra Učí na hořickém gymnáziu. Úspěšně zrealizovali se žáky projekt Máme rádi zvířata, a to pro žáky hořického gymnázia a dolnolužického gymnázia v Chotěbuzi v rámci partnerství obou škol.

121 Tomíčková Oldřiška Za mnohé akce, na kterých se podílela: Jménem proti zapomnění, Evropské dny židovské kultury, Hořice - město mlsounů, Příběh hořických trubiček., Betlémy - výstava, za články v časopisu Pod Zvičinou.

122, 123 Úlehla Vladimír 2x Známý a respektovaný regionální historik, přirozená autorita a hluboký Člověk. Sepsal průvodce „Procházka jičínským hřbitovem", který by rozhodně neměl chybět v knihovničce žádného vážného zájemce o jičínskou historii a kulturu. Skvělé jsou i jeho přednášky - například „JUDr. František Lohař, JUDr. Jaroslav Lohař" , pronesená v cyklu přednášek Jičínské besedy.

124 Úlehla Vladimír, Kracík Pavel, Žantovský Martin Připravili v edici Jičínsko skvělou publikaci „Procházka jičínským hřbitovem". Noblesně a se spoustou dalších informací ji pak v Knihovně Václava Čtvrtka pokřtili.

125 Vališka Radomír a spol. Za zorganizování sjezdu rodáků a přátel Dětenic, Osenic a Brodku. V programu bylo vystoupení dětí, divadelní představení, pohledy do historie, tradiční přehlídka pěveckých sborů - Foersterovy Osenice, pořady pro děti, taneční zábava, hasičská soutěž, fotbalové utkání.

126 Vaněk Miroslav Občanské sdružení Malechovice uspořádalo 2. ročník letního pozorování noční oblohy, kterého se zúčastnilo téměř padesát nadšenců. V Libošovicích inicioval uspořádání již III. ročníku turnaje v karetní hře prší. Založil a spravuje www.libosovice.cz,

127 Vávrová Jana Ředitelka ZŠ a MŠ v Běcharech. Na škole se už druhý rok po sobě uskutečnilo oblastní kolo soutěže Zlatá včela, a to za účasti mladých včelařů celého kraje. Ve škole probíhá celoročně výuka včelaření v rámci předmětu přírodověda.

128 Veselý Jaroslav V září zorganizoval mezioborové kolokvium v rámci festivalu Jičín - město pohádky, v prosinci připravil s přáteli hudební doprovod vánočního zpívání v programu Nadačního fondu Jičín - město pohádky.

129 - 132 Vydra Jiří 4x Za výrazný podíl na oživování Valdštejnské lodžie a organizování rozličných Divoakcí v areálu. Za osobité začlenění a významný přínos nových kvalitních akcí do zavedené kulturní nabídky v Lodžii a okolí, včetně zapojení do festivalu Jičín - město pohádky.

133 Wildovi Vlaďka a Jiří Protagonisté Závěsného divadla. Připravují, organizují, ale i sami hrají divadlo na Valdické bráně.

134 Zahradnická škola Kopidlno Za Kopidlenský kvítek ve dnech 10. -14. října 2012. Soutěž studentů v aranžování květin a žáků v poznávání rostlin. Slavnostní květinová výzdoba učeben, předvádění zahradnických činností, módní přehlídka… Škola pořádá řadu let sportovní běh na počest 17. listopadu zámeckým parkem.

135 Základní škola Slatiny V jednom roce dokázali skvěle připravit slavnostní setkání při udělování Jivínského Štefana, udělat v Bukvici výstavu keramiky a před Vánocemi koncert v kostele.

136 Zapletalová Eliška Je farářkou Církve československé husitské. Podílela se na organizaci akce Jménem proti zapomnění, která připomněla 70. výročí odchodu Židů z Hořic, a na oslavě Evropského dne židovské kultury.

137 Závěsné divadlo Na své domovské scéně, tedy Valdické bráně v Jičíně, předvedlo i letos dokonce dvě premiéry: Čechovovy Námluvy a Zelenkové Retro. Ani letos Závěsní diváky nezklamali.

138 Ze šuplíku – hudební skupina Vznikla díky manželům Daně a Hynkovi Beranovým ze Řehče, přidal se Jaromír Kejval. Vystupuje na nejrůznějších akcích v rámci okresu, např. zpívání pro důchodce, při vítání občánků, na vernisážích výstav atp.

139 Ze šuplíku – hudební skupina Za hudební programy a doprovodné programy uskutečněné v roce 2012 (např. při festivalu Jičín – město pohádky). Skupina sídlí v Řehči, protože tam manželé Beranovi bydlí.

140 Zlatník Hynek Za pomocí svého počítače a Jičínského diskusního fóra podává přímé informace z jednání zastupitelstva. Občané mohou sledovat, co se na jednání právě děje.

141 ZŠ a MŠ Na Daliborce v Hořicích Źáci s učiteli připravili a předvedli půvabné adventní pásmo v kostele Narození Panny Marie s písničkami a s oživením starých adventních a vánočních zvyků. Bylo to příjemné zastavení v čase předvánočního spěchu.

142 ZŠ Nemyčeves Škola díky svým aktivitám postoupila až do finále televizní soutěže Nejlepší česká škola. Během roku pořádají různá vystoupení, chodí například do Domova důchodců. Škola si vytváří i své vlastní učebnice.

143 ZUŠ Hořice Za vzornou hudební výchovu dětí a mládeže, za úspěšné reprezentování v soutěžích a především za vše, čím obohacuje kulturní život ve městě i v okolí.

144 ZUŠ Hořice – literární a dramatické oddělení Źáci si vybrali pro absolventské představení klasickou komedii Charleyova teta. Sehráli ji skvělým způsobem hned několikrát a svými výkony i nadšením zcela zastínili výkony profesionálů. Vše pod vedením učitelky Štěpánky Fléglové.

145 ZUŠ Jičín 5. prosince uspořádala skvělý mikulášský koncert. Byl Mikuláš, čerti, anděl, spousta dobré rozličné muziky a docela legrace.

146 ZUŠ Melodie Hořice Za půvabnou a veselou výstavu prací žáků výtvarného oboru ve foyeru hořické radnice v květnu 2012.

147 Žantovský Martin Člen Literárního spolku Jičín, literát, básník, redaktor, korektor, IC odborník. Spolupracovník redakce Kopidlenských listů, který se významnou měrou zasloužil o jeho grafickou podobu a novou tvář, která přispěla k popularitě této místní tiskoviny v posledních letech.