Srdce zajímá každého z nás, představuje základ celkového zdraví. Bude tedy hlavním tématem „křesla" s profesorem Pirkem, který připomene nejen Desatero pro zdravé srdce. Akci pořádá hudební festival Foerstrovy dny o.p.s. ve spolupráci s městským úřadem a knihovnou. Koná se v prostorách obřadní síně městského úřadu. Předprodej vstupenek u paní L. Hlaváčkové. Jednotné vstupné 70 Kč, prodej pouze do vyčerpání kapacity míst.

Mlázovice – Okresní sdružení Českého včelařského svazu pořádá na sále mlázovické Radnice v sobotu 10. ledna odborný seminář pro širokou včelařskou veřejnost.
Na programu je několik zajímavých přednášek, seznámení s novinkami v oboru, možnost diskuze s odborníky a mnohé další zajímavosti.
Program začíná v 9.00 hodin.

Lomnice nad Popelkou – Na pondělí 12. ledna se chystá od 18 hodin beseda Ladakh – severní Indie. Cestovatelská přednáška s promítáním Radky Tkačíkové. Oblast přezdívaná Malý Tibet pro svoji kulturní, geografickou i náboženskou podobnost a souvislost s Tibetem. Seznámíte se s životem lidí za hradbou Himálaje, nahlédnete do buddhistických obřadů, dozvíte se
zajímavosti z vysokohorské pouště a mnoho jiného. Vstupné dobrovolné. Akce se uskuteční v městském kině.

Hořice – Městská knihovna Hořice a KČT Hořice srdečně zvou na přednášku Ivo Janečka, který na kole za měsíc ujel 4363 km z Čech do Atén, projel 11 států (Rakousko, Maďarsko, Chorvatsko, Bosna, Č. Hora, Albánie, Řecko, Makedonie, Kosovo, Srbsko, Slovensko) a 9 hl. měst.
Přednáška se koná ve čtvrtek 15. ledna od 18.30 hodin v přednáškové místnosti za knihovnou.

Jičín – Během lednové přednášky Jičínské besedy se přeneseme v čase do let 1678 – 1682, abychom společně s tehdy dvacetiletým šlechticem Heřmanem Jakubem Černínem, synem slavného zakladatele zámku Humprecht u Sobotky a stavebníka Černínského paláce v Praze, podnikli kavalírskou cestu po Evropě, tak jak to tehdy činili i jiní mladíci šlechtického stavu. Černínovo putování však bylo v mnoha ohledech výjimečné, jednak délkou svého trvání i vzdáleností, kterou cestovatel společně se svým doprovodem urazil, finanční náročností a především tím, že si během cesty psal deník, který se dodnes dochoval a který je historiky pokládán za zcela jedinečný, mimo jiné pro jeho mnohojazyčnost, neboť s přechodem hranic a vstupem do „nové" země vždy Heřman Jakub okamžitě změnil také jazyk svých zápisků. Deník si tedy vedl postupně česky, německy, italsky, francouzsky a španělsky.
Našimi průvodci na Černínově kavalírské cestě za Alpy a Pyreneje budou přední český historik Zdeněk Hojda a historička a specialistka na kartografii Eva Chodějovská – Bílková.
Zveme vás tedy k poutavému putování Heřmana Jakuba Černína na jeho cestě za Alpy a Pyreneje, které se započne v pátek 16. ledna v 18 hoin v Porotním sále jičínského zámku.