Mimo něho zde vystavují i jeho dcera Patricie a vnučka Dominika své obrazy.

Poprvé svá zajímavá díla vystavoval Heber již v roce 1964. Od té doby se jeho plastiky dostaly mimo Čech i do Německa, Rakouska nebo Holandska.
Na vernisáží byla rovněž k mání kniha „Petr Heber", kterou napsal sám výtvarník; na prvé stránce je velice zajímavé vyznání autora: „Tvořit je dar, který mně byl dán do vínku. Přináší mě radost, uspokojuje mne, rozvíjí, budí optimismus a přenáší život přesevšechen povrchní chaos doby." Toto jeho krédo se odráží na všech jeho plastikách, které jsou zde vystavovány.

Nedávný sedmdesátník, řezbář, výtvarník a restaurátor, kterému se podařilo setřít rozdíl mezi řemeslem a uměním, mající za sebou již dvaapadesát expozicí, vystavuje od jara Jičíně, nyní v Nové Pace a v příštím roce mohou obdivovat jeho zajímavé plastiky v Železnici.

V úvodním slově k výstavě citovala Marie Faruzelová mimo jiné odpověď výtvarníka na otázku, odkud neustále čerpá inspiraci. „Nemusím pro ni chodit daleko. Inspiraci mám v sobě, to je prostě dané. K invenci mně stračí, když vidím materiál a tvar. Někdy stačí, když dostanu hrst starých hřebíků od kováře a hned si říkám, herdek, vždyť i z těch hřebíků se dá vytvořit něco zajímavého. Sázím rovněž na fantazii diváků, ať si sami domýšlí, co před sebou vidí," říká výtvarník, na jehož plastikách ožívají věci, které již ztratily funkčnost ke svému určení. Jeho neobvyklé plastiky tak vlastně vznikly „recyklováním" ze zbytků železného šrotu, kterým dává umělec nový tvar, probouzející u obdivovatelů nové vjemy.

Dědičnost talentu
Že jablka nepadají daleko od stromu, dokumentují vystavované obrazy většinou s květinovými motivy jeho dcery Patricie. Na výstavě je zastoupená i vnučka Dominika studující uměleckou školu, která zde vystavuje některé své školní práce.

Swingovými melodiemi oživila vernisáž kapela, která pro Pačáka, zvláště staršího, je srdeční záležitostí: Evergreen Dixieland Band.

Zajímavá výstava, kterou je je možné shlédnout v novopackém malém sále MKS až do 14. prosince, je otevřena v pondělí až v pátek od 8 do 16 hodin a v sobotu a v neděli od 14 do 16 hodin. ⋌ Míla Pour