„Po cestě byla různá stanoviště, kde děti plnily úkoly, hádanky i otázky ze života Hrubína. Na každém byla pohádková postava, třeba král, Červená Karkulka. Na konci jim královna předala šperk ze své pokladnice,“ vysvětlila Lucie Hnízdová z knihovy a podotkla, že nejmocnějším kouzlem je láska a moudrost.

V letošním roce by Hrubín oslavil 100 let, takže i ostatní aktivity se týkaly tohoto spisovatele. Školáci se podívali na divadlo a zazpívali si vlastní hymnu složenou k této příležitosti. Podívat se za nimi přišel i sám „Anderesen“, aby si s nimi vyprávěl o svém zajímavém životě. Na dobrou noc je uspával Hajaja a Večerníček. Akce se účastnily knihovny po celé republice a jejím účelem je podpora mladých čtenářů.

Jak to vidí zuzana Koulová:

Noc s Anderesenem, sen dětí i dospělých

„Áááá, jéééé,“ ozvalo se, když jsem během Noci s Andersenem (v pátek po deváté hodině večer) vstoupila do Knihovny Václava Čtvrtka v Jičíně, kde byla úplná tma. Malí čtenáři se mě lekli, čekali na další úkol. Nedivila jsem se jim, atmosféra byla skutečně tajemná. Na schodech seděl moudrý král, ve sklepě čekaly pohádkové postavy se svíčkami a každá měla pro děti nějakou hádanku. Cítila jsem se jako v tajemném hradě, kde pátrám po záhadě, a to jsem zde, abych nerušila atmosféru, byla jen chvíli. Když jsem odcházela, bylo mi líto, že už nejsem malá, a tak, snad ze sentimentality, jsem při odchodu nezapomněla upozornit krále na schodech, aby vládl moudře. Ponořit se na jeden večer do říše pohádek, bez ohledu na to, zda jsem bankéř, servírka či stavební dělník, to by měli všichni dospělí, aby zapomněli na starosti a strasti běžného života stejně, jako to udělali knihovníci s dětmi po celé republice na této každoroční akci. Zaručeně by si odpočinuli a ještě si poslechli hezkou pohádku a zahráli hry. Zkusme se tedy do kouzelných příběhů ponořit alespoň při čtení s nejmenšími (byť jen na chvilku) každý den. Ať podporujeme knihy v rukách nejmenších po celý rok. Nejen když nastane noc Andersenova. Neboť: kdo četbu prožíval v mládí, rád v ní najde kousek klidu, ponaučení i napětí po celý život. Vášniví čtenáři určitě potvrdí.