Jivínský Štefan je ocenění za pozoruhodný kulturní počin na okrese Jičín. Uděluje ze ve dvou kategoriích: za rok 2012 a za zásluhy dlouhodobé. Dne 25. února v 16 hodin budou v ZŠ v Ostroměři vyhlášení výsledků už 17. ročníku.

Číslo -  Nominovaný - Počin
1D Bělohradské listy – redakce Už třináct roků přispívá tento kvalitní časopis k oživení literárního a kulturního dění v Lázních Bělohrad. Jsou tu nejen zajímavé aktuální zprávy, ale i články vlastivědné a historické.

2D Bílek Jan Je dlouholetým aktivním hráčem a dirigentem hořického orchestrálního sdružení Dalibor i velmi vtipným a pohotovým konferenciérem při všech jeho vystoupeních. Totéž lze říci i o jeho působení v Hořické dechovce. Je též aktivním členem tanečního souboru ArtRosa.

3D Bílek Karol Ač Pražák, tak po léta vytváří svými články základní pilíře obsahu Zpravodaje Šrámkovy Sobotky. Společně s Josefem Jindrou připravili v roce 2012 k vydání potřebnou publikaci „Sobotecký hřbitov". Pro Libošovice připravil zase zajímavou přednášku ke 140. výročí narození historika J. B. Nováka a finančně přispěl na činnost místní knihovny.

4D, 5D Bílková Eva 2x Kronikářka města Jičína. Propagátorka vědecké práce v kontaktu se žáky a studenty škol, praktikanty v archivu, učiteli, knihovníky z praxe. Jazyková korektorka řady publikací. Je významnou osobností Jičínska, působící v nejrůznějších oborech. Za práci na poli regionální historie a především za zprostředkování odborných témat nejširší veřejnosti
.
6D Bohuňovská Blažena Za její úžasné úsilí při organizaci všech jičínských akcí sokolských v průběhu minulých let i za údržbu a opravu jejich stánku na Husově ulici. Za věrnost a propagaci sokolských myšlenek.

7D Bretová Milena Za úspěšné vedení divadelního souboru v Dětenicích, za řadu zajímavých akcí připravených se žáky dětenické základní školy.

8D, 9D Bucek Josef 2x Za to, že ve své Galerii J. B. Spektrum ve Vokšicích umožnil výtvarníkům výstavy a nabídkou prostor Občanskému sdružení SH se zasloužil o pokračování starohradských Prvomájových odpolední Hany Kofránkové i Hudebně-literárního festivalu Alfreda Strejčka a Štěpána Raka. Za celoživotní kulturní aktivity, za svůj umělecký tvůrčí postoj i podporu druhých.

10D Bukvické Dračice Společensko-taneční spolek místních žen, které se daly dohromady a pod choreografickým vedením místostarostky Marie Sytné veřejně vystupují při různých příležitostech nejen v Bukvici, ale i v okolních obcích.

11D Císař Michal Neúnavný vedoucí jičínských skautů. Učí je hodnotám a velmi často zastupuje buď zaneprázdněné tatínky, nebo místo, kde je tatínek nulový.

12D Čejková Věra Paní učitelka ze ZUŠ dostala medaili za to, jak to umí s dětmi. Zámecké myšky jsou dnes snad největším sborem v Jičíně. Pěkný pohled na to, jak paní učitelku respektují.

13D Čeliš Jan Křtitel Za aktivní účinkování v souboru Fidle, za vzorné dokumentování kulturního dění v Jičíně a okolí na webových stránkách. Za podporu kultury v Jičíně.

14D Čtvrtečková Jana Kronikářka v Pševsi. Po převzetí kroniky v roce 2007 se snaží doplnit ji o chybějící části. I když je svým povoláním zdravotní sestra, pustila se do práce historické a archivní.

15D Divadélko Matěj v Ostroměři S principálkou Blankou Splítkovou. Divadlo dlouhá léta velmi úspěšně reprezentuje na domácí scéně i v celém regionu. Jejich pohádky vždy pohladí všechny srdce nejen dětí, ale i dospělých.

16D Dvořáková Jana. Dlouholetá jičínská lektorka jógy, která je příkladem toho, že jóga není cvičení, ale životní styl. Pořádá každoroční jarní úklid přírody a výlety za kulturou (např. do galerie Zdeňka Hajného) nejen pro své žáky.

17D Erben Antonín Organizuje po 3 roky společenská setkání Léčení hudbou. Zajistil 8. Včelařský ples v únoru 2012 v Kopidlně, poosmé proběhl za jeho dohledu Okresní včelařský den v Židovicích. Je pilným dopisovatelem Kopidlenských listů, Běcharských novin a Jičínského deníku.

18D Faměrová Dagmar Za dlouholeté působení na zámku Humprecht, za starost o objekt i za kulturní akce, za pomoc při zpracování nominací na Jivínského Štefana.

19D Faruzelová Marie Za to, že jako vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu Městského úřadu v Jičíně dovede podpořit nápady, nadchnout se pro jejich realizaci, doporučit, usměrnit, pochopit a tak pomáhat všem, kteří se na kulturním dění ve městě podílejí.

20D Filsak Miroslav Jičínský písničkář. Nepatří k „hlučným", k těm, kteří na sebe musí upozornit. Ale když třeba zahraje na vernisáži v Galerii Na Špejcharu v Bukvici, je to příjemné. Nebo když vám na e-mailu přistane jeho písnička.

21D, 22D Foerster – smíšený pěvecký sbor, Jičín 2x Za úspěšné zdolávání dobrovolně stanovených uměleckých výzev, které skvěle naplňují. Za náročnou dramaturgii, kterou realizují bez náznaku podbízivosti či osobního upřednostňování. A také za profesionální ukázněnost při provedení každého koncertu. Za to, jak tento sbor působící při Lepařově gymnáziu v Jičíně pod vedením Ivany Hanzlové a Karla Chutného dovede ukázat krásu sborového zpěvu.

23D Formanová Eliška Za příkladnou práci starostky Bukvice i předsedkyně svazku obcí Mariánská zahrada. Za to, že umí nejen zorganizovat řadu akcí, ale také je pečlivě dokumentovat.

24D Formanová Eliška, Sytná Marie Starostka a místostarostka Bukvice. Obec pokročila jak v údržbě a zlepšování společných prostranství, tak i v přetváření obecního „Škaloudova statku". Starostka mj. zastává i funkci předsedkyně svazku obcí Mariánská zahrada.

25D – 27D Franc Václav 3x Vydává dva časopisy (Kobra, Čaj ). Vede Literární spolek při Knihovně Václava Čtvrtka v Jičíně. Organizuje mezinárodní setkání, 10 let literární soutěž Řehečská slepice, účastní se literárních soutěží, kde získává nejvyšší ocenění. Vydal už více než 10 knih.
.
28D Hak Bedřich Dlouholetý kronikář v Miletíně. Uspořádal výstavu betlémů, pohádkovou stezku, oslavu dne stromů. Pořádá poznávací soutěže, přednášky, dokumentuje život v obci nejen písmem, ale i fotografiemi.

29D Helinger Jiří Mnohaletý aktivní člen pěveckého spolku Ratibor a hráč hudebního sdružení Dalibor, hraje v Hořické dechovce a mnoho let také obětavě působí jako varhaník při hořickém chrámu Narození Panny Marie. Vede pěvecký kroužek v Domově důchodců.

30D Hylmar Stanislav Za dlouholetou skautskou činnost, za stálý zájem o kulturní a společenské dění v Jičíně, za péči o dokumenty a fotografie, které přispívají k poznání minulosti Jičína.

31D 32D Jičínská beseda, OS 2x Za dlouhou řadu přednášek a dalších aktivit. Za přístup k nabídnutým, či jinak naskytnuvším se odborným i společenským tématům týkajících se Jičína a Jičínska. Za důkladnost, s jakou jsou zpracovávána a zpřístupňována veřejnosti.

33D Jónová Eva Dlouholetá členka pěveckého sboru Ratibor a Vesna z Hořic, aktivní organizátorka a hybná síla všech spolkových akcí, mnohaletá vynikající ochotnická herečka, starostka hořického Sokola a aktivní příslušnice Českobratrské církve evangelické v Hořicích.

34D Mateřské centrum Kapička, Jičín Za vytvoření prostoru pro setkávání nejen maminek a dětí. Pořádání výletů, přednášek, setkání na Velikonoce, sv. Martina, sv. Mikuláše, na Vánoce a mnoho dalšího.

35D Knihovna Václava Čtvrtka v Jičíně Za velmi hezký přístup ke čtenářům, organizaci celé řady literárních a kulturních akcí, za podporu literatury a vzdělávání.

36D Kofránková Hana, Strejček Alfred, Rak Štěpán Za stovky vynikajících vystoupení na Jičínsku, za Prvomájová odpoledne a Hudebně-literární festival ve Starých Hradech a od r. 2008 ve Vokšicích, za výbornou spolupráci s Občanským sdružením SH i s pořadateli Šrámkovy Sobotky.

37D Kopidlenské listy – redakce Čtvrtletník pro Kopidlno a okolí, informující o historii a současnosti města a jeho připojených obcí, o práci společenských i zájmových organizací, událostech spojených s životem Kopidlna a jeho okolí. Noviny vycházejí v místě již víc než 20 let.

38D Kovářová Anna Za dlouholetou příkladnou činnost v jičínském skautském středisku a za vedení dívčího oddílu, za organizaci letních táborů, víkendových akcí, sbírek, her, závodů, soutěží a kulturních programů.

39D Kracík Pavel Zakladatel Jičínské besedy. Pomohl a pomáhá dalším projektům a památkám ve zdejší oblasti, jako je třeba záchrana a obnova kostelíka pod kopcem Zebín. Má zásluhu na objevení relikviáře sv. Sekundiny a zpětném umístění zrestaurovaných Škrétových obrazů v Jičíně.

40D, 41D Kynčl František 2x Jičínský pan učitel má za sebou dvacetiletou velice kvalitní práci v oboru ekologie. Vychoval stovky mladých, kteří si váží přírody, ochraňují ji a pomáhají. Areál Čtyřlístek byl vyhlášen jako první jičínská zahrada, která získala titul Živá zahrada. Je nositelem i první ceny v 2. ročníku krajské konference Kapradí 2001. Vzorně také zpracovává přehledy počasí pro jičínskou kroniku.

42D Literácy Jitčín Jičínský barokní sbor, který nejen dělá barokní hudbu ve stylu někdejších literátských bratrstev v kostelích, ale obohacuje i rozličné kulturní akce. Často s kapelou Ritttornello.

43D Literární spolek Působí při knihovně Václava Čtvrtka v Jičíně. Za dlouhodobou společenskou činnost s pořádáním veřejných literárních produkcí. Vychovává mladé autory, kteří pak dobře reprezentují region.

44D Marek František Kronikář Cerekvice nad Bystřicí. Této práci se věnuje už 21 let, vykonává ji velmi pečlivě. Až nyní, ve svých 81 letech požádal o vystřídání.

45D, 46D Markvartičtí, Planta naturalis a spol. 2x Všichni, kdož se podílejí na pestrém kulturním životě v obci (dobročinné koncerty v kostele, plesy, vesnický masopust, slavnost Slunce, čarodějné Markvartice, promítání filmů spojené s autogramiádami hlavních hrdinů, besedy se zajímavými lidmi, vánoční posezení v knihovně atd.) a snaží se pečovat o markvartický kostel.

47D Maškovi – rodina Za dlouholeté pořádání vánočních koncertů pro všechny občany obce Rybníček. Jde o flétnový koncert v kostele sv. Bartoloměje. Dcery hrají, rodiče organizují.

48D Matějka Ivan Za pečlivé vedení archivu fotografií a dalších materiálů dokumentujících dění v Jičíně v minulosti, za umění z něho při určitých příležitostech vybrat vhodné materiály a připojit k nim zasvěcené a poutavé vyprávění.

49D Mezera Martin Za zodpovědný a zároveň „lidský" přístup k péči o památky, při němž s jejich majiteli hledá cesty, jak památky zachránit, a umí podpořit a neodradit zájemce, kteří chtějí pomoci.

50D MIC Jičín Za starého (mateřská) i nového vedení vždy vlídně a s úsměvem. Všechny informace. Které nevědí, na internetu vyhledají. Třeba kam s raněným ptákem. Ocenění, která „Íčko" dostalo, jsou zasloužená.

51D Müllerová Alena Od roku 1980 vede v Úbislavicích ochotnický spolek, je kronikářkou obce, kroniku doplňuje kresbami. Pomáhá všude. Kdykoliv někdo přijde za paní Müllerovou s jakoukoliv prosbou, nikdy neodejde s nepořízenou.

52D Nečesaná Zdeňka Varhanice kostela sv. Maří Magdaleny v Sobotce, učitelka ZUŠ Mladá Boleslav, korepetitorka. Nominace za již 11. ročník letního varhanního festivalu v Sobotce.

53D Němečková Hana Knihovnice v Ostroměři, podílí se například na Nočním čtení, táboru pro děti, kurzech vyšívání a paličkování, pořádání výstav, přednáškách, Ostroměřských slavnostech a dalším konání.

54D Nosková Marie Za její dlouholetou podporu a odborné usměrňování studentského časopisu Tempus v Hořicích. Za práci v redakci časopisu Pod Zvičinou. V Lukavci připravovala prázdninové i jiné akce pro děti a mládež, podílí se na organizování sjezdů rodáků, vítání občánků a dalších kulturních akcí.

55D Penc Stanislav Na svém statku v Milkovicích pořádá Kozí mejdany. Tedy dny, kam může přijet každý. Zahrát, zazpívat, přečíst své verše, nebo povídky. A nebo jen tak poslouchat.

56D Pifferaios - Lázně Bělohrad Flétnový soubor a pěvecké sdružení Pifferaios zaslouží ocenění za kulturní přínos v regionu a neutuchající entuziasmus členek. Od renesance po současné autory. Klasika i lidové písně.

57D Pluhařová Ilona Paní učitelka v kopidlenské ZŠ. Dovede i v dnešní době přivést své žáky k historii, literatuře – dokonce k poezii. Patří k českým Kantorkám, které kupříkladu dovedou jet v neděli s dětmi na knižní veletrh a zprostředkovat jim setkání se živými spisovateli.

58D Pokorný Karel Neúnavný skvělý novopacký filmař. Začal ještě v období starodávné osmičky, přešel na novou techniku. V roce 2012 získal druhé místo v celostátní soutěži amatérských videoprogramů s rodinnou tematikou.

59D, 60D Pospíšilová Alena 2x Knihovnice (v Sobotce, Jičíně, Malechovicích), kronikářka, redaktorka a dopisovatelka několika novin, organizátorka kulturního života (nyní Malechovic a Libošovic). Do oblasti Jičínska po léta přináší nová témata, snaží se odkrývat zapomenuté a probouzet zájem o náš kraj i u lidí přicházejících sem odjinud.

61D Prchal Zdeněk Pan sbormistr z Černína. Je nominován za vedení Bělohradského ženského sboru a za nový přístup a pohled na název města Bělohrad.

62D - 66D Procházka Bohumír – proChor 5x Dlouholetý jičínský novinář, vydává nezávislé noviny Prochoroviny a je dopisovatelem celonárodních deníků. Je organizátorem Jivínského Štefana, zpívání koled v Lodžii. Úspěšně se účastní literárních soutěží a dobře tak reprezentuje Literární spolek při Knihovně Václava Čtvrtka i Jičín.

67D Přátelé Šolcova statku Za pořádání výstav a kulturních akcí na Šolcově statku v Sobotce, za to, že pokračuje tradice založená Karlem Samšiňákem, kterou podporuje jeho syn Jan.

68D Ratibor – pěvecký sbor z Hořic Byl založen už v roce 1862 a v roce 2012 oslavil 150 let své nepřetržité činnosti. Ve spolupráci s ženským spolkem Vesna obohacuje kulturní život ve městě a v okolí, a udržuje umělecké i vlastenecké tradice.

69D Riegrová Maryška, Barcalová Kateřina Učitelky MŠ Máj v Jičíně. Vždy několikrát do roka připravují vystoupení dětí pro babičky a dědečky z domova důchodců v Jičíně. Děti se učí dávat radost a dělat něco pro druhé.

70D Řehečské kvarteto Hudební skupina již po několik let (minimálně sedm let) rozdává radost svými písněmi na různých jarmarcích, festivalech, i v domovech seniorů a také svými vystoupeními pro důchodce. Jsou již nedílnou součástí amatérské hudební jarmareční a lidové scény na Jičínsku.

71D, 72D Sádlo Miloslav 2x Za dlouholeté příkladné vedení kroniky obce Keteň (od r. 1976), kterou doplňuje různými dokumenty, fotografiemi a údaji získanými pečlivým a trpělivým studiem archivních materiálů. V kronice tvoří také originální galerii kreseb stavení obce, doplněnou soupisem zde žijících osob.

73D Sezima Jan Je dlouholetý ředitel DK Koruna v Hořicích, kde podporuje amatérské hudební pěvecké a divadelní soubory. Sám aktivně působí v Hořickém komorním orchestru a v tanečním souboru ArtRosa.

74D Sobotecká obec baráčnická Udržují starodávné zvyky. Přispívají ke kulturnímu dění: na Zemědělském dnu, v Šolcově statku, při posvícení prodávají koláče. Setkávají se při výročích. Zapojují se při Tříkrálové sbírce, pomáhají Charitě.

75D Spolek podkrkonošských výtvarníků Má sídlo v Nové Pace. Pracuje od padesátých let minulého století. Každé 2 – 3 roky pořádá výstavy. Spolupracuje se skupinou Košťál z Nového Města nad Metují i s polskými kolegy. Proběhlo již 6 ročníků malování Čechů a Poláků pod názvem Novopacké veduty (za účasti 20-30 malířů).

76D Stezka Češov – Veselí, OS Propojili obce v mikroregionu. Znamená každoroční putování po stezce spojené s kulturními a pohybovými aktivitami – otevření kostelů, výstavy, varhanní koncerty, pohybové aktivity pro děti i dospělé, budování aleje, koncerty,výstavy, údržba stezky, workcampy.

77D, 78D Suchoradský Oldřich 2x Za výbornou knihovnickou práci v Mlýnci, za hluboký zájem o kroniky, za velký podíl na dobré úrovni Kopidlenských listů, za spolupráci s regionálním tiskem, za vedení mladých šachistů a včelařů.

79D Suchoradští Jaroslava a Oldřich Za jejich práci na kronice Mlýnce.

80D Svoboda Petr, Ticháček Jiří Za dlouholetou činnost při renovaci historických památek na Bradech (zřícenina hradu Brada, historická zvonice, oprava kostela).

81D Šafler Milan Vychoval v letecko-modelářském kroužku mnoho přeborníků republiky. Navázal na činnost svého otce, vedoucího letního tábora TJ Sokol Kopidlno pro děti v Ledcích, který se koná začátkem prázdnin a má již víc než 60tiletou tradici. Blíže na webu: http://www.ledce-kopidlno.wz.cz/.

82D Šíro – divadelní soubor při MŠ v Lázních Bělohrad Za mnohaletou realizaci vystoupení pro děti. Zajímavý název vznikl spojením slov „šílení" a „rodiče".

83D Šourek Jiří Za práci, která dobře prezentuje zahradnickou školu v Kopidlně, za to, že vede své žáky k zájmu o regionální historii.

84D Šviha Vladimír st. Knihovník, který se ve svém volném čase po mnoho let stará o místní knihovnu v obci Bukvice a zajišťuje místním čtenářům možnost přístupu i ke knihám, které je možno si jinak zapůjčit jen ve městech.

85D TJ Sokol Vysoké Veselí Připravují nejen sportovní, ale i kulturní akce pro veřejnost. Koncert, setkání Těšíme se na prázdniny, Čertovský rej, dobývání Kákovic. Vybudováno hřiště s umělým povrchem. Uspořádáno několik turnajů.

86D Tomášů Romana, Brabec Petr a další markvartičtí občané. Velmi se starají a přičiňují na opravě kostela. Nejde jen o fyzickou práci, ale o práci administrativní, shánění lidí na práci, korespondenci a samozřejmě o obstarání prostředků finančních.

87D, 88D Turek Vladimír 2x Za hru na varhany v řadě kostelů na Jičínsku (Slatiny, Kopidlno, Chroustov, Běchary, Údrnice, Vysoké Veselí), za hledání možnosti oprav varhan i církevních památek, za spolupráci při kulturních a společenských akcích v obci Běchary, v Kopidlně a okolí, za články v Jičínském deníku, kterými propaguje tyto obce.

89D Učitelky MŠ Na Daliborce v Hořicích Jejich práce přesahuje rámec školy: Výlety, adventní zvyky, chodí na výstavy do muzea. Učí se o praotci Čechovi, K. J. Erbenovi, i o historii hořických trubiček. Vyrábějí a roznášejí vánoční přáníčka. Zkoušejí i mluvit francouzsky.

90D Úlehla Vladimír Za zasvěcené pohledy do dějin Jičína (především v 2. polovině 19. století), za moudré rady a pomoc v kulturní činnosti.

91D Ulrychová Eva Za vytrvalou a pečlivou práci na poli archeologie v oblasti Jičínska a za její popularizaci mezi laickou veřejností formou archeologických vycházek.

92D Vališkovi Iveta a Radomír Za významný podíl na organizaci festivalu Foersterovy Osenice, který spolu s Unií českých pěveckých sborů pořádá obec Dětenice a který poskytuje příležitost prezentovat sborový zpěv.

93D Valterovi Eva a Jiří Qido Vedou Galerii Na Špejcharu ve svém rekreačním objektu v Bukvici. V r. 2012 uspořádali 5 různých výstav, které vidělo přes 800 návštěvníků. Od otevření Galerie koncem roku 2004 ji navštívilo více než 4700 milovníků kultury.

94D Vackovo Vysoké Veselí – pořadatelé Parta nadšenců navázala v r. 2003 na tradici a pořádá poslední víkend v červnu koncert dechových těles Vackovo Vysoké Veselí. Je to největší akce ve Veselí.

95D Vobořil Miroslav Místostarosta Ostroměře – muzikantská osobnost. Převzal Ostroměřský zpravodaj, připravuje Ostroměřské slavnosti, založil tradici vánočních koncertů v kapli, se starostou obnovili sjezd rodáků. S loutkáři zmodernizovali vnitřní vybavení divadla.

96D Zajíček Martin Dlouholetý ředitel K-klubu v Jičíně. Z malého Káčka a několika málo lidí po boku Hanky Krásenské a dalších vytvořil krok za krokem místo pulzující životem. Hlavní je divadlo, ale i mnoho kroužků od výtvarného po hudební.

97D Zíková Petra Funkcionářka Českého svazu ochránců přírody Jičín, pracovnice Regionálního muzea a galerie v Jičíně. Za dlouhodobé úsilí při ochraně přírody, záchranu nejméně tisíce žab a pořádání přednášek o permakultuře.

98D ZŠ Bodláka a Pampelišky Veliš Za každoroční šňůru předvánočního školního zpívání po obcích Jičínska. Všechny děti to přirozeně přitáhne k muzicírování a atmosféra i pro „diváky" je skvělá.

99D Zlatníková Draga Patřila k organizátorům festivalu Šrámkova Sobotka a podílí se na přípravách festivalu Jičín – město pohádky, na kulturních akcích na Šolcově statku v Sobotce, na Jivínském Štefanovi. Je známa jako autorka básnických sbírek i jako překladatelka. V r. 2012 vyšel její překlad díla Stjepana Lice „Dárek pro Ježíška: vánoční příběh".