Noc z pátku na sobotu totiž byla Nocí s Andersenem. Po celém světě školáci přespávali v knihovnách 
ve společnosti pohádek 
od tohoto dánského klasika. Ta jičínská se dočkala zvláštní pocty, neboť byla jednou ze dvou knihoven v České republice, kam zavítali představitelé dánského velvyslanectví.

„Říká se, že Jičín je městem pohádek. Tak jsem se přijel podívat," zažertoval Lars Kjellberg, který byl ve skvělé náladě. Na všechny strany rozdával vřelé úsměvy. A bylo to zasloužené, neboť druháci se na příjezd delegáta pečlivě připravili. Program měl hned několik vrcholů, za všechny jmenujme hrané představení pohádky Hanse Christiana Andersena Ošklivé káčátko.

Zatímco děti se chopily rolí, jičínský místostarosta Petr Hamáček předčítal děj. Děti se mimo jiné mohli naučit, jak důležité je pro ně zvládnutí angličtiny. 

Některé pohádkové postavy zná celý svět, jiné jsou jenom naše, české. Když Knihovnu Václava Čtvrtka v pátek navštívil Lars Kjellberg z dánského velvyslanectví, ukázalo se, jak obtížné je přeložit jména některých hrdinů z českých pohádek do angličtiny a vysvětlit jejich roli.

„Asi byste měl vědět, že Rumcajs byl ve skutečnosti loupežník," podotkl místostarosta Petr Hamáček před usměvavým Dánem. „Ale spíše ve stylu Robina Hooda," dodal.

Klasické pohádky Hanse Christiana Andersena zná ale každý. Žáci z druhé základní školy s chutí sehráli pohádku Princezna na hrášku, zatímco dánský host a jičínský místostarosta předčítali děj. První v dánštině, jak Andersen pohádku napsal, druhý v českém překladu. Všichni se po představení dočkali bouřlivého potlesku.

Školáci se také blýskli svými znalostmi, když správně odpovídali na otázky, kde leží Dánsko, jaké je jeho hlavní město a kde je jeho nejvyšší představitel. Na pořadu dne byla i večeře, procházka po městě; a potom už hurá na nocování v knihovně při poslechu pohádkových příběhů.